« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-18 19:37:04
Temat: Skoki cukru [?]Znajomy miał badanie na cukier. Na czczo ma podwyższony poziom [powyżej
normy]. Natomiast po spożyciu węglowodanów ma obniżony poziom [poniżej
normy].
Jak to tłumaczyć?
Robol
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-01-18 19:52:22
Temat: Re: Skoki cukru [?]U zdrowego człowieka:
1.przyjmującego pokarmy:
glikemia (zawartość cukru) zwiększa się po przyjęciu każdego posiłku,p przy
czym najwyższy wzrost następuje po śniadaniu, a najmniejszy po kolacji.w ciągu
2 godzin po posiłku stęzenie cukru nie powinno przekraczać 110 mg/dl. a
wahania glikemii nie powinny przkeraczać 60 mg/dl
2.nie przyjmujący pokarmu
zmniejsza się stopniowo od rana w ciągu dnia i nocy az do rana.nie dochodzi do
hipoglikemii(braku cukru)
U cukrzyka
1.w cukrzycy,jedzący pokarmy
poziom cukru wzrasta ,przy czym w cukrzycy poposiłkowej wahania przekraczają
60 mg/dl i glikemia utrzymuje sie powyżej górnej normy
2.cukrzyk,bez jedzenia
glikemia zmnijesza się od rana do wieczora a wzrasta w ciągu dnia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-01-19 14:48:48
Temat: Re: Skoki cukru [?]Robol napisał(a):
> Znajomy miał badanie na cukier. Na czczo ma podwyższony poziom [powyżej
> normy]. Natomiast po spożyciu węglowodanów ma obniżony poziom [poniżej
> normy].
> Jak to tłumaczyć?
Też tak miałem. Podczas określania krzywej cukrowej myślałem, że stracę
przytomność. Jak stwierdziła pani diabetolog, obniżenie poziomu cukru
wynika z wydzielania zbyt dużych ilości insuliny, zaraz po spożyciu łatwo
przyswajalnych cukrów (co na chłopski rozum ma sens, niektórzy mówią też
o tzw. zespole metabolicznym, lub insulinooporności).
Pomogła mi zmiana diety. Najgorsze było chyba jednak rozstanie z piwkiem
:)
Pozdrawiam
W.
--
To give happiness is to deserve happiness.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |