Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sernik Judyty

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sernik Judyty

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-02-08 11:05:53

Temat: Sernik Judyty
Od: p...@v...pl (p...@v...pl) szukaj wiadomości tego autora

Sernik Judyty

Składniki:
- 1 kg sera białego
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 margaryna (kostka)
- 1 budyń śmietankowy (bez cukru) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- rodzynki
Jajka z cukrem utrzeć na gładko, dodać ser biały, zmiksować razem, dodać
margarynę, następnie budyń lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki
pszennej. Na koniec rodzynki, delikatnie wymieszać i wylać na
natłuszczoną i wysypana kaszą manną formę. Piec 40 min. w średnio
nagrzanym piekarniku.

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-02-08 13:46:03

Temat: Re: Sernik Judyty
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik <p...@v...pl> napisał w wiadomości

> - 1 kg sera białego
> - 8 jajek
> - 1 szklanka cukru
> - 1 łyżka mąki pszennej
> - 1 margaryna (kostka)
> - 1 budyń śmietankowy (bez cukru) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
> - rodzynki
> Jajka z cukrem utrzeć na gładko, dodać ser biały, zmiksować razem, dodać
> margarynę, następnie budyń lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki
> pszennej. Na koniec rodzynki, delikatnie wymieszać i wylać na
> natłuszczoną i wysypana kaszą manną formę. Piec 40 min. w średnio
> nagrzanym piekarniku.

Przepis bardzo podobny do mojego ulubionego sernika :), tylko zamiast maki
pszennej daje krupczatke, a budyniow 2op.(waniliowe lub smietankowe), a i
cukru mniej (jesli budyn z cukrem to troche ponad pol szkl., jesli b/cukru
to troche pow. 3/4). Zamiast margaryny daje 15dag masla. Koniecznie bakalie
(rodzynki i migdaly) i sok z cytryny lub pomaranczy. Forme grubo wysypuje
bulka tarta :) Pycha

Mam pytanie. Czy po tych 40 minutach twoj sernik jest upieczony?, bo moj
wymaga 1 godz. w temp. ok.160 st.

--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-02-08 16:48:43

Temat: Re: Sernik Judyty
Od: "Killer" <b...@t...com> szukaj wiadomości tego autora

> Składniki:
> - 1 kg sera białego
> - 8 jajek
> - 1 szklanka cukru
> - 1 łyżka mąki pszennej
> - 1 margaryna (kostka)
> - 1 budyń śmietankowy (bez cukru) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Wg. mnie to profanacja sernika... W moim przepisie nie ma ani grama mąki ani
margaryny, zamiast jej jest masełko.

1 kg sera białego półtłustego
6 jaj
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 masło ( kostka )
2 budynie waniliowe z cukrem
dużo rodzynek ( kupuję je w Lidl-u )

Utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym, solą i masłem ( ja robię to
mikserem ). Zmielić ser, dodawać po trochu do masy i mieszać. Pod koniec
dodać budyń i sparzone rodzynki. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do
całości na końcu, wymieszać. Piec około 50-60 min w 160 st. Formę wysypuję
kaszą manną.
Oczywiście można wedle uznania dodać sok z cytryny, pomarańczy lub migdały.
Ja daję duuuużo pysznych rodzynek. Nigdy nie robię tego sernika z jaj
kupionych w sklepie. Jaja dostaję od znajomej ze wsi - serniczek ma wtedy
całkiem inny kolor:)
Innego sernika nie uznaję:)

Pzdr
Jacek, który po 30 dniach czekania upiekł piernik z przepisu
http://www.mamo-tato.pl/phpbb2/viewtopic.php?p=20169
8#201698


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-02-08 17:14:33

Temat: Re: Sernik Judyty
Od: "Iwona_s" <i...@T...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Killer" <b...@t...com> napisał w wiadomości

> Wg. mnie to profanacja sernika... W moim przepisie nie ma ani grama mąki
> ani
> margaryny, zamiast jej jest masełko.

Napewno? A budyn nie zawiera maki?
Ja maslo niemal do... wszystkiego ;)

> Nigdy nie robię tego sernika z jaj
> kupionych w sklepie. Jaja dostaję od znajomej ze wsi - serniczek ma wtedy
> całkiem inny kolor:)

Ja w ogole nie kupuje jaj w sklepie, uznaje tylko wsiowe ;)

> Innego sernika nie uznaję:)

A ja wszystkie dooobre :)))

--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-02-08 17:46:33

Temat: Re: Sernik Judyty
Od: p...@v...pl (p...@v...pl) szukaj wiadomości tego autora

Jest lekko upieczony.

Dnia 08-02-2006, śro o godzinie 14:46 +0100, Iwona_s napisał(a):
> Użytkownik <p...@v...pl> napisał w wiadomości
>
> > - 1 kg sera białego
> > - 8 jajek
> > - 1 szklanka cukru
> > - 1 łyżka mąki pszennej
> > - 1 margaryna (kostka)
> > - 1 budyń śmietankowy (bez cukru) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
> > - rodzynki
> > Jajka z cukrem utrzeć na gładko, dodać ser biały, zmiksować razem, dodać
> > margarynę, następnie budyń lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki
> > pszennej. Na koniec rodzynki, delikatnie wymieszać i wylać na
> > natłuszczoną i wysypana kaszą manną formę. Piec 40 min. w średnio
> > nagrzanym piekarniku.
>
> Przepis bardzo podobny do mojego ulubionego sernika :), tylko zamiast maki
> pszennej daje krupczatke, a budyniow 2op.(waniliowe lub smietankowe), a i
> cukru mniej (jesli budyn z cukrem to troche ponad pol szkl., jesli b/cukru
> to troche pow. 3/4). Zamiast margaryny daje 15dag masla. Koniecznie bakalie
> (rodzynki i migdaly) i sok z cytryny lub pomaranczy. Forme grubo wysypuje
> bulka tarta :) Pycha
>
> Mam pytanie. Czy po tych 40 minutach twoj sernik jest upieczony?, bo moj
> wymaga 1 godz. w temp. ok.160 st.
>

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mrożone pieczywo do dalszej obróbki
ile wydajecie na jedzenie
Szybkowar
gotowanie na parze
szybkowar moze doradzicie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »