Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szkockie kruche ciasteczka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szkockie kruche ciasteczka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-06-24 20:10:12

Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczka
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 24 Jun 2002 19:39:14 GMT, n...@y...com (Ewa, siostra
Ani) wrote:

>On Mon, 24 Jun 2002 20:11:12 +0200, "almadka" <a...@w...pl> wrote:
>
>>Dziekuje dziewczyny! Jak wyprobuje, to opowiem co i jak!!!!!!!
>>
>
>Zauwaz Wacpanna, ze w zadnym przepisie soli nie ma....
>(tylko w moim :o)
>
>
>Ewcia
>Paryzewo, 15e arr.
>---
>
>Niesz !
>
>~ ~ ~
>~ ~
bo nie wszedzie jest cooking butter, a jak nie ma to wtedy jest
solone i tak

Trysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-06-24 20:39:34

Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczka
Od: "almadka" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
> Zauwaz Wacpanna, ze w zadnym przepisie soli nie ma....
> (tylko w moim :o)
>
>
Zauwazylam, dlatego bede probowac wszystkich przepisow, moze tez beda
pyszne, a we wlasnym zakresie znalazlam nastepujacy, na jakiejs szkockiej
stronie, moze to bedzie strzal w 10!:

1/2 teaspoon shortening
1/2 pound (2 sticks) SALTED butter
1/2 cup sugar
3 cups flour, divided

Preheat the oven to 325 degrees. Using shortening, grease a 15 1/2-by-10
1/2-inch jelly roll pan. In a large mixing bowl, cream together the butter
and sugar. Add 1/2 cup of the flour and mix thoroughly. Add remaining flour
until throughly incorporated. Mixture will be somewhat dry and crumbly.

Press mixture into prepared pan; it should be about 3/4-inch thick. Prick
with the tines of a fork several times for textured look. Bake about 45-50
minutes or until lightly golden. Remove from oven and let cool 5 minutes.
Cut into 1-by-3-inch bars or squares of a desired size.

pozdr.
almadka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-24 21:15:10

Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczka
Od: n...@y...com (Ewa, siostra Ani) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 24 Jun 2002 22:39:34 +0200, "almadka" <a...@w...pl> wrote:

>
>>
>> Zauwaz Wacpanna, ze w zadnym przepisie soli nie ma....
>> (tylko w moim :o)
>>
>>
>Zauwazylam, dlatego bede probowac wszystkich przepisow, moze tez beda
>pyszne, a we wlasnym zakresie znalazlam nastepujacy, na jakiejs szkockiej
>stronie, moze to bedzie strzal w 10!:
>
>1/2 teaspoon shortening
>1/2 pound (2 sticks) SALTED butter

...no i te ichnie "shortening" maslem zastap

Ewcia

Niesz !

ps. PRECZ z magaryna !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-25 09:12:37

Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczka
Od: "Margolka Sularczyk" <m...@s...mowimy.won.panda.bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


almadka napisał(a) w wiadomości: ...
>AAAAAAAA! Szukajac przepisow natknelam sie na :
>Chocolate chip shortbread

TLU-MA-CZE-NIE! TLU - MA -CZE - NIE!

Margola Proszaca


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-25 15:34:46

Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczka
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Margolka Sularczyk wrote:
> TLU-MA-CZE-NIE! TLU - MA -CZE - NIE!
> Margola Proszaca

Chetnie przetlumacze, tylko musze przyznac, ze przepis jest dosc dziwny.

Kruche ciasto szkockie z kawalkami czekolady (skladniki na 4 krazki)
120 gr przesianej maki
60 gr drobnego cukru (nie pudru)
120 gr masla
60 gr maki ryzowej lub zmielonego ryzu (ciekawe, gdzie w Szkocji rosnie ryz)
60 gr kawaleczkow czekolady
Make, cukier posiekac z maslem, zarobic, dodac czekolade. Posypac
stolnice maka ryzowa. Wyrobic ciasto az gladkie (z ta czekolada w
srodku?), podzielic na porcje i uformowac w krazki. Piec na blasze
wylozonej pergaminem. Podziurkowac widelcem. Piec w piecu 180C/350F.
Piec 20-30 minut az ciasto zacznie zmieniac kolor i obnizyc temperature.
Zostawic na blasze do ostygniecia.

>>>>>>>>>
Ingredients (for four small rounds):
4 oz sieved plain flour
2 oz castor sugar
4 oz butter
2 oz rice flour or ground rice
2 oz chocolate chips
Method:
Combine flours and sugar in a mixing bowl. Stir in chocolate chips. Work in
butter until the dough is the consistency of shortcrust.
Sprinkle board with rice flour. Turn dough on to board and knead till
smooth. Cut into portions and shape into rounds.
Place on greaseproof paper in a baking tin. Prick with a fork. Put in oven
at 350F. When the cakes begin to colour (from 20 to 30 minutes), lower the
heat. Allow to cool in the tin.
Pozdr.
almadka
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-06-25 15:47:31

Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczka
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 25 Jun 2002 08:34:46 -0700, Magdalena Bassett
<m...@w...net> wrote:

>Margolka Sularczyk wrote:
>> TLU-MA-CZE-NIE! TLU - MA -CZE - NIE!
>> Margola Proszaca
>
>Chetnie przetlumacze, tylko musze przyznac, ze przepis jest dosc dziwny.
>
>Kruche ciasto szkockie z kawalkami czekolady (skladniki na 4 krazki)
>120 gr przesianej maki
>60 gr drobnego cukru (nie pudru)
>120 gr masla
>60 gr maki ryzowej lub zmielonego ryzu (ciekawe, gdzie w Szkocji rosnie ryz)
>60 gr kawaleczkow czekolady
>Make, cukier posiekac z maslem, zarobic, dodac czekolade. Posypac
>stolnice maka ryzowa. Wyrobic ciasto az gladkie (z ta czekolada w
>srodku?), podzielic na porcje i uformowac w krazki. Piec na blasze
>wylozonej pergaminem. Podziurkowac widelcem. Piec w piecu 180C/350F.
>Piec 20-30 minut az ciasto zacznie zmieniac kolor i obnizyc temperature.
>Zostawic na blasze do ostygniecia.
>
>>>>>>>>>>

no czy ja wiem czy dziwne..przez ten ryz? pewnie w oryginalnym
przpeisie byl owies zmielony ;)))

nawet z czekuladom wychodzi gladkie...dziwne ale prawdziwe ;)0

czy ja jakiegos przepisu na te ciastka nie dawalam juz kiedys -
z duza iloscia maki kartoflanej, ten przepis to dopiero dziwny,
raz zrobilam - wole bez maki kartofl.

Trysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

menu na impreze
z czego majonez?
pomysł na wędlinę
Grzyby
Na piknik - POMOCY

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »