« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-02-09 12:47:02
Temat: Sos vinegretJak przyzadzacie ten sosik? Ja probowalam raz z oliwa z oliwek i raz ze
zwyklym olejem slonecznikowym i ani w pierwszym, ani w drugim przypadku nie
moglam go nawet wachac, nie mowiac o skonsumowaniu. Macie jakies sprawdzone
przepisy?
Pozdr.,
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-02-09 17:20:50
Temat: Re: Sos vinegretmoj sos na lagodnie to: sok z cytryny, czosnek i sol, a w wersji ostrej
zamiast cytryny ocet.
ja szaleje za ta wersja cytrynowa. oleju nie dodaje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 19:05:20
Temat: Re: Sos vinegretja robię z oliwy z oliwek i jest ok
na trzy łyżki oliwy daję jedną octu winnego i zioła jakie mi tam wpadną w
oczy
może jakiś ocet miałaś trefny
pozdrowienia
gałązka
Użytkownik Danka <j...@z...nl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a83e703$0$3...@n...zeelandnet.nl...
> Jak przyzadzacie ten sosik? Ja probowalam raz z oliwa z oliwek i raz ze
> zwyklym olejem slonecznikowym i ani w pierwszym, ani w drugim przypadku
nie
> moglam go nawet wachac, nie mowiac o skonsumowaniu. Macie jakies
sprawdzone
> przepisy?
>
> Pozdr.,
> Danka
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 19:33:09
Temat: Re: Sos vinegretJa robie tak
3 lyzki extra virgin oliwy
1.5 lyzki octu balsamicznego albo 1 lyzke winnego
Mieszam to w buteleczce i natychmiast polewam salate.
Czasami dodaje pol lyzeczki musztardy, lub troche czosnku, albo sok
cytrynowy zamiast octu, ziola, sol, pieprz, zaleznie od humoru i jaka
salate uzywam.
Magdalena Bassett
"gałązka" wrote:
>
> ja robię z oliwy z oliwek i jest ok
> na trzy łyżki oliwy daję jedną octu winnego i zioła jakie mi tam wpadną w
> oczy
> może jakiś ocet miałaś trefny
> pozdrowienia
> gałązka
>
> Użytkownik Danka <j...@z...nl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:3a83e703$0$3...@n...zeelandnet.nl...
> > Jak przyzadzacie ten sosik? Ja probowalam raz z oliwa z oliwek i raz ze
> > zwyklym olejem slonecznikowym i ani w pierwszym, ani w drugim przypadku
> nie
> > moglam go nawet wachac, nie mowiac o skonsumowaniu. Macie jakies
> sprawdzone
> > przepisy?
> >
> > Pozdr.,
> > Danka
> >
> >
> >
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 19:34:30
Temat: Re: Sos vinegretrena wrote:
>
> moj sos na lagodnie to: sok z cytryny, czosnek i sol, a w wersji ostrej
> zamiast cytryny ocet.
>
> ja szaleje za ta wersja cytrynowa. oleju nie dodaje
a ja robie pol na pol oliwe z oliwek i sokk z cytryny + ziola, zazwyczaj
prowansalskie.
z czosnkiem nie probowalam, ale to sie wydaje byc swietnym pomyslem :)))))
tym bardziej ze za czosnkiem wprost szaleje! :)
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 20:24:19
Temat: Re: Sos vinegretDzieki!
Ocet mialam winny ( z bialego wina ). POnadto byla w tym sosie musztarda i
jakies ziola. A dla zlagodzenia mozna bylo dodac nieco cukru - to juz bylo
zupelne obrzydlistwo!
Pozdr.,
Danka
"gałązka" <p...@p...fm> schreef in bericht
news:961f17$103$1@news.tpi.pl...
> ja robię z oliwy z oliwek i jest ok
> na trzy łyżki oliwy daję jedną octu winnego i zioła jakie mi tam wpadną w
> oczy
> może jakiś ocet miałaś trefny
> pozdrowienia
> gałązka
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 20:28:11
Temat: Re: Sos vinegretTez ciekawie, zupelnie bez oleju.
Tak sobie mysle, ze to moze kwestia oliwy, a raczej tego, ze jej zapach mi
jakos nie podchodzi ( extra virgin, uzyskiwany na zimno z pierwszego
"wycisku" czy jak sie to tam nazywa ). Ale ta cytrynka brzmi bardzo
zachecajaco.
Tylko w jakich mniej wiecej proporcjach?
Pozdr.,
Danka
"rena" <r...@a...net.pl> schreef in bericht news:3a842682@news.vogel.pl...
> moj sos na lagodnie to: sok z cytryny, czosnek i sol, a w wersji ostrej
> zamiast cytryny ocet.
>
>
> ja szaleje za ta wersja cytrynowa. oleju nie dodaje
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-09 20:29:48
Temat: Re: Sos vinegret
"Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Moze teraz bedzie mi to bardziej
smakowac.
Pozdr.,
Danka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-10 02:30:23
Temat: Re: Sos vinegret
"Danka" <j...@z...nl> wrote
> Tak sobie mysle, ze to moze kwestia oliwy, a raczej tego, ze jej zapach mi
> jakos nie podchodzi ( extra virgin, uzyskiwany na zimno z pierwszego
> "wycisku" czy jak sie to tam nazywa ).
Tez nie lubie zapachu oliwy z oliwek.
Zawsze mowie ze to pachnie jak smar okretowy
(ktorego nigdy zreszta nie wachalam, ale tak jakos mi sie kojarzy
i mysle ze bylby dobry do smarowania wlasnie maszyn zeby nie skrzypialy
:-)))
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-02-10 04:05:27
Temat: Re: Sos vinegret
Użytkownik Danka <j...@z...nl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3a83e703$0$3...@n...zeelandnet.nl...
> Jak przyzadzacie ten sosik? > Pozdr.,
> Danka
> wyciśnięty zabek czosnku ucieram z 1/2łyżeczki soli
i cukru dodaję 1 łyżeczkę musztardy, cienkim strumyczkiem dodaję oliwę i
dalej ucierając 1-2 łyżeczki soku cytrynowego(musi być konsystencja kremu)
pozdr. Alex
> s...@i...pl
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |