Data: 2002-06-25 15:34:46
Temat: Re: Szkockie kruche ciasteczka
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Margolka Sularczyk wrote:
> TLU-MA-CZE-NIE! TLU - MA -CZE - NIE!
> Margola Proszaca
Chetnie przetlumacze, tylko musze przyznac, ze przepis jest dosc dziwny.
Kruche ciasto szkockie z kawalkami czekolady (skladniki na 4 krazki)
120 gr przesianej maki
60 gr drobnego cukru (nie pudru)
120 gr masla
60 gr maki ryzowej lub zmielonego ryzu (ciekawe, gdzie w Szkocji rosnie ryz)
60 gr kawaleczkow czekolady
Make, cukier posiekac z maslem, zarobic, dodac czekolade. Posypac
stolnice maka ryzowa. Wyrobic ciasto az gladkie (z ta czekolada w
srodku?), podzielic na porcje i uformowac w krazki. Piec na blasze
wylozonej pergaminem. Podziurkowac widelcem. Piec w piecu 180C/350F.
Piec 20-30 minut az ciasto zacznie zmieniac kolor i obnizyc temperature.
Zostawic na blasze do ostygniecia.
>>>>>>>>>
Ingredients (for four small rounds):
4 oz sieved plain flour
2 oz castor sugar
4 oz butter
2 oz rice flour or ground rice
2 oz chocolate chips
Method:
Combine flours and sugar in a mixing bowl. Stir in chocolate chips. Work in
butter until the dough is the consistency of shortcrust.
Sprinkle board with rice flour. Turn dough on to board and knead till
smooth. Cut into portions and shape into rounds.
Place on greaseproof paper in a baking tin. Prick with a fork. Put in oven
at 350F. When the cakes begin to colour (from 20 to 30 minutes), lower the
heat. Allow to cool in the tin.
Pozdr.
almadka
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
|