Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sernik z Marsa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sernik z Marsa

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 216


« poprzedni wątek następny wątek »

81. Data: 2010-12-21 10:18:06

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Qrczak wrote:

> Dnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>
>> W dniu 2010-12-19 22:12, Qrczak pisze:
>>
>>> A widzisz, ja zwykle używam albo taki z Kauflandu twaróg (marka
>>> K-Classic), albo z InterMarche (ale nazwy nie pamiętam, w 500gramowych
>>> pojemnikach).
>>
>> Problem w tym, że ani Kauflanda, ani Intermarche nie mam w okolicy.
>
>
> A jakieś inne sklepy są? Biedronka też jakiś twaróg w kostkach 200g
> sprzedawa.

W Biedronce jest przyzwoity twaróg z Piątnicy, nie w kostkach, tylko w
takich kawałkach "tortu";-) "Zielona łąka", czy jakoś tak się nazywa,
zapakowany wppojemniczek.
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


82. Data: 2010-12-21 10:18:08

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: "Qrczak" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>
> W dniu 2010-12-21 11:08, Qrczak pisze:
>> Dnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>>> W dniu 2010-12-19 22:12, Qrczak pisze:
>>>
>>>> A widzisz, ja zwykle używam albo taki z Kauflandu twaróg (marka
>>>> K-Classic), albo z InterMarche (ale nazwy nie pamiętam, w 500gramowych
>>>> pojemnikach).
>>>
>>> Problem w tym, że ani Kauflanda, ani Intermarche nie mam w okolicy.
>>
>>
>> A jakieś inne sklepy są? Biedronka też jakiś twaróg w kostkach 200g
>> sprzedawa.
>
> W kostkach nie są problematyczne i te kupię wszędzie. Problem jest z tymi
> w kubkach - gdzie kupić takie wstępnie obrobione, które się nie
> rzedną.

Ta biedronkowa kostka jest nieźle pomielona.

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


83. Data: 2010-12-21 10:19:45

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-21 11:02, MONI|<A <moni| pisze:

> zastanawianie się nad tym czy obecne sery w wiadkach mają cechy mieszanin
> tiksotropowych to jedno,

Tylko nie to, znów się zacznie o pamięci wody :D

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


84. Data: 2010-12-21 10:23:01

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: "Qrczak" <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia dzisiejszego niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>
> W dniu 2010-12-21 11:04, Qrczak pisze:
>
>> Taka pianka - mus jajeczny.
>> W moim rodzinnym domu to funkcjonowało pod nazwą torcik piankowy, a
>> robiło się toto z kilku różnokolorowych warstw nie w pucharkach a w
>> tortownicy. Dobre toto.
>
> Dodaje się do tego żelatyny, żeby się trzymało?
>
> Ja jako dziecko robiłam sobie sama taki deser - ubijałam białko,
> słodziłam, dodawałam żółtko. Na surowo! Nigdy nie miałam salmonelli, a ten
> deser był u mnie na porządku dziennym (jako że jestem łasuch okropny, a w
> czasach mojego dzieciństwa ze słodyczami było krucho).


Dużo różnych wariantów szpajz można wyguglać, np.
http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Szpajza
___deser_slaski,,63027548,9495.html

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


85. Data: 2010-12-21 10:25:11

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-21 11:12, medea pisze:

>> Taka pianka - mus jajeczny.
>> W moim rodzinnym domu to funkcjonowało pod nazwą torcik piankowy, a
>> robiło się toto z kilku różnokolorowych warstw nie w pucharkach a w
>> tortownicy. Dobre toto.
>
> Dodaje się do tego żelatyny, żeby się trzymało?

Tak, z żelatyną. I w zależności od wersji - na jajach albo na ubitej
śmietanie (to postać niekanoniczna).

> Ja jako dziecko robiłam sobie sama taki deser - ubijałam białko,
> słodziłam, dodawałam żółtko. Na surowo! Nigdy nie miałam salmonelli, a
> ten deser był u mnie na porządku dziennym (jako że jestem łasuch
> okropny, a w czasach mojego dzieciństwa ze słodyczami było krucho).

:) No i nieśmiertelny kogel-mogel.

--
Pozdrawiam - Aicha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


86. Data: 2010-12-21 10:27:32

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-21 11:02, MONI|<A <moni| pisze:

> zastanawianie się nad tym czy obecne sery w wiadkach mają cechy mieszanin
> tiksotropowych to jedno, ale warto zwrócić uwagę na to, że cukier/cukry w
> wielu dziedzinach dodawane są do masy/układu nie ze wzglęu na poprawę
> walorów smakowych, ale ze względu na swoje właściwości upłynniające - jest
> to bardzo popularny upłynniacz, jak i substancja opóźniająca wiązanie.

Jeśli dobrze rozumiem ten fachowy wywód ;), to może być przyczyną
rzednięcia sera w trakcie miksowania, tak?

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


87. Data: 2010-12-21 10:40:58

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-21 11:16, medea pisze:

> które się nie
> rzedną.

Info dla czepialskich: bez "się", zostało po przeróbkach redakcyjnych.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


88. Data: 2010-12-21 10:41:15

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-21 11:18, Qrczak pisze:

> Ta biedronkowa kostka jest nieźle pomielona.

Wypróbuję.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


89. Data: 2010-12-21 10:42:08

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-21 11:18, krys pisze:

> W Biedronce jest przyzwoity twaróg z Piątnicy, nie w kostkach, tylko w
> takich kawałkach "tortu";-) "Zielona łąka", czy jakoś tak się nazywa,
> zapakowany wppojemniczek.

A' propos Biedronki - mają tam dobrego taniego łososia w płatach i
szynkę westfalską. Polecam.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


90. Data: 2010-12-21 10:44:24

Temat: Re: Sernik z Marsa
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-12-21 11:25, Aicha pisze:

> :) No i nieśmiertelny kogel-mogel.

Kogel-mogel wsuwała natomiast moja siostra. Dla mnie był za słodki i za
mało wysublimowany w smaku. ;)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 8 . [ 9 ] . 10 ... 20 ... 22


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Borowiki i maślaki suszone: gramy na szklanki - ile?
Zaczytane z newsletter'a
Szczyt perwersji !
mąka pytlowa
kapusta z grochem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »