Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Garnki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Garnki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 40


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-02-18 10:42:47

Temat: Garnki
Od: "Spamik" <s...@s...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich !
Chcę kupić nowe gary do kuchni. Oferta jest duża, ale co otrzymam kupując:
ciężkie, potrójne dno, termometry w uchwytach - to juz trudniej sie
dowiedzieć !!!
W ofertach obejrzanych lepszych sklepów internetowych prawie nie mie ma
garnków z termomertrami w uchwytach. Jest więc to chyba tylko bajer be
znaczenia.
Dalsza sprawa do ciężkość garnków. Co kryje się pod tym hasłem i czy warto
iść w tym kierunku. Mam od kilkunastu lat gary dość lekkie, ale objawów typy
powyginane ścianki nie ma w nich. Po co więc ta duża waga ?
Kolejna sprawa to szklane pokrywki lub pokrywki z szklanym oczkiem -
wiekszym lub mniejszym. Czy to praktyczne ???
Potrójne dno oferują prawie wszystkie firmy. Coś więc chyba w tym jest.
Podzielcie sę swoimi uwagami i doświadczeniami !
Pozdrawiam
Spamik


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-02-18 16:23:22

Temat: Re: Garnki
Od: "dr_stolz" <d...@...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Spamik" <s...@s...net.pl> napisał w wiadomości
news:er9aj9$i1j$1@news.telbank.pl...
> Witam wszystkich !
> Chcę kupić nowe gary do kuchni. Oferta jest duża, ale co otrzymam kupując:
> ciężkie, potrójne dno, termometry w uchwytach - to juz trudniej sie
> dowiedzieć !!!
> W ofertach obejrzanych lepszych sklepów internetowych prawie nie mie ma
> garnków z termomertrami w uchwytach. Jest więc to chyba tylko bajer be
> znaczenia.
> Dalsza sprawa do ciężkość garnków. Co kryje się pod tym hasłem i czy warto
> iść w tym kierunku. Mam od kilkunastu lat gary dość lekkie, ale objawów
typy
> powyginane ścianki nie ma w nich. Po co więc ta duża waga ?
> Kolejna sprawa to szklane pokrywki lub pokrywki z szklanym oczkiem -
> wiekszym lub mniejszym. Czy to praktyczne ???
> Potrójne dno oferują prawie wszystkie firmy. Coś więc chyba w tym jest.
> Podzielcie sę swoimi uwagami i doświadczeniami !
> Pozdrawiam
> Spamik
>
zanim ktos ci tu odpowie musisz zadeklarowac sie czy jesz kupska ?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-02-18 16:57:01

Temat: Re: Garnki
Od: m...@y...com szukaj wiadomości tego autora

On 18 Lut, 10:42, "Spamik" <s...@s...net.pl> wrote:

> W ofertach obejrzanych lepszych sklepów internetowych prawie nie mie ma
> garnków z termomertrami w uchwytach. Jest więc to chyba tylko bajer be
> znaczenia.

Ze znaczeniem: zaraz się popsuje i musisz kupić nowe garnki - BEZ
termometrów.
Jakiż to zróżnicowany zakres temperatur może dotyczyć gotowania???
Równie dobrze zamiast tych gadżetów mogliby namalować na uchwycie
napis: 95 st.C (bo tyle stopni ma para nad gotującą się potrawą).

> Dalsza sprawa do ciężkość garnków. Co kryje się pod tym hasłem i czy warto
> iść w tym kierunku. Mam od kilkunastu lat gary dość lekkie, ale objawów typy
> powyginane ścianki nie ma w nich.

Mam i ciężkie, i lekkie. Lubię jedne i drugie, ale nie wiem, dlaczego
jednakowo :-)))))))))

> Kolejna sprawa to szklane pokrywki lub pokrywki z szklanym oczkiem

To się przydaje - nie trzeba unosić pokrywki, aby wiedzieć, co się pod
nią dzieje.

> Potrójne dno oferują prawie wszystkie firmy. Coś więc chyba w tym jest.

Przydatne raczej przy duszeniu gęstszych potraw - bardziej
równomiernie rozprowadzone jest ciepło w dnie garnka, potrawa jest
równo ogrzewana od dołu, nie ma rejonów silnie różniących się
temperaturą, więc się np. nie przypala szybciej w rejonie
bezpośredniego kontaktu dna z palnikiem/płytką.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-02-18 17:27:22

Temat: Re: Garnki
Od: "Secretgarden" <s...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam garnki z ciężkim,grubym dnem,bardzo dobrze trzymają cieplo,dzięki temu
szybciej potrawy się gotują,ale do podgrzania potrawy nie jest to już tak
potrzebne,nawet utrudnia.
Ważne,by rączki byly metalowe (sa bardziej trwałe i można wstawić do piekarnika
taki garnek) ,ale nie nagrzewajace się!
Pokrywki mam w nowszych garnkach stalowe ,bez termometrów-termometry z czasem
psują się,stalowe również można używać w piekarniku(zapieczenie potrawy) ,ale
szklane umożliwiają szybsza ocenę tego,co się dzieje w garnku.


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-02-18 20:17:34

Temat: Re: Garnki
Od: "astoja" <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Spamik" <s...@s...net.pl> napisał w wiadomości
news:er9aj9$i1j$1@news.telbank.pl...
> Witam wszystkich !
> Chcę kupić nowe gary do kuchni. Oferta jest duża, ale co otrzymam kupując:
> ciężkie, potrójne dno, termometry w uchwytach - to juz trudniej sie
> dowiedzieć !!!

Podzilelam opinie poprzednikow - termometr w raczce to bajer - szyko sie
zniszczy.
Polecam garnki wielowarstwowe najlepiej z warstwa miedzi co najmniej 0,5mm -
rewelacyjnie trzymaja cieplo - potrawy wychodza lepsze.
Sam takich uzywam - rewelacja.
Sa znacznie drozsze od zwyklych wielowarstw. z aluminium i stali - ale
warto.
Pokrywki szklane odradzam - nie praktyczne.

Raczej kup kpl. z tradycyjnymi metalowymi - i dokup jakies 2 popularne
rozmiary na probe??






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-02-18 21:48:25

Temat: Re: Garnki
Od: "czeremcha" <c...@W...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Spamik <s...@s...net.pl> napisał(a):

/.../
> Podzielcie sę swoimi uwagami i doświadczeniami !

Zawartość garnka z ciężkim, podwójnym czy potrójnym dnem - długo stygnie.
Jeśli gotuję w nim zupę czy sos z przeznaczeniem na następny dzień /czyli
mam w perspektywie umieszczenie garnka w lodówce/ - przelewam do
zwykłego, "cienkiego" garnka, żeby nie czekać bardzo długo na ostygnięcie.
Zwłaszcza latem trzeba uważać, bo zawartość może się przez to szybciej
zepsuć.

Szklanych pokrywek nie lubię ze względu na kształt - fatalne do
przechowywania. Nie mówiąc o "tłukliwości".

No i - tak, jak Secretgarden - preferuję garnki bez plastikowych elementów.

Ania



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-02-19 17:01:21

Temat: Re: Garnki
Od: "Spamik" <s...@s...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

...z warstwą miedzi ???
Nie spotkałem w oglądanych ofertach takiego opisu ???


Użytkownik "astoja" <a...@n...pl> napisał w wiadomości
news:eracjs$afi$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Podzilelam opinie poprzednikow - termometr w raczce to bajer - szyko sie
> zniszczy.
> Polecam garnki wielowarstwowe najlepiej z warstwa miedzi co najmniej
0,5mm -
> rewelacyjnie trzymaja cieplo - potrawy wychodza lepsze.
> Sam takich uzywam - rewelacja.
> Sa znacznie drozsze od zwyklych wielowarstw. z aluminium i stali - ale
> warto.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-02-19 17:08:26

Temat: Re: Garnki
Od: "Spamik" <s...@s...net.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "czeremcha" <c...@W...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:erahj9$m0f$1@inews.gazeta.pl...
> Zawartość garnka z ciężkim, podwójnym czy potrójnym dnem - długo stygnie.
> Jeśli gotuję w nim zupę czy sos z przeznaczeniem na następny dzień /czyli
> mam w perspektywie umieszczenie garnka w lodówce/ - przelewam do
> zwykłego, "cienkiego" garnka, żeby nie czekać bardzo długo na ostygnięcie.
> Zwłaszcza latem trzeba uważać, bo zawartość może się przez to szybciej
> zepsuć.

Słuszna uwaga !

> Szklanych pokrywek nie lubię ze względu na kształt - fatalne do
> przechowywania. Nie mówiąc o "tłukliwości".

Myslę, że kształt nie ma tutaj nic do rzeczy. Spotkałem szklane pokrywki
prawie zupełnie płaskie, więc bardzo praktyczne do przechowywania.
Tłukliwośc to oczywiście problem. Prawdopodobnie jednak są one ze szkłą
hartowanego. Jeżeli do tego szkło stanowi jedynie środkową część pokrywki a
dokoła jest blacha, to nie stłuką się przy byle uderzeniu.

> No i - tak, jak Secretgarden - preferuję garnki bez plastikowych
elementów.
>
> Ania
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-02-19 17:10:09

Temat: Re: Garnki
Od: "Spamik" <s...@s...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

A co kryje się pod tym hasłem (poza świeżo "wyprodukowanym" g...,
oczywiście) ???
> zanim ktos ci tu odpowie musisz zadeklarowac sie czy jesz kupska ?
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-02-19 17:29:43

Temat: Re: Garnki
Od: "Secretgarden" <s...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam po "starych" garnkach kilka szklanych pokrywek,mniej więcej połowa ich
rozpadła się,pordzwiały śruby łączące uchwyty ze szkłem,ani jedna nie pobila
się,z przechowywaniem nie miałam problemów-swietnie w tej roli sprawdza się
głęboka szuflada-polecam (przy zamawianiu kuchni tak sobie wymyślilam i jest do
tego niezastąpiona).

Moje obecne garnki,w których gotuję to Berghoff,mają właśnie grube dno z
miedzianą wkładką(od dołu garnka,nie ma więc kontaktu z żywnością,a faktycznie
znacznie krócej się w nich gotuje i bardzo oszczędnie)-po zagotowaniu trzeba
zmniejszyc ogień na minimum,inaczej kipi :)

Gotuje się w nich więc krócej i na mniejszym ogniu,więc koszt szybko się zwraca.

Polecam również gotowanie w szybkowarze-dzisiaj np.gotowałam ziemniaki w
mundurkach-10minut :)


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

PROROCZE TO BYLO...
DO XL
Sucharki
JAK TO Z PARCHEM BYLO
Łza dla cieniów minionych...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »