Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sernik na zimno??

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sernik na zimno??

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-06-21 19:45:49

Temat: Sernik na zimno??
Od: "Dorunia" <d...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Coś mi ten upał rozmiękczył szare komórki:-))
Jakie proporcje się stosuje przy serkach homogenizowanych, ile galaretek na
ile serków i ile wody do galaretki??

Pozdrawiam Dorunia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-06-21 20:09:44

Temat: Re: Sernik na zimno??(P)
Od: "Vicky S." <v...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:aevvov$697$1@news.tpi.pl...
> Coś mi ten upał rozmiękczył szare komórki:-))
> Jakie proporcje się stosuje przy serkach homogenizowanych, ile galaretek na
> ile serków i ile wody do galaretki??

Doruniu kochana... :-))) Ja właśnie jutro szykuję się do roboty pysznego serniczka na
zimno :-))))

Na 25 dkg białego sera biorę jedną galaretkę, ale ilość wody zmniejszam o połowę...

Pyszności które przygotuję jutro podaję w poniższym przepisie :-)))

Sernik na zimno
75 dkg sera
3/4 kostki masła
4 opakowania galaretek w kontastowych kolorach (np.agrestowa, cytrynowa, wiśniowa,
pomarańczowa) - ja biorę wiśniową, kiwi, cytrynową i brzoskwiniową :-)))
3 łyżki cukru
herbatniki do wylożenia dna tortownicy

Ser zmielić, i razem z masłem podzielić na trzy porcje. W trzech naczyniach rozpuścić
po jednej galaretce, zmniejszając o połowę ilość wody podaną w przepisie na
opakowaniu i dodając do każdej galaretki 1 łyżkę cukru.
Wymieszać każdą z porcji sera z masłem, miksując dodawać cienki strumieniem
galaretkę. Poszczególne masy wylewać na herbatniki i wstawiać do lodówki na chwilę
do stężenia, tak aby następna warstwa wylewana była na stężony ser.
Po zastygnięciu ostatniej warstwy na serku można ułożyć owoce i zalewamy ostatnią
galaretką (robioną już w normalnej ilości wody).
Kolejność wylewania warstw jest dowolna. Ja osobiście lubię na wierzchu mieć kolor
czerwony więc galaretkę wiśniową zostawiam na koniec. Bardzo ważne jest żeby kolejne
warstwy sera były zestalone, ponieważ otrzymamy wówczas sernik o czystych
kolorystycznie barwach.

Przyznaję się szczerze, że upał mnie rozleniwia, więc jutro pójdę na łatwiznę ;-)
Zrobię sernik dwukolorowy, tzn. ser o jednej barwie z galaretką o innej (cytrynowy
ser i wiśniowa galaretka)

Ten sam sernik robiłam kiedyś i wymyśliłam z mamą żeby dodatkowo każda warstwa miała
inną zawartość. Do jednej dodałyśmy wiórek kokosowych, do drugiej skórki
pomarańczowej, a do trzeciej bakalii. Przyznam, że w takim wykonaniu sernik smakował
nam bardzo :-)))

Życzę smacznego wszystkim grupowiczom chętnym na wielkie sernikowanie :-)))

Pozdrawiam, Vicky S.

--
Easy contact with me is:
v...@p...onet.pl
v...@w...pl
GG: 2066416
Good luck to cath me...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

suszone pomidory
Co dodac do lodow.....?
cebulka smarzona na głębokim oleju - jakieś wskazówki?
Szkockie kruche ciasteczka
menu na impreze

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »