« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-02-17 10:03:46
Temat: SoljankaWitam!
Mój mężuś- będąc ostatnio w Saksonii zamówił sobie w restauracyjce właśnie
taką zupkę... Podobno rozkosz dla podniebienia?! Chciałabym zrobić mu w
niedzielę niespodziankę.... Pomóżcie proszę!!!
Pozdrawiam
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-02-17 10:19:51
Temat: Re: Soljankamamast:
> Witam!
> Mój mężuś- będąc ostatnio w Saksonii zamówił sobie w restauracyjce właśnie
> taką zupkę... Podobno rozkosz dla podniebienia?! Chciałabym zrobić mu w
> niedzielę niespodziankę.... Pomóżcie proszę!!!
> Pozdrawiam
tu masz jedną z recept po naszemu:
http://www.webkoch.de/rezept/44872.htm
W restauracjach byłego dzikiego wschodu soljanka jest typową zupą
nawinie i przypomina raczej ukraiński borszcz, rosyjskie szczi lub
kapuśniak. Taki reatauracyjny "przegląd tygodnia". Może jednak dobrze
smakować.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 10:24:24
Temat: Re: SoljankaWielkie dzięki!
Dam radę!! Zna się na szczęście te języki!
Pozdrowionka!
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 10:50:02
Temat: Re: Soljanka
Użytkownik "mamast" <m...@p...ckp.pl> napisał w wiadomości
news:b2qd7m$d9q$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Wielkie dzięki!
> Dam radę!! Zna się na szczęście te języki!
> Pozdrowionka!
> Magda
Droga magdo jesli chesz tu jest adres do spakowanego odcinka Kuronia kiedy
robił solijanke plik ma 100 mb
ftp://217.96.154.47/Kuron%20raz%20-%20Solijanka.avi
Sciągnij i obejrzyj pouczające
Przy okazji link wpuszcza tylko jedna osobe wiec uszanujcie ze to dla Magdy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 11:10:09
Temat: Re: SoljankaWaldemar Krzok wrote:
> tu masz jedną z recept po naszemu:
> http://www.webkoch.de/rezept/44872.htm
>
A mógłbyś podać wersję po polsku? Z chęcia bym przeczytała :) i pewnie
przygotowała :-)
--
===============================================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl j...@w...net.pl \
/ http://walkie.cegla.art.pl http://lubie.to.pl \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
=================================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 11:13:38
Temat: Re: Soljanka
> Użytkownik "mamast" <m...@p...ckp.pl> napisał w wiadomości
> news:b2qd7m$d9q$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Wielkie dzięki!
> > Dam radę!! Zna się na szczęście te języki!
> > Pozdrowionka!
> > Magda
>
> Droga magdo jesli chesz tu jest adres do spakowanego odcinka Kuronia
kiedy
> robił solijanke plik ma 100 mb
> ftp://217.96.154.47/Kuron%20raz%20-%20Solijanka.avi
> Sciągnij i obejrzyj pouczające
> Przy okazji link wpuszcza tylko jedna osobe wiec uszanujcie ze to dla
Magdy
Coś szybko bo minute po zrobieniu postu zaczeło się ściagać mam nadzieje ze
to ty Magdo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 11:15:46
Temat: Re: Soljankamamast <m...@p...ckp.pl> wrote:
> Witam!
> Mój mężuś- będąc ostatnio w Saksonii zamówi" sobie w restauracyjce w"aśnie
> taką zupkę... Podobno rozkosz dla podniebienia?! Chcia"abym zrobić mu w
> niedzielę niespodziankę.... Pomóżcie proszę!!!
> Pozdrawiam
> Magda
Solianka to tradycyjna zupa rosyjska. Zasadniczo jest rybna, ale
podobno moze byc i miesna. Ja nie zanm sie niestety na kuchni
rosyjskiej i przepis, ktory podaje, moze nie byc bardzo "ortodoksyjny",
bo z wtornego zrodla, ale inne przepisy z ktorymi sie spotkalem byly
podobne.
500 - 700 g ryby slodkowodnej (niektorzy zalecaja dac 3 gatunki ryb,
niestey nie powiem wam teraz jakie)
2 cebule
duzy kwaszony ogorek
lyzka przecieru pomidorowego
2 lyzki kaparow
10 oliwek z puszki bez pestek
lyzka masla
pol cytryny
sol
pieprz
ziele angielskie
lisc bobkowy
peczek zielonej pietruszki
1,5 litra wywaru na "chwascie rybnym"
cebule posiekac, podsamzyc na masle, dodac przecier. Ogorek obrac ze
skorki, wybrac pestki, posiekac. Oliwki posiekac, wlac do garnak wywar
wlozyc ogore, cebule z pomidorami oraz kawalki oczyszczonej ryby.
Gotowac na wolnym ogniu ok. 20 min., dodac czesc oliwek osolic i gotowac
5 min. rybe wyloyc na talerz, dodac obok troche pokrajanych oliwek,
plasterek cytryny, zalac zupa i posypac natka pietruszki.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 11:20:51
Temat: Re: Soljankawalkie!:
> A mógłbyś podać wersję po polsku? Z chęcia bym przeczytała :) i pewnie
> przygotowała :-)
tylko tłumaczenie, za sukces nie odpowiadam ;-)
2-3 cebule obrać i pokroić w kółka. Czerwoną i zieloną paprykę umyć i
pokroić w paski. 300g mięsa nawinie (świnia, wół do wyboru) pokroić w
kostkę i podmażyć. Można dać kiełbasę, wtedy nie smażyć, tylko dać do zupy.
Znaczy mięso podsmażyć na oleju, dodać cebulę i paprykę i dalej
podsmażyć. Dodać 600ml bulionu, 200g przecieru pomidorowego, ziele
angielskie (5 sztuk), 1-2 listki bobkowe, łyżeczkę ostrej papryki,
łyżeczkę pieprzu. Gotować 20min mieszając od czasu do czasu.
Zupę na talerzu doprawić kwaśną śmietaną i pokrojonymi odrostami pietruszki.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 11:33:06
Temat: Re: SoljankaWladyslaw Los:
[ciach przepis]
hmm, na rosyjskich stronach znalazłem tylko wersje "mięsne", z resztek.
Jedyną wersję rybną znalazłem na stronie norweskiej
http://www.ba-consulting.no/gourmet/oppskrifter/hove
dretter/1037.html
przypomina trochę twój przepis, ale zawiera jeszcze pieczarki, pomidory,
scampis i mąkę kukurydzianą. Jako zielenina występuje koperek (pasuje mi
też bardziej do ryby niż pietruszka).
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-02-17 11:40:21
Temat: Re: SoljankaWaldemar Krzok wrote:
> tylko tłumaczenie, za sukces nie odpowiadam ;-)
>
> 2-3 cebule obrać i pokroić w kółka. Czerwoną i zieloną paprykę umyć i
> pokroić w paski. 300g mięsa nawinie (świnia, wół do wyboru) pokroić w
> kostkę i podmażyć. Można dać kiełbasę, wtedy nie smażyć, tylko dać do zupy.
> Znaczy mięso podsmażyć na oleju, dodać cebulę i paprykę i dalej
> podsmażyć. Dodać 600ml bulionu, 200g przecieru pomidorowego, ziele
> angielskie (5 sztuk), 1-2 listki bobkowe, łyżeczkę ostrej papryki,
> łyżeczkę pieprzu. Gotować 20min mieszając od czasu do czasu.
>
> Zupę na talerzu doprawić kwaśną śmietaną i pokrojonymi odrostami
> pietruszki.
>
> Waldek
>
Wielki dzięki, myślę że będzie smaczna :-)
--
===============================================
/ walkie-talkie! GG:411958 \
/ w...@w...net.pl j...@w...net.pl \
/ http://walkie.cegla.art.pl http://lubie.to.pl \
/ Nawet ząb bywa wstawiony! \
=================================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |