« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-01 19:13:32
Temat: Sos z czarnej sasoliWitam!
Do niektórych przepisów kuchni chińskiej wymagany jest sos z czarnej fasoli,
dosyć drogie to ustrojstwo jest w sklepach jakies 15 zł za słoiczek. Sam
zrobiłem sos hoisin , nie było to specjalne trudne choć i smak pewnie
odbiega od orginalnego. Wiec może by zrobić sos z czarnej fasoli tylko nie
znalazłem przepisu na polskich stronach. Więc jest potrzebna pomoc w
tłumaczeniu z angielskiego.
http://www.recipesource.com/ethnic/asia/chinese/blac
k-bean-sauce1.html
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-01 19:32:21
Temat: Re: Sos z czarnej sasoli"Rydyks" <r...@v...pl> wrote in message news:dmni17$cnv$1@news.onet.pl
> Do niektórych przepisów kuchni chińskiej wymagany jest sos z czarnej fasoli, dosyć
> drogie to ustrojstwo jest w sklepach jakies 15 zł za słoiczek. Sam zrobiłem sos
> hoisin , nie było to specjalne trudne choć i smak pewnie odbiega od orginalnego.
> Wiec może by zrobić sos z czarnej fasoli tylko nie znalazłem przepisu na polskich
> stronach. Więc jest potrzebna pomoc w tłumaczeniu z angielskiego.
>
> http://www.recipesource.com/ethnic/asia/chinese/blac
k-bean-sauce1.html
Do produkcji tego sosu uzywa sie sfermentowanej fasoli, ktora nalezy zakupic wiec co
Ci po tym przepisie w PL..?
Ale prosze
2 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych
2 lyzki sfermentowanej czarnej fasoli oplukanej i osuszonej
1 lyzka czasnu przez praske
1/2 szklanki ("cup") rosolu z kury
1 lyzka sosu sojowego
2 lyzki wina ryzowego
1 lyzeczka cukru
1 1/2 lyzeczki maki kukurydzianej (do zageszczania)
Wok albo gruba patelnie rozgrzac nad srednim plomieniem, dodac olej, czarna fasole i
czosnek. Mocno mieszac ("stir - fry")przez 12 sekund po czym dodac pozostale
skladniki i mocno mieszac ok. 1 minuty albo az sos zgestnieje. Wychodzi 2/4 szklanki
('cup") sosu.
IMO zarowno sos Hoisin jak i pasty/sosy z fasoli, chile, etc. lepiej kupic jesli nie
masz podstawowych skaldnikow do ich produkcji (ciekawy jestem skad wzialaes paste
sliwkowa do sosu Hoisin.)
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-01 19:39:20
Temat: Re: Sos z czarnej sasolimaialo byc
czosnku
i
3/4
sorry za literowki :-))
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-01 19:53:12
Temat: Re: Sos z czarnej sasoli
> IMO zarowno sos Hoisin jak i pasty/sosy z fasoli, chile, etc. lepiej
> kupic jesli nie masz podstawowych skaldnikow do ich produkcji (ciekawy
> jestem skad wzialaes paste sliwkowa do sosu Hoisin.)
Coz nie wiem tyle co ty. I nie wiedzialem ze do tego sosu
jest potrzebna pasta sliwkowa. Zrobilem go z przepisów podanych na wielu
stronach oraz ksiazkach, czyli czarna fasola, imbir, sos sojowy, chili,
cukier, ocet, czosnek, przyprawa 5 smakow, sól. Skoro potrzeba pasty
sliwkowej, smak mojego sosu bedzie mocno odbiegał od orginalu :).
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-01 22:24:19
Temat: Re: Sos z czarnej sasoli
> IMO zarowno sos Hoisin jak i pasty/sosy z fasoli, chile, etc. lepiej
> kupic jesli nie
> masz podstawowych skaldnikow do ich produkcji (ciekawy jestem skad
> wzialaes paste sliwkowa do sosu Hoisin.)
Teraz tak sobie czytam
http://www.recipesource.com/side-dishes/sauces/08/re
c0829.html
i z tego co znam angielski nic tam nie ma o miksowaniu ani mieleniu fasoli
:)
wiec to co zrobilem mozn aby bylo nazwac slodkim sosem z fasoli a nie
Hoisin, chyba
bende musiał wylac to do zlewu, a tak liczylem na kurczaka w sosie Hoisin.
Macie
jakis pomysl co zrobic z ta fasolowa papką??
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-01 22:29:47
Temat: Re: Sos z czarnej sasoli"Rydyks" <r...@v...pl> wrote in message news:dmnt70$mce$1@news.onet.pl...>
> Teraz tak sobie czytam
> http://www.recipesource.com/side-dishes/sauces/08/re
c0829.html
> i z tego co znam angielski nic tam nie ma o miksowaniu ani mieleniu fasoli
> :)
> wiec to co zrobilem mozn aby bylo nazwac slodkim sosem z fasoli a nie
> Hoisin, chyba
> bende musiał wylac to do zlewu, a tak liczylem na kurczaka w sosie Hoisin.
> Macie jakis pomysl co zrobic z ta fasolowa papką??
A smakuje/smakowal Ci? Jak go zwal tak go zwal a kubki smakowe to najlepszy
probierz...
A jesli koniecznie czcesz to przerobic to moze jakies orientalne wydanie latynoskich
(kubanskich - bo oni jedza czarna fasole) "frijoles refritos", to tego ryz i jakis
kawalek miesa...
--
><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |