« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-03-02 08:20:10
Temat: Sos Workestershire
Nie wiem czy dobrze podalem nazwe, ae no wlasnie co tojest za sos, jak go
mozna zrobic samemu lub gdzie w np. Lublinie mozna go kupic.
Pozdrawiam
Grzesiek
--
Moja poczta jest zawsze ze mną - e-mail przez WWW - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-03-02 08:46:30
Temat: Re: Sos WorkestershireOpis tradycji, skladnikow, produkcji itd. wypelnil by pewnie ksiazke :))
Krotko: smakuje troche jak mieszanka octu winnego, maggi, cukru, sliwek...
Dosc ostry. Ja stosuje go przede wszystkim do sosow (tysiac wysp nie obedzie
się bez niego), ale czasem lykne sobie wprost z butelki, bo jest bardzo
dobry ;) W wwie jest we wszystkich hipermarketach, wiec może w Lublinie tez?
Uklony i usmiechy
Piotrek
----------------------------------------------------
--------
http://alebranie.agsmedia.pl/fotonikki
r...@p...pl
----------------------------------------------------
--------
Użytkownik "Grzegorz Nowicki" <g...@s...pl> napisał w wiadomości
news:97nl3t$v88$1@aquarius.webcorp.com.pl...
Nie wiem czy dobrze podalem nazwe, ae no wlasnie co tojest za sos, jak go
mozna zrobic samemu lub gdzie w np. Lublinie mozna go kupic.
Pozdrawiam
Grzesiek
--
Moja poczta jest zawsze ze mną - e-mail przez WWW - http://rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-02 21:20:10
Temat: Re: Sos WorkestershireGrzegorz Nowicki <g...@s...pl> wrote:
> Nie wiem czy dobrze podalem nazwe, ae no wlasnie co tojest za sos, jak go
> mozna zrobic samemu lub gdzie w np. Lublinie mozna go kupic.
>
> Pozdrawiam
>
Zrobic samemu nie masz szans. Autentyczny sos Worcester robi tylko f-ma
Lea & Perrins. Mozna tez kupic nasladownictwa np. Heinza.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-03 11:30:32
Temat: Re: Sos WorkestershireWladyslaw Los wrote:
> > Nie wiem czy dobrze podalem nazwe, ae no wlasnie co tojest za sos, jak go
> > mozna zrobic samemu lub gdzie w np. Lublinie mozna go kupic.
> >
> > Pozdrawiam
> >
> Zrobic samemu nie masz szans. Autentyczny sos Worcester robi tylko f-ma
> Lea & Perrins. Mozna tez kupic nasladownictwa np. Heinza.
a ja mam - nie wiem jak sie ma do oryginalu bo nigdy nie probowalam.
ale zapodam - niestety po ang.
Worcestershire Sauce
Recipe By :Cooking With PETA
Serving Size : 1 Preparation Time :0:00
Categories : Condiments Vegan
Amount Measure Ingredient -- Preparation Method
-------- ------------ --------------------------------
1 cup cider vinegar
1/2 cup dark molasses
1/4 cup soy sauce or mushroom soy sauce
1/4 cup water
3 tablespoons lemon juice
1 1/2 teaspoons salt
1 1/2 teaspoons mustard powder
1 teaspoon onion powder
3/4 teaspoon ground ginger
1/2 teaspoon black pepper
1/4 teaspoon garlic granules
1/4 teaspoon cayenne pepper
1/4 teaspoon ground cinnamon
1/8 teaspoon ground cloves or allspice
1/2 teaspoon ground cardamom
Combine all the ingredients in a blender. Pour into a saucepan and bring
to a boil. Store in the refrigerator. Makes 1 1/2 cups when made with
the one cup vinegar.
Per tablespoon: Calories 20, Protein 0 g, Fat 0 g, Carbohydrates 5 g,
Calcium 7 mg, Fiber 0 g, Sodium 307 mg
From _Cooking With PETA_ by People for the Ethical Treatment of Animals
Formatted by N. Braswell
smacznego
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-03 15:42:16
Temat: Re: Sos WorkestershirePatrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl> wrote:
> > >
> > Zrobic samemu nie masz szans. Autentyczny sos Worcester robi tylko f-ma
> > Lea & Perrins. Mozna tez kupic nasladownictwa np. Heinza.
>
> a ja mam - nie wiem jak sie ma do oryginalu bo nigdy nie probowalam.
> ale zapodam - niestety po ang.
>
> Worcestershire Sauce
>
> Amount Measure Ingredient -- Preparation Method
> -------- ------------ --------------------------------
> 1 cup cider vinegar
> 1/2 cup dark molasses
> 1/4 cup soy sauce or mushroom soy sauce
> 1/4 cup water
> 3 tablespoons lemon juice
> 1 1/2 teaspoons salt
> 1 1/2 teaspoons mustard powder
> 1 teaspoon onion powder
> 3/4 teaspoon ground ginger
> 1/2 teaspoon black pepper
> 1/4 teaspoon garlic granules
> 1/4 teaspoon cayenne pepper
> 1/4 teaspoon ground cinnamon
> 1/8 teaspoon ground cloves or allspice
> 1/2 teaspoon ground cardamom
>
Do or<ginalu to sie ma nijak, bo skladnikiem oryginalnego sosu Worcester
so sardele i ekstrakt bialkowy.
> From _Cooking With PETA_ by People for the Ethical Treatment of Animals
A to zapewne tlumaczy sklad tej recepty
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-03 16:00:33
Temat: Re: Sos WorkestershireWladyslaw Los wrote:
> > > Zrobic samemu nie masz szans. Autentyczny sos Worcester robi tylko f-ma
> > > Lea & Perrins. Mozna tez kupic nasladownictwa np. Heinza.
> >
> > a ja mam - nie wiem jak sie ma do oryginalu bo nigdy nie probowalam.
> > ale zapodam - niestety po ang. [...]
> Do or<ginalu to sie ma nijak, bo skladnikiem oryginalnego sosu Worcester
> so sardele i ekstrakt bialkowy.
hej, nie kazdy sos Worcestershire jest przeciez z rybami. ja widzialam bez
- calkowicie weganski.
chyba ze nie byl "oryginalny".
> > From _Cooking With PETA_ by People for the Ethical Treatment of Animals
>
> A to zapewne tlumaczy sklad tej recepty
zdecydowanie :)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-03 17:07:40
Temat: Re: Sos WorkestershireUżytkownik "Patrycja Kazala" <k...@m...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:3AA11521.F82239C9@mikrus.pw.edu.pl...
|
| hej, nie kazdy sos Worcestershire jest przeciez z rybami. ja widzialam bez
| - calkowicie weganski.
| chyba ze nie byl "oryginalny".
Przecież Władysław już pisał, że jest jeden i tylko jeden produkowany przez
Lea & Perrins. Kiedy go pierwszy raz sprowadzono z Indii do Anglii, okazało
się, że smakuje paskudnie i odstawiono. Po jakimś czasie leżakowania smakował
już wspaniale - i tak się robi do dziś.
| > A to zapewne tlumaczy sklad tej recepty
|
| zdecydowanie :)
No pewnie, bo niby jak ma być wegański czy wegetariański sos, którego bazą są
anchovis (po polsku sardele).
--
Konrad J. Brywczyński should it be implausible
b...@w...pdi.net that a man can supervise
www.kjb.w.pl the construction of light
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-03 17:09:20
Temat: Re: Sos WorkestershireUżytkownik "Okonikki" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:97nmu1$dsc$1@news.formus.pl...
| Opis tradycji, skladnikow, produkcji itd. wypelnil by pewnie ksiazke :))
|
| Krotko: smakuje troche jak mieszanka octu winnego, maggi, cukru, sliwek...
| Dosc ostry. Ja stosuje go przede wszystkim do sosow (tysiac wysp nie obedzie
| się bez niego), ale czasem lykne sobie wprost z butelki, bo jest bardzo
| dobry
Nie zapominajmy, że Worcester jest stosowany (obok Tabasco) do przyprawiania
Bloody Mary. :-)
--
Konrad J. Brywczyński "Okienka, które nie działają,
b...@w...pdi.net to się za duże pieniądze
www.kjb.w.pl sprzedaje..."
UIN:27412398 'tsca'
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-03-04 06:39:27
Temat: Re: Sos WorkestershirePatrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl> wrote:
> hej, nie kazdy sos Worcestershire jest przeciez z rybami. ja widzialam bez
> - calkowicie weganski.
> chyba ze nie byl "oryginalny".
NIe byl. Niestety bez sardeli to nie to. A nawet zrobiony z sardelami,
fabrycznie, przez nasladowanie oryginalnej recepty "Lea & Perrins",
zwykle jest daleki od oryginalu.
Kiedys na tej liscie zazarcie dyskutowalem z nuejakim Feliksem (czy
jeszcze tu zaglada?) na temat sosu Worcester. Ten to byl taki ortodoks,
ze bie tylko uwazala, ze jedynie sos f-my "Lea & Perrins" jest jedynym
prawdziwym sosem Worcester, ale dopuszczal tylko pisownie sos
"Worcestershire", a nie przyjeta w Polsce od dawna i spotykana takze w
Anglii sos "Worcester".
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |