« poprzedni wątek | następny wątek » |
81. Data: 2010-12-21 10:18:06
Temat: Re: Sernik z MarsaQrczak wrote:
> Dnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> W dniu 2010-12-19 22:12, Qrczak pisze:
>>
>>> A widzisz, ja zwykle używam albo taki z Kauflandu twaróg (marka
>>> K-Classic), albo z InterMarche (ale nazwy nie pamiętam, w 500gramowych
>>> pojemnikach).
>>
>> Problem w tym, że ani Kauflanda, ani Intermarche nie mam w okolicy.
>
>
> A jakieś inne sklepy są? Biedronka też jakiś twaróg w kostkach 200g
> sprzedawa.
W Biedronce jest przyzwoity twaróg z Piątnicy, nie w kostkach, tylko w
takich kawałkach "tortu";-) "Zielona łąka", czy jakoś tak się nazywa,
zapakowany wppojemniczek.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
82. Data: 2010-12-21 10:18:08
Temat: Re: Sernik z MarsaDnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>
> W dniu 2010-12-21 11:08, Qrczak pisze:
>> Dnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> W dniu 2010-12-19 22:12, Qrczak pisze:
>>>
>>>> A widzisz, ja zwykle używam albo taki z Kauflandu twaróg (marka
>>>> K-Classic), albo z InterMarche (ale nazwy nie pamiętam, w 500gramowych
>>>> pojemnikach).
>>>
>>> Problem w tym, że ani Kauflanda, ani Intermarche nie mam w okolicy.
>>
>>
>> A jakieś inne sklepy są? Biedronka też jakiś twaróg w kostkach 200g
>> sprzedawa.
>
> W kostkach nie są problematyczne i te kupię wszędzie. Problem jest z tymi
> w kubkach - gdzie kupić takie wstępnie obrobione, które się nie
> rzedną.
Ta biedronkowa kostka jest nieźle pomielona.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
83. Data: 2010-12-21 10:19:45
Temat: Re: Sernik z MarsaW dniu 2010-12-21 11:02, MONI|<A <moni| pisze:
> zastanawianie się nad tym czy obecne sery w wiadkach mają cechy mieszanin
> tiksotropowych to jedno,
Tylko nie to, znów się zacznie o pamięci wody :D
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
84. Data: 2010-12-21 10:23:01
Temat: Re: Sernik z MarsaDnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>
> W dniu 2010-12-21 11:04, Qrczak pisze:
>
>> Taka pianka - mus jajeczny.
>> W moim rodzinnym domu to funkcjonowało pod nazwą torcik piankowy, a
>> robiło się toto z kilku różnokolorowych warstw nie w pucharkach a w
>> tortownicy. Dobre toto.
>
> Dodaje się do tego żelatyny, żeby się trzymało?
>
> Ja jako dziecko robiłam sobie sama taki deser - ubijałam białko,
> słodziłam, dodawałam żółtko. Na surowo! Nigdy nie miałam salmonelli, a ten
> deser był u mnie na porządku dziennym (jako że jestem łasuch okropny, a w
> czasach mojego dzieciństwa ze słodyczami było krucho).
Dużo różnych wariantów szpajz można wyguglać, np.
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Szpajza
___deser_slaski,,63027548,9495.html
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
85. Data: 2010-12-21 10:25:11
Temat: Re: Sernik z MarsaW dniu 2010-12-21 11:12, medea pisze:
>> Taka pianka - mus jajeczny.
>> W moim rodzinnym domu to funkcjonowało pod nazwą torcik piankowy, a
>> robiło się toto z kilku różnokolorowych warstw nie w pucharkach a w
>> tortownicy. Dobre toto.
>
> Dodaje się do tego żelatyny, żeby się trzymało?
Tak, z żelatyną. I w zależności od wersji - na jajach albo na ubitej
śmietanie (to postać niekanoniczna).
> Ja jako dziecko robiłam sobie sama taki deser - ubijałam białko,
> słodziłam, dodawałam żółtko. Na surowo! Nigdy nie miałam salmonelli, a
> ten deser był u mnie na porządku dziennym (jako że jestem łasuch
> okropny, a w czasach mojego dzieciństwa ze słodyczami było krucho).
:) No i nieśmiertelny kogel-mogel.
--
Pozdrawiam - Aicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
86. Data: 2010-12-21 10:27:32
Temat: Re: Sernik z MarsaW dniu 2010-12-21 11:02, MONI|<A <moni| pisze:
> zastanawianie się nad tym czy obecne sery w wiadkach mają cechy mieszanin
> tiksotropowych to jedno, ale warto zwrócić uwagę na to, że cukier/cukry w
> wielu dziedzinach dodawane są do masy/układu nie ze wzglęu na poprawę
> walorów smakowych, ale ze względu na swoje właściwości upłynniające - jest
> to bardzo popularny upłynniacz, jak i substancja opóźniająca wiązanie.
Jeśli dobrze rozumiem ten fachowy wywód ;), to może być przyczyną
rzednięcia sera w trakcie miksowania, tak?
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
87. Data: 2010-12-21 10:40:58
Temat: Re: Sernik z MarsaW dniu 2010-12-21 11:16, medea pisze:
> które się nie
> rzedną.
Info dla czepialskich: bez "się", zostało po przeróbkach redakcyjnych.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
88. Data: 2010-12-21 10:41:15
Temat: Re: Sernik z MarsaW dniu 2010-12-21 11:18, Qrczak pisze:
> Ta biedronkowa kostka jest nieźle pomielona.
Wypróbuję.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
89. Data: 2010-12-21 10:42:08
Temat: Re: Sernik z MarsaW dniu 2010-12-21 11:18, krys pisze:
> W Biedronce jest przyzwoity twaróg z Piątnicy, nie w kostkach, tylko w
> takich kawałkach "tortu";-) "Zielona łąka", czy jakoś tak się nazywa,
> zapakowany wppojemniczek.
A' propos Biedronki - mają tam dobrego taniego łososia w płatach i
szynkę westfalską. Polecam.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
90. Data: 2010-12-21 10:44:24
Temat: Re: Sernik z MarsaW dniu 2010-12-21 11:25, Aicha pisze:
> :) No i nieśmiertelny kogel-mogel.
Kogel-mogel wsuwała natomiast moja siostra. Dla mnie był za słodki i za
mało wysublimowany w smaku. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |