Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Margolka Sularczyk" <m...@s...mowimy.won.panda.bg.univ.gda.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szkockie kruche ciasteczka
Date: Mon, 24 Jun 2002 15:40:15 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 118
Message-ID: <af7caf$gif$1@news.tpi.pl>
References: <3...@n...noos.fr> <7...@n...onet.pl>
<af0476$omk$1@news.onet.pl> <7...@4...com>
NNTP-Posting-Host: ph98.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1024930963 16975 217.99.208.98 (24 Jun 2002 15:02:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 24 Jun 2002 15:02:43 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.5
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:113802
Ukryj nagłówki
Krysia Thompson napisał(a) w wiadomości:
<7...@4...com>...
>
>pisalam przpeis juz jakis czas temu na shortbread, bo o to
>chodzi. zebym tylko pamietala, jaki to byl watek...Moze
>Brytyjskie jedzenie? angielskie? nei mam sily lazic po archiwum w
>tej chhwili...pamietam, ze przpeisow pare rzucilam w dwoch
>czesciach
To ja! To ja jak sep polowalam na przepis! Made by Krysia:
"o ile pamietam miesza
sie palcyma make z maslem (na 1 cos maki, 3/4 tego masla, jak
bedzie przypominac bulke tarta, dodac tez 3/4 cukru, wymieszac,
wysypac na posmarowana niska blaszke, dobrze ugniesc, wyrownac,
podziobac dekoracyjnie widelcem, wstawic do sredniego pieca i
piec az bedzie lekko zlote. pokroic nozem na blasze w kwadraty
czy prostokaty i dac temu spokoj az wystygnie. wtedy POWINNO
odchodzic od blachy w takim fasonie, jaki zostal wyciety.
chachacha i hahaha mnienigdy, ale ja wyjadam okruchy i tak"
Made by AgataW:
KRUCHE ciasteczka.(shortbread cookies)
14 dkg masla
16 dkg maki
14 dkg cukru
3 zoltka (surowe lub gotowane, przetarte przez sito)
Wszystko razem posiekac nozem, szybko zarobic-zebrac i
uformowac w walek,
zawinac go w plastic i schlodzic w lodowce przez 30 minut lub
zamrazalniku
przez 10 minut. Pociac na cienkie, pol cm plasterki, upiec
przez 12 minut w
160CC/320F. Ciasteczka powinny byc blade, zaledwie brzegi
zaczna zmieniac
kolor. Wystudzic na blasze przez 3 minuty, przelozyc na kratki do
ostudzenia. To samo ciasto mozna uzywac na spod tart czy mazurkow.
SCOTCH SHORTBREAD
1 szklanka shortening ( tluszcz, rodzaju smalcu, ale pochodzenia
roslinnego.Kiedys bylo cos takiego w Polsce, nazywalo sie CERES)
2/3 szklanki brazowego cukru
2 2/3 szklanki maki
jajko, mleko
zmiksowac tluszcz z cukrem i z maka. Ostudzic w lodowce. Zrobic
z ciasta
walek grubosci ok 1 cm. pokroic na plasterki, posmarowac je rozmaconym
jajkiem z mlekiem. Powinno wyjsc ok 60 ciasteczek. Piec w srednio
nagrzanym ( 325 F , czyli ok 150 C ) piekarniku ok. 30 min.
Irish Shortbread
8 oz Butter
4 oz Caster sugar
8 oz Plain flour
2 oz Cornflour
Cream butter and sugar. Add flour and cornflour. Cut into squares or
into rounds and bake in a slow oven until done.
SHORTBREAD COOKIES
1 pound unsalted butter, softened
1 cup superfine sugar
1/2 teaspoon salt
4 cups all-purpose flour
In the bowl of a stand mixer, using the flat beater attachment,
or in a mixing
bowl, using a hand-held mixer, beat the butter until light and
fluffy, about 3
minutes. Beat in the sugar until thoroughly blended, about 2
minutes. Blend the
salt into the flour, and add the flour to the butter mixture in
4 additions,
scraping down the sides of the bowl with a rubber spatula after
each addition.
Mix for 1 to 2 minutes longer, until the dough is smooth and
soft. Lightly flour
a jelly-roll pan or a 10- by 15-inch cookie sheet. Pat and roll
the dough out in
the pan to a thickness of 3/8 inch. It will almost fill the
pan. Use a ruler and
a sharp knife to score pieces that are 1 inch wide and 2 1/2
inches long,
cutting 10 across a short side and 6 down. Use a fork to pierce
each piece 3
times on the diagonal. Cover the dough with plastic wrap and
refrigerate for at
least 1 hour. Position the racks in the upper and lower thirds
of the oven and
preheat to 325 degrees F. Line two baking sheets with parchment
paper. Cut the
chilled shortbread through the lines and transfer to the lined
baking pans,
leaving 1 inch space between them. Place the baking sheets in
the oven, reduce
the oven temperature to 300 degrees F, and bake for 30 minutes.
Turn the pans
around and switch their positions, and bake 10 to 15 minutes
longer, until the
shortbread is light golden on the bottom and sand-colored on
top. Transfer the
baking sheets to racks to cool. The shortbread will keep for 5
days in a
well-covered container at room temperature."
Tyle zapamietalam.
Margola
|