| « poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2006-10-20 12:52:42
Temat: Re: Sk??????????????????????????????????????????????
"JerzyN" <0...@m...pl> wrote in message
news:ehagml$9ae$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Krysia Thompson napisał(a):
> > No to ide grzebac po ulicy, moze znajde stosownego...moze byc
>> wilgotny? U nas pgoda deszczowa :P
>
> Jak najbardziej, nawet lepszy.
> ;-)
> pozdr. Jerzy
Szukacie Camel_fucker'a?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2006-10-20 12:52:59
Temat: Re: Sk??????????????????????????????????????????????
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ehagv7$t7
>>
>> Jak najbardziej, nawet lepszy.
>> ;-)
>> pozdr. Jerzy
>
> Szukacie Camel_fucker'a?
To tylko Posterunkowy Kawon chce dogodzić Thompsonisze.
d.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2006-10-20 12:57:28
Temat: Re: Sk??????????????????????????????????????????????
"wesoły Romek" <w...@w...pl> wrote in message
news:ehah0u$11i$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ehagv7$t7
>>>
>>> Jak najbardziej, nawet lepszy.
>>> ;-)
>>> pozdr. Jerzy
>>
>> Szukacie Camel_fucker'a?
> To tylko Posterunkowy Kawon chce dogodzić Thompsonisze.
>
> d.
Za dużo napompował i ssak nie chce zejść? ;-P)))))))))))))))))))))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2006-10-20 12:59:15
Temat: Re: Skadniki po angielsku - szukam sownika online."cherokee" <n...@n...pl> wrote in message
news:eh9t8s$18t$1@inews.gazeta.pl...>
> Wiesz co, kiedys na jakiejs puszce widzialam napis "chicken broth" i
> obrazek
> na niej przedstawial rosół, tylko z dużą ilością marchewki, bez kaszy.
W USA - na 100%! Ale drobniutkim literkami napisane jest pod takim obrazkiem
"serving suggestion." :-)))
I mimo tego, ze na puszcze jest narysowana i marchewka i kawalek piersi
kurczaka i cebulka i pomidor i nac pietruszki i te pe, to w srodku jest
klarowny wywar, znakomita pomoc w gotowaniu. Podobnie jest tez np. z "beef
broth."
"Stock" w USA to termin techniczny na wywar a potocznie uzywa sie "broth."
--
><eM eL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2006-10-20 13:00:55
Temat: Re: Skadniki po angielsku - szukam sownika online."Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:ehacgl$1ib$1@inews.gazeta.pl...
> Pewnie sa gdzies w sieci porzadne przepisy, bo nie wierze, zeby wszyscy
> Amerykanie gotowali tylko i wylacznie z pólproduktów, ale wez sie
> doszukaj!
A co "amerykanskiego" od podstaw chcialabys ugotowac - sluze przepisami...
--
><eM eL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2006-10-20 14:01:06
Temat: Re: Skadniki po angielsku - szukam sownika online.
Użytkownik "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> napisał w wiadomości
news:DK3_g.6271$5v5.5568@trndny08...
> W USA - na 100%! Ale drobniutkim literkami napisane jest pod takim
obrazkiem
> "serving suggestion." :-)))
No nie, wlasnie w ktoryms z tutejszych (UK) hipermarketów. Przy najblizszej
okazji przyjrze sie tej puszce i poczytam co dokladnie zawiera.
pozdr
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2006-10-20 14:21:43
Temat: Re: Skadniki po angielsku - szukam sownika online.On Fri, 20 Oct 2006 13:00:55 GMT, "eM eL"
<badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> wrote:
>"Hanna Burdon" <b...@p...onet.pl> wrote in message
>news:ehacgl$1ib$1@inews.gazeta.pl...
>> Pewnie sa gdzies w sieci porzadne przepisy, bo nie wierze, zeby wszyscy
>> Amerykanie gotowali tylko i wylacznie z pólproduktów, ale wez sie
>> doszukaj!
>
>
>A co "amerykanskiego" od podstaw chcialabys ugotowac - sluze przepisami...
ja to wlasnie pulled pork, ale nie mam tego dymu cholernego :/
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2006-10-20 15:41:40
Temat: Re: Skadniki po angielsku - szukam sownika online. OT"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
news:sqmhj2dbivio1ngbp6h1ptvtbmg6vjd8bq@4ax.com...
> ja to wlasnie pulled pork, ale nie mam tego dymu cholernego :/
A masz ogrodek albo balkon..? Jesli tak to zapominj o polsrodkach i zrob
sobie domowa "wedzarnie/dymiarnie." Wez dwie duze donice ceramiczne, na dnie
jednej postaw maszynke elektryczna ustwiona na srednie grzanie
(wyeksperymentuj) , na niej metalowa miske z malymi (5-6 cm) kawalkami np.
debu (twardego drewna, co by dymilo a nie palilo sie), na to okragla kratka
z grilla na mieso coby wisiala 20-30 cm nad drzewem i przykryj calosc taka
sama donica odwrocona "do gory nogami." W dziurke tej "pokrywki" dobrze
jest wlozyc termometr od grilla (calosc ma sie wedzic/dymic w temperaturze
ok. 100C przez ok. 10 godzin...)
Przepis ponizszy - wielokrotnie wyeksperymentowany - jest prosty, choc
czasochlonny (ale pracy niewiele - mieso samo sie wedzi...) i pochodzi - w
troche innej formie - z amerykanskiej telewizji.
Zalewa (marynata)
szklanka melasy
250 g soli do marynat (pickling salt )
2 litry wody (najlepiej destylowanej, bo bedzie dlugo stac...)
mieso
2.5-3.5 kg "Boston butt " czyli gorna czesc karkowki bezposrednio z nad
przednich nog swini
mieszanka do natarcia miesa.
1 lyzeczka calych ziaren kminu rzymskego (whole cumin seed )
1 lyzeczka fenkulu wloskiego (whole fennel seed )
1 lyzeczka calych ziaren kolendry (whole coriander seeds)
1 lyzka stolowa czerwonego proszku chili (red chili powder)
1 lyzka proszku z cebuli (onion powder )
1 lyzka czerwonej papryki mielonej slodkiej
Rozpuscic melase i sol w 2 litrach wody w duzym plaskim naczyniu plastykowym
lub szklanym z przykrywka, wlozyc mieso tak, aby bylo kompletnie znaurzone,
przykryc i wstawic do lodowki na 12 godzin.
Nastepnego dnia w mlynku zemlec kmin rzymski, frnkul i kolendre. Dodac
chili, proszek cebulowy i papryke. Wyjac mieso z zalewy i wytrzec do sucha.
Uzywaja sitka dokladnie posypac cala powierzchnie miesa ww proszkiem i lekka
uderzajac dlonia wmasowac ten proszek w mieso aby sie dobrze trzymal. Ponoc
dobrze to robic w rekawiczkach z lateksu. :-)))
"Wedzarnie" nagrzac do 98-100C polozyc mieso na kratce, przykryc donica i
wedzic/dymic w temp. ok. 100C (210F) 10 do 12 godzin. Dokladac drewno w
miare ubytkow (zwykle co 2 godziny) Mieso jest dobre, gdy poszczegolne
wlokna/kawalki mozna latwo odciagnac (pull...) widelcem. Gdy mieso jest
miekke, wyjac na kratke, nakryc lekko folia aluminiowa i dac postac przez
godzine, po czym poszarpac (pull) mieso dwoma widelcami na kawalki i
podawac wedlug gustu, np. na bulce. Poniewaz mieso jest b. aromatyczne,
uwazac z sosami bo mozna zabic caly jego aromat i smak. Mozna podawac np. z
pieczonym grochem (baked beans.)
--
><eM eL
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2006-10-20 18:11:20
Temat: Re: Skadniki po angielsku - szukam sownika online. OTOn Fri, 20 Oct 2006 15:41:40 GMT, "eM eL"
<badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com> wrote:
>"Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> wrote in message
>news:sqmhj2dbivio1ngbp6h1ptvtbmg6vjd8bq@4ax.com...
>> ja to wlasnie pulled pork, ale nie mam tego dymu cholernego :/
>
>A masz ogrodek albo balkon..? Jesli tak to zapominj o polsrodkach i zrob
>sobie domowa "wedzarnie/dymiarnie." Wez dwie duze donice ceramiczne, na dnie
>jednej postaw maszynke elektryczna ustwiona na srednie grzanie
>(wyeksperymentuj) , na niej metalowa miske z malymi (5-6 cm) kawalkami np.
>debu (twardego drewna, co by dymilo a nie palilo sie), na to okragla kratka
>z grilla na mieso coby wisiala 20-30 cm nad drzewem i przykryj calosc taka
>sama donica odwrocona "do gory nogami." W dziurke tej "pokrywki" dobrze
>jest wlozyc termometr od grilla (calosc ma sie wedzic/dymic w temperaturze
>ok. 100C przez ok. 10 godzin...)
>
>Przepis ponizszy - wielokrotnie wyeksperymentowany - jest prosty, choc
>czasochlonny (ale pracy niewiele - mieso samo sie wedzi...) i pochodzi - w
>troche innej formie - z amerykanskiej tel
sprobuje wedzarnie...ciekawe co sasiedzi powiedza, ale i tak sa
przyzwyczajeni do moich glupich pomyslwo. w jednym przepoisie,
ktory wudzialam na p-p widnial ocet....hhhmmmm jako polewka po
upieczeniu i rozszarpaniu.
baked beans to bym nie nazwala groche pieczonym a...fasolka w
sosie pomidorowym :) to tylko sobie mowie :)
dziekuje za przepis
pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2006-10-20 18:21:23
Temat: Re: Skadniki po angielsku - szukam sownika online. OTIn news:474ij25l1cqdgkgecfd49h3gi0bn0miljg@4ax.com, Krysia Thompson
wrote:
> baked beans to bym nie nazwala groche pieczonym a...fasolka w
> sosie pomidorowym :) to tylko sobie mowie :)
Skoro rozmawiamy o angielskich nazwach, to pozwole sobie zauwazyc, ze
angielskie "bean" to nie tylko fasola, jak nas ucza w szkolach, ale w
zasadzie kazde warzywo straczkowe: i groch, i bób, i soje mozna pod
"beans" podciagnac, i wiele innych roslin.
Hania
--
......................
Beauty is in the behind of the beholder. [Pickles]
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |