| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-06-21 16:51:17
Temat: Szkockie kruche ciasteczkaMoja mama przywiozla z wycieczki po Londynie szkockie ( hehe, w Londynie...)
ciasteczka firmy Walkers ( nie wiem czy to istotne) i cala rodzinka sie w
nich rozmilowala. Wyslali mnie zatem po prosbie do was, czy znacie przepis
na takie dosc grube, mocno, ale to mocno maslane, slodkawo-slonawe twarde
kruche ciasteczka. Bardzo bym byla wdzieczna. Co ja mowie?! Nie tylko ja!
Cala moja ogromna rodzina!
pozdrowienia
almadka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-06-21 17:37:58
Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczkaOn Fri, 21 Jun 2002 18:51:17 +0200, "almadka" <a...@w...pl> wrote:
>Moja mama przywiozla z wycieczki po Londynie szkockie ( hehe, w Londynie...)
>ciasteczka firmy Walkers ( nie wiem czy to istotne) i cala rodzinka sie w
>nich rozmilowala. Wyslali mnie zatem po prosbie do was, czy znacie przepis
>na takie dosc grube, mocno, ale to mocno maslane, slodkawo-slonawe twarde
>kruche ciasteczka. Bardzo bym byla wdzieczna. Co ja mowie?! Nie tylko ja!
>Cala moja ogromna rodzina!
>
W oczekiwaniu na odpowiedz prawdziwych Szkotow :-) moge Ci powiedziec,
ze ten mocno maslany smak sie uzyskuje przez uzycie tkzw. "masla
skoncentrowanego" (fr. beurre concentrée). U nas to sprzedaja, ale nie
wiem czy w Polsce mozna dostac.
Smak slodko-slony pochodzi od uzytku masla solonego, ktore mozesz
zastapic maslem + sola
En hopujac ze helpnelam
Ewcia (prosto z Lyonu)
Ewcia
Paryzewo, 15e arr.
---
Niesz !
~ ~ ~
~ ~
~
~ ~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 18:17:46
Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczkaDokladnie te same ciasteczka kupiłam w Tesco. Szkockie Walkers w bardzo ładnej
puszce.POZDRAWIAM!!!
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-21 21:01:24
Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczka
> Dokladnie te same ciasteczka kupiłam w Tesco. Szkockie Walkers w bardzo
ładnej
> puszce.
Domyslam sie, ze mozna to kupic, ale czy mozna to samemu upiec?
Moze w tesco mozna dostac to maslo, o ktorym pisala Ewa, siostra Ani (
ktorej dziekuje za podpowiedz)?
pozdr.
almadka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-23 15:45:23
Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczka
>
>
>> Dokladnie te same ciasteczka kupiłam w Tesco. Szkockie Walkers w bardzo
>ładnej
>> puszce.
>
>Domyslam sie, ze mozna to kupic, ale czy mozna to samemu upiec?
>Moze w tesco mozna dostac to maslo, o ktorym pisala Ewa, siostra Ani (
>ktorej dziekuje za podpowiedz)?
>
>
>pozdr.
>almadka
>
pisalam przpeis juz jakis czas temu na shortbread, bo o to
chodzi. zebym tylko pamietala, jaki to byl watek...Moze
Brytyjskie jedzenie? angielskie? nei mam sily lazic po archiwum w
tej chhwili...pamietam, ze przpeisow pare rzucilam w dwoch
czesciach , takze samo bylo moze jako maslane ciasteczka -
spropbuj w archiwum, jaknie, to zaczne grzebac. ciasteczka sa
grzechuw arte, ,tak z niczego czyli z glowy to zasada jest atka
sama, jak do kruszonki (znaczy proporcje.) te kruszonkowa
kruszonke nalezy upchac na plaska blaszke (np okragla jak na
tarte) i mocno uplaskac do dna, zeby bylo zwarte, a nie
kurszonkowe. podziakac widelcem w ladny rzucik, upiec, ale zeby
bylo ledwo zlote. pokroic na blaszce, precz z lapami, az ostygnie
bo sie porozlata. jak ostygnie da sie te pokroje kawalki wyjac
jak pokrojone kawalki
Trysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-24 13:40:15
Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczka
Krysia Thompson napisał(a) w wiadomości:
<7...@4...com>...
>
>pisalam przpeis juz jakis czas temu na shortbread, bo o to
>chodzi. zebym tylko pamietala, jaki to byl watek...Moze
>Brytyjskie jedzenie? angielskie? nei mam sily lazic po archiwum w
>tej chhwili...pamietam, ze przpeisow pare rzucilam w dwoch
>czesciach
To ja! To ja jak sep polowalam na przepis! Made by Krysia:
"o ile pamietam miesza
sie palcyma make z maslem (na 1 cos maki, 3/4 tego masla, jak
bedzie przypominac bulke tarta, dodac tez 3/4 cukru, wymieszac,
wysypac na posmarowana niska blaszke, dobrze ugniesc, wyrownac,
podziobac dekoracyjnie widelcem, wstawic do sredniego pieca i
piec az bedzie lekko zlote. pokroic nozem na blasze w kwadraty
czy prostokaty i dac temu spokoj az wystygnie. wtedy POWINNO
odchodzic od blachy w takim fasonie, jaki zostal wyciety.
chachacha i hahaha mnienigdy, ale ja wyjadam okruchy i tak"
Made by AgataW:
KRUCHE ciasteczka.(shortbread cookies)
14 dkg masla
16 dkg maki
14 dkg cukru
3 zoltka (surowe lub gotowane, przetarte przez sito)
Wszystko razem posiekac nozem, szybko zarobic-zebrac i
uformowac w walek,
zawinac go w plastic i schlodzic w lodowce przez 30 minut lub
zamrazalniku
przez 10 minut. Pociac na cienkie, pol cm plasterki, upiec
przez 12 minut w
160CC/320F. Ciasteczka powinny byc blade, zaledwie brzegi
zaczna zmieniac
kolor. Wystudzic na blasze przez 3 minuty, przelozyc na kratki do
ostudzenia. To samo ciasto mozna uzywac na spod tart czy mazurkow.
SCOTCH SHORTBREAD
1 szklanka shortening ( tluszcz, rodzaju smalcu, ale pochodzenia
roslinnego.Kiedys bylo cos takiego w Polsce, nazywalo sie CERES)
2/3 szklanki brazowego cukru
2 2/3 szklanki maki
jajko, mleko
zmiksowac tluszcz z cukrem i z maka. Ostudzic w lodowce. Zrobic
z ciasta
walek grubosci ok 1 cm. pokroic na plasterki, posmarowac je rozmaconym
jajkiem z mlekiem. Powinno wyjsc ok 60 ciasteczek. Piec w srednio
nagrzanym ( 325 F , czyli ok 150 C ) piekarniku ok. 30 min.
Irish Shortbread
8 oz Butter
4 oz Caster sugar
8 oz Plain flour
2 oz Cornflour
Cream butter and sugar. Add flour and cornflour. Cut into squares or
into rounds and bake in a slow oven until done.
SHORTBREAD COOKIES
1 pound unsalted butter, softened
1 cup superfine sugar
1/2 teaspoon salt
4 cups all-purpose flour
In the bowl of a stand mixer, using the flat beater attachment,
or in a mixing
bowl, using a hand-held mixer, beat the butter until light and
fluffy, about 3
minutes. Beat in the sugar until thoroughly blended, about 2
minutes. Blend the
salt into the flour, and add the flour to the butter mixture in
4 additions,
scraping down the sides of the bowl with a rubber spatula after
each addition.
Mix for 1 to 2 minutes longer, until the dough is smooth and
soft. Lightly flour
a jelly-roll pan or a 10- by 15-inch cookie sheet. Pat and roll
the dough out in
the pan to a thickness of 3/8 inch. It will almost fill the
pan. Use a ruler and
a sharp knife to score pieces that are 1 inch wide and 2 1/2
inches long,
cutting 10 across a short side and 6 down. Use a fork to pierce
each piece 3
times on the diagonal. Cover the dough with plastic wrap and
refrigerate for at
least 1 hour. Position the racks in the upper and lower thirds
of the oven and
preheat to 325 degrees F. Line two baking sheets with parchment
paper. Cut the
chilled shortbread through the lines and transfer to the lined
baking pans,
leaving 1 inch space between them. Place the baking sheets in
the oven, reduce
the oven temperature to 300 degrees F, and bake for 30 minutes.
Turn the pans
around and switch their positions, and bake 10 to 15 minutes
longer, until the
shortbread is light golden on the bottom and sand-colored on
top. Transfer the
baking sheets to racks to cool. The shortbread will keep for 5
days in a
well-covered container at room temperature."
Tyle zapamietalam.
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-24 14:53:03
Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczkahttp://groups.google.com/groups?q=shortbread+group:p
l.rec.kuchnia&hl=en&lr=&ie=UTF-8&scoring=r&selm=a47v
uq%242bg%241%40news.tpi.pl&rnum=1
tu masz 4 przepisy. Jesli link sie zerwie, to go sklej.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-24 18:11:12
Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczkaDziekuje dziewczyny! Jak wyprobuje, to opowiem co i jak!!!!!!!
pozdr.
almadka z rodzina
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-24 18:22:31
Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczkaAAAAAAAA! Szukajac przepisow natknelam sie na :
Chocolate chip shortbread
Ingredients (for four small rounds):
4 oz sieved plain flour
2 oz castor sugar
4 oz butter
2 oz rice flour or ground rice
2 oz chocolate chips
Method:
Combine flours and sugar in a mixing bowl. Stir in chocolate chips. Work in
butter until the dough is the consistency of shortcrust.
Sprinkle board with rice flour. Turn dough on to board and knead till
smooth. Cut into portions and shape into rounds.
Place on greaseproof paper in a baking tin. Prick with a fork. Put in oven
at 350F. When the cakes begin to colour (from 20 to 30 minutes), lower the
heat. Allow to cool in the tin.
Pozdr.
almadka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-06-24 19:39:14
Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczkaOn Mon, 24 Jun 2002 20:11:12 +0200, "almadka" <a...@w...pl> wrote:
>Dziekuje dziewczyny! Jak wyprobuje, to opowiem co i jak!!!!!!!
>
Zauwaz Wacpanna, ze w zadnym przepisie soli nie ma....
(tylko w moim :o)
Ewcia
Paryzewo, 15e arr.
---
Niesz !
~ ~ ~
~ ~
~
~ ~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |