| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-19 21:31:56
Temat: Spagetti- sosWitam wszystkich
Chciałabym zrobić dzisiaj Spagetti na obiad z mięsem mielonym, czy mogłabym
prosić o jakieś fajne przepisy.
Z góry dziękuję !!!!
JOANNA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-19 23:05:06
Temat: Re: Spagetti- sos<-+-> Asia <a...@p...onet.pl>:
> Witam wszystkich
> Chciałabym zrobić dzisiaj Spagetti na obiad z mięsem mielonym, czy mogłabym
> prosić o jakieś fajne przepisy.
> Z góry dziękuję !!!!
Czesc
Moj sosik robi sie dosyc na oko-i-smak, ale wychodzi dobrze calkiem ;-)
W kazdym razie:
skladniki: mieso mielone, cebulka pokrojona w miare drobno, jakis boczek
moze byc, ale nie koniecznie, koncentrat pomidorowy, jakis
gotowy sos do spagetti z torebki
przygotowanie: najpierw smazysz cebulke na zloty kolor (jesli masz
boczek, to tez z ta cebula niech sie smazy), potem dodaje sie
mieso mielone i znow troche podsmaza, nie za dlugo, tak zeby
sie zmieszalo z cebula i boczkiem. Na boku tymczasem robisz
sobie sosik z torebki, wedle przepisu na torebce. Mieszasz
razem i gotujesz. Dla zageszczenia dodajesz jeszcze
koncentrat zmieszany z odrobina wody i znow gotujesz.
Generalnie robisz taka konsystencje jaka Ci odopowiada, bo na przyklad
ja lubie raczej gestrze sosy. Caly czas probuj czy to sie daje jesc, bo
to przepis z tych "na wyczucie" :))
Pozdrawiam
--
| o | "Even if a samurai's head were to be suddenly |
| `|, \.,o | cut off, he should still be able to perform |
| /'\ |' | one more action with certainty" |
+-----------+---------------------------------------
--------+
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-20 00:12:12
Temat: Re: Spagetti- sosOn Mon, 19 Jul 2004 23:05:06 +0000 (UTC), Marcin Cylke
<m...@o...pl> wrote:
>skladniki: mieso mielone, cebulka pokrojona w miare drobno, jakis boczek
> moze byc, ale nie koniecznie, koncentrat pomidorowy, jakis
> gotowy sos do spagetti z torebki
Jejku, nie kwestionuje tego, ze Twoj sos jest smaczny, ale czamu
zamiast przecieru pomidorowego albo teraz - w sezonie - swiezych
pomidorow? Zapewniam, bylby jeszcze lepszy :)
Do tego przyprawy typu bazylia, oregano albo na latwizne - ziola
prowansalskie... mowie Ci - sprobuj kiedys tak :)
--
Pozdrawiam, Sabina
(z adresu usun co trzeba)
www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-20 02:02:48
Temat: Re: Spagetti- sosAsia <a...@p...onet.pl> napisał(a):
> Witam wszystkich
> Chciałabym zrobić dzisiaj Spagetti na obiad z mięsem mielonym, czy mogłabym
> prosić o jakieś fajne przepisy.
> Z góry dziękuję !!!!
Ragù alla Bolognese
Mozna zrobic duzo i zamrozic - trzyma sie znakomicie.
2 lyzki oliwy z oliwek
2 lzyki masla
2 lyzki cebuli pociapanej w kostke
2 lyzki lodygi selera w male krazki
1 marchewka pokrojona w male krazki
350 g mielonej albo siekanej wolowiny. Mozna tez mieszac, np. 100 g
wieprzowiny i 250 g wolowiny, byle nie za tlustej...
sol do smaku
1/2 szklanki mleka
1 szklanka wytrawnego bialego wina
1/4 lyzki mielonej galki muszkatlowej
co najmniej 1 duza puszka (ok. 500g) pomidorow, jesli cale to pociapac na
kawalki. Mozna uzyc swiezych pomidorow obranych ze skorki i z wyjetymi
nasiennikami (nasiona pomidorow sa kwasne...) Ile kto lubi, ale bez przesady
1/2kg makaronu (spaghetti, rigatoni, farfalle, fettucine, tagliatelli - wsio
ryba, co kto lubi.)
2-3 lyzki swiezo startego sera parmezan.
Grzanki: bulka paryska, maslo, pare zabkow czosnku przepuszczonych przez
praske, bazylia suszona albo jakie inne podchodzace ziele.
W duzym garnku rozgrzac maslo i oliwe na malym ogniu (mozna uzyc albo tylko
maslo albo samo oliwe - dac wtedy 4 lyzki) dodac cebule i dusic na malym
ogniu az bedzie dobrze szklista (bron boze nie przypalac i nie brazowiec bo
bedzie gorzka.) Dodac seler i marchewke i poddusic przez 3-4 minuty. Dodac
mielone, posolic i poddusic dopoki mieso nie zacznie lekko brazowiec. Dodac
wino, troche zwiekszyc plomien i dusic czesto mieszajac az wino wyparuje.
Zmniejszyc plomien, dodac galke muszkatlowa i mleko i dusic czesto mieszajac
az mleko wyparuje. Dodac pomidory i dobrze wymieszac. Zagotowac,
zmniejszyc plomien na bardzo maly - jak najmniejszy - przykryc i gotowac
przez 3-4 godziny mieszajac od czasu do czasu. Dosolic do smaku. (Gotuje
sie to praktycznie samo na b. malym ogniu.)
Bulke pokroic na niezbyt cienkie kromki albo wzdloz. Maso zmieszac z
czosnkiem i posmarowac bulke ta mikstura. Posypac zielskiem i wlozyc do
srednio nagrzangeo piecyka i piec az grzanki beda koloru zlotego i chrupiace.
Makaron ugotowac "al dente", wrzucic do duzej miski, posypac tartym
parmezanem i dobrze wymieszac. Porozkladac na talerze, polac sosem i jesc z
grzankami i jakas malo wymyslna salata.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><Far away is far away only if you don't go there><
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-20 07:30:20
Temat: Re: Spagetti- sos> >skladniki: mieso mielone, cebulka pokrojona w miare drobno, jakis boczek
> > moze byc, ale nie koniecznie, koncentrat pomidorowy, jakis
> > gotowy sos do spagetti z torebki
>
> Jejku, nie kwestionuje tego, ze Twoj sos jest smaczny, ale czamu
> zamiast przecieru pomidorowego albo teraz - w sezonie - swiezych
> pomidorow? Zapewniam, bylby jeszcze lepszy :)
> Do tego przyprawy typu bazylia, oregano albo na latwizne - ziola
> prowansalskie... mowie Ci - sprobuj kiedys tak :)
NO ja niestety ide na latwizne bo robie tak:
mieso mielone na jednej patelni na drugiej cebulka jak to dojdzie to daje
jedna papryke w kostke pokrojona 3 pomidory w gruba kostke 6 zabkow czosnku
( czosnku czostku czosku sam nie wiem wybaczcie) sol pieprz papryka ostra
i do tego czerwonym wytrawnym winem podlewam na poczatek troszke do miesa i
na koniec zeby jeszcze pozostal aromat
Zapomnialbym ze daje sos knorr'a do spaghetti bolognes jak lacze mieso z
cebula.
Wiec nie jest on do zaakceptowania przez wytrawnych kucharzy, niestety nie
wiem jak zrobic samemu takie cos co przypomina smakiem ten sos z paczki byle
nie z tymi roznymi E
AJA
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-20 08:24:09
Temat: Re: Spagetti- sos
aja wrote:
> Zapomnialbym ze daje sos knorr'a do spaghetti bolognes jak lacze mieso z
> cebula.
ale po co to robisz ?
rozumialbym gdybys szla na latwizne - mieso + gotowy sos = cale danie
ale ty przeciez uzywasz pomidorow, cebuli, wina itd
dlaczego wiec dodajesz tego sosu zamiast po prostu odpowiednio
przyprawic calosc ???
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-20 12:25:14
Temat: Re: Spagetti- sos> > Zapomnialbym ze daje sos knorr'a do spaghetti bolognes jak lacze mieso z
> > cebula.
>
> ale po co to robisz ?
> rozumialbym gdybys szla na latwizne - mieso + gotowy sos = cale danie
> ale ty przeciez uzywasz pomidorow, cebuli, wina itd
> dlaczego wiec dodajesz tego sosu zamiast po prostu odpowiednio
> przyprawic calosc ???
Jak sam doprawie to nie wychodzi taki. No nie potrafie wyciagnac pelni
zapachu i smaku. Byc moze to ta chemia tak powoduje. Jak sypne do tego sos z
paczki jest jakies inne :(
A moze dlatego ze tak sie nauczylem i teraz nie potrafie w to wprowadzic
zmian.
AJA
>
> wiku
> --
>
> http://www.breakbeat.pl/
> MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-20 12:44:47
Temat: Re: Spagetti- sos
Sabinka wrote:
>
> Jejku, nie kwestionuje tego, ze Twoj sos jest smaczny, ale czamu
> zamiast przecieru pomidorowego albo teraz - w sezonie - swiezych
> pomidorow? Zapewniam, bylby jeszcze lepszy :)
Niektorzy tak maja ;) Np. mnie mdli na sam zapach pomidora, cokolwiek ze
swiezym pomiderem staje mi w gardle i nie moge przelknac (pomijajac okropny
smak), natomiast przecier moge dodawac bez ograniczen ;)
Th.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-20 20:45:57
Temat: Re: Spagetti- sosOn Tue, 20 Jul 2004 14:25:14 +0200, "aja"
<a...@g...n_o_s_p.am.gazeta.pl> wrote:
>Jak sam doprawie to nie wychodzi taki. No nie potrafie wyciagnac pelni
>zapachu i smaku. Byc moze to ta chemia tak powoduje. Jak sypne do tego sos z
>paczki jest jakies inne :(
>A moze dlatego ze tak sie nauczylem i teraz nie potrafie w to wprowadzic
>zmian.
Glutaminian sodu podobno uzaleznia. Tak, ze potrawy bez niego
przestaja smakowac. Zdaje sie ze cos na tej grupie o tym kiedys bylo.
Nie wiem czy to prawda, ale inaczej nie potrafie sobie wytlumaczyc
tego, ze sos z torebki smakuje komus lepiej niz ze swiezych pomidorow
i ziol.
--
Pozdrawiam, Sabina
(z adresu usun co trzeba)
www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-20 20:47:27
Temat: Re: Spagetti- sosOn Tue, 20 Jul 2004 14:44:47 +0200, Theli <g...@w...pl> wrote:
>Niektorzy tak maja ;) Np. mnie mdli na sam zapach pomidora, cokolwiek ze
>swiezym pomiderem staje mi w gardle i nie moge przelknac (pomijajac okropny
>smak), natomiast przecier moge dodawac bez ograniczen ;)
Przeciez przecier pomidorowy to przetarte pomidory wiec pachnie i
smakuje pomidorami...
--
Pozdrawiam, Sabina
(z adresu usun co trzeba)
www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |