Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos Workestershire

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos Workestershire

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-03-02 08:20:10

Temat: Sos Workestershire
Od: "Grzegorz Nowicki" <g...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora


Nie wiem czy dobrze podalem nazwe, ae no wlasnie co tojest za sos, jak go
mozna zrobic samemu lub gdzie w np. Lublinie mozna go kupic.

Pozdrawiam

Grzesiek




--
Moja poczta jest zawsze ze mną - e-mail przez WWW - http://rubikon.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-03-02 08:46:30

Temat: Re: Sos Workestershire
Od: "Okonikki" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Opis tradycji, skladnikow, produkcji itd. wypelnil by pewnie ksiazke :))

Krotko: smakuje troche jak mieszanka octu winnego, maggi, cukru, sliwek...
Dosc ostry. Ja stosuje go przede wszystkim do sosow (tysiac wysp nie obedzie
się bez niego), ale czasem lykne sobie wprost z butelki, bo jest bardzo
dobry ;) W wwie jest we wszystkich hipermarketach, wiec może w Lublinie tez?

Uklony i usmiechy
Piotrek
----------------------------------------------------
--------
http://alebranie.agsmedia.pl/fotonikki
r...@p...pl
----------------------------------------------------
--------
Użytkownik "Grzegorz Nowicki" <g...@s...pl> napisał w wiadomości
news:97nl3t$v88$1@aquarius.webcorp.com.pl...

Nie wiem czy dobrze podalem nazwe, ae no wlasnie co tojest za sos, jak go
mozna zrobic samemu lub gdzie w np. Lublinie mozna go kupic.

Pozdrawiam

Grzesiek




--
Moja poczta jest zawsze ze mną - e-mail przez WWW - http://rubikon.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-02 21:20:10

Temat: Re: Sos Workestershire
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Grzegorz Nowicki <g...@s...pl> wrote:

> Nie wiem czy dobrze podalem nazwe, ae no wlasnie co tojest za sos, jak go
> mozna zrobic samemu lub gdzie w np. Lublinie mozna go kupic.
>
> Pozdrawiam
>
Zrobic samemu nie masz szans. Autentyczny sos Worcester robi tylko f-ma
Lea & Perrins. Mozna tez kupic nasladownictwa np. Heinza.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-03 11:30:32

Temat: Re: Sos Workestershire
Od: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:

> > Nie wiem czy dobrze podalem nazwe, ae no wlasnie co tojest za sos, jak go
> > mozna zrobic samemu lub gdzie w np. Lublinie mozna go kupic.
> >
> > Pozdrawiam
> >
> Zrobic samemu nie masz szans. Autentyczny sos Worcester robi tylko f-ma
> Lea & Perrins. Mozna tez kupic nasladownictwa np. Heinza.

a ja mam - nie wiem jak sie ma do oryginalu bo nigdy nie probowalam.
ale zapodam - niestety po ang.

Worcestershire Sauce

Recipe By :Cooking With PETA
Serving Size : 1 Preparation Time :0:00
Categories : Condiments Vegan

Amount Measure Ingredient -- Preparation Method
-------- ------------ --------------------------------
1 cup cider vinegar
1/2 cup dark molasses
1/4 cup soy sauce or mushroom soy sauce
1/4 cup water
3 tablespoons lemon juice
1 1/2 teaspoons salt
1 1/2 teaspoons mustard powder
1 teaspoon onion powder
3/4 teaspoon ground ginger
1/2 teaspoon black pepper
1/4 teaspoon garlic granules
1/4 teaspoon cayenne pepper
1/4 teaspoon ground cinnamon
1/8 teaspoon ground cloves or allspice
1/2 teaspoon ground cardamom

Combine all the ingredients in a blender. Pour into a saucepan and bring
to a boil. Store in the refrigerator. Makes 1 1/2 cups when made with
the one cup vinegar.

Per tablespoon: Calories 20, Protein 0 g, Fat 0 g, Carbohydrates 5 g,
Calcium 7 mg, Fiber 0 g, Sodium 307 mg

From _Cooking With PETA_ by People for the Ethical Treatment of Animals
Formatted by N. Braswell

smacznego
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-03 15:42:16

Temat: Re: Sos Workestershire
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl> wrote:


> > >
> > Zrobic samemu nie masz szans. Autentyczny sos Worcester robi tylko f-ma
> > Lea & Perrins. Mozna tez kupic nasladownictwa np. Heinza.
>
> a ja mam - nie wiem jak sie ma do oryginalu bo nigdy nie probowalam.
> ale zapodam - niestety po ang.
>
> Worcestershire Sauce
>

> Amount Measure Ingredient -- Preparation Method
> -------- ------------ --------------------------------
> 1 cup cider vinegar
> 1/2 cup dark molasses
> 1/4 cup soy sauce or mushroom soy sauce
> 1/4 cup water
> 3 tablespoons lemon juice
> 1 1/2 teaspoons salt
> 1 1/2 teaspoons mustard powder
> 1 teaspoon onion powder
> 3/4 teaspoon ground ginger
> 1/2 teaspoon black pepper
> 1/4 teaspoon garlic granules
> 1/4 teaspoon cayenne pepper
> 1/4 teaspoon ground cinnamon
> 1/8 teaspoon ground cloves or allspice
> 1/2 teaspoon ground cardamom
>

Do or<ginalu to sie ma nijak, bo skladnikiem oryginalnego sosu Worcester
so sardele i ekstrakt bialkowy.

> From _Cooking With PETA_ by People for the Ethical Treatment of Animals

A to zapewne tlumaczy sklad tej recepty

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-03 16:00:33

Temat: Re: Sos Workestershire
Od: Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los wrote:

> > > Zrobic samemu nie masz szans. Autentyczny sos Worcester robi tylko f-ma
> > > Lea & Perrins. Mozna tez kupic nasladownictwa np. Heinza.
> >
> > a ja mam - nie wiem jak sie ma do oryginalu bo nigdy nie probowalam.
> > ale zapodam - niestety po ang. [...]

> Do or<ginalu to sie ma nijak, bo skladnikiem oryginalnego sosu Worcester
> so sardele i ekstrakt bialkowy.

hej, nie kazdy sos Worcestershire jest przeciez z rybami. ja widzialam bez
- calkowicie weganski.
chyba ze nie byl "oryginalny".

> > From _Cooking With PETA_ by People for the Ethical Treatment of Animals
>
> A to zapewne tlumaczy sklad tej recepty

zdecydowanie :)

pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-03 17:07:40

Temat: Re: Sos Workestershire
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Patrycja Kazala" <k...@m...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:3AA11521.F82239C9@mikrus.pw.edu.pl...
|
| hej, nie kazdy sos Worcestershire jest przeciez z rybami. ja widzialam bez
| - calkowicie weganski.
| chyba ze nie byl "oryginalny".

Przecież Władysław już pisał, że jest jeden i tylko jeden produkowany przez
Lea & Perrins. Kiedy go pierwszy raz sprowadzono z Indii do Anglii, okazało
się, że smakuje paskudnie i odstawiono. Po jakimś czasie leżakowania smakował
już wspaniale - i tak się robi do dziś.

| > A to zapewne tlumaczy sklad tej recepty
|
| zdecydowanie :)

No pewnie, bo niby jak ma być wegański czy wegetariański sos, którego bazą są
anchovis (po polsku sardele).

--
Konrad J. Brywczyński should it be implausible
b...@w...pdi.net that a man can supervise
www.kjb.w.pl the construction of light

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-03 17:09:20

Temat: Re: Sos Workestershire
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Okonikki" <r...@p...pl> napisał w wiadomości
news:97nmu1$dsc$1@news.formus.pl...
| Opis tradycji, skladnikow, produkcji itd. wypelnil by pewnie ksiazke :))
|
| Krotko: smakuje troche jak mieszanka octu winnego, maggi, cukru, sliwek...
| Dosc ostry. Ja stosuje go przede wszystkim do sosow (tysiac wysp nie obedzie
| się bez niego), ale czasem lykne sobie wprost z butelki, bo jest bardzo
| dobry

Nie zapominajmy, że Worcester jest stosowany (obok Tabasco) do przyprawiania
Bloody Mary. :-)

--
Konrad J. Brywczyński "Okienka, które nie działają,
b...@w...pdi.net to się za duże pieniądze
www.kjb.w.pl sprzedaje..."
UIN:27412398 'tsca'

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-03-04 06:39:27

Temat: Re: Sos Workestershire
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Patrycja Kazala <k...@m...pw.edu.pl> wrote:


> hej, nie kazdy sos Worcestershire jest przeciez z rybami. ja widzialam bez
> - calkowicie weganski.
> chyba ze nie byl "oryginalny".

NIe byl. Niestety bez sardeli to nie to. A nawet zrobiony z sardelami,
fabrycznie, przez nasladowanie oryginalnej recepty "Lea & Perrins",
zwykle jest daleki od oryginalu.

Kiedys na tej liscie zazarcie dyskutowalem z nuejakim Feliksem (czy
jeszcze tu zaglada?) na temat sosu Worcester. Ten to byl taki ortodoks,
ze bie tylko uwazala, ze jedynie sos f-my "Lea & Perrins" jest jedynym
prawdziwym sosem Worcester, ale dopuszczal tylko pisownie sos
"Worcestershire", a nie przyjeta w Polsce od dawna i spotykana takze w
Anglii sos "Worcester".

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Oficjalne Ciasto Bananowe MB
Deser czekoladowy
polecam
*CD SALE*
O kuchni a nie przepis

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »