Data: 2010-04-07 17:21:54
Temat: Re: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Od: medea <X...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
cbnet pisze:
> - 500 gram mięsa zmielonego z udźców indyczych (rzadne inne!)
Lepiej zrobić mieszane mięso wieprzowo-indycze. Samo udo z indyka ma jak
dla mnie zbyt żelazisty posmak.
> - puszka (400g) pomidorów bez skórek,
> - 200g sosu bologneze (np Dawtona z ziołami)
Hm, tylko po co sos bolognese, skoro robisz go sam? Mielone mięso +
pomidory + przyprawy to właśnie sos bolognese. Można sobie oszczędzić
kiepskiej jakości gotowca.
> - przyprawa do kurczaka
Lepiej dodać suszonej bazylii.
> - trochę oleju słonecznikowego
Lepsza będzie oliwa.
> - opcjonalnie: utarty ser żółty (wg uznania).
Jeśli już, to parmezan.
> Na patelni (najlepiej typu wok) podgrzać olej i wrzucić pokrojony w grube
> plasterki czosnek.
Czosnek na rozgrzanej oliwie (oleju) lubi się przypalić i zepsuć smak
całej potrawy. Lepiej go dodać razem z pomidorami.
A patelnia typu wok nie bardzo się nadaje do tej potrawy, bo mięso musi
się dobrze podsmażyć, więc lepiej, żeby smażyło się równomiernie na
całej powierzchni.
> Polecam. ;)
To tak z grubsza uwag.
Crosspostuję na stosowniejszą grupę, to może coś jeszcze ktoś podpowie.
Ewa
|