Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Spaghetti

Grupy

Szukaj w grupach

 

Spaghetti

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-02-17 09:27:09

Temat: Spaghetti
Od: MHM <m...@j...wroc.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy moglbym prosic o przepisy na sosy do spaghetti ?

Z gory dziekuje :))

Maciej

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-02-17 10:25:28

Temat: Odp: Spaghetti
Od: "Ilcia" <n...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Ja polecam sos pomidorowy (cos ala bolonese), w wydaniu wlasnym.
Posmazamy mieso mielone (0,5 kg - dla 3 -4 osob) z cebulka i czosnkiem na
odrobinie oleju (mozna bez oleju, bo mieso mielone ma troche wlasnego
tluszczyku). Potem podlewamy lekko woda i dusimy ze 20 min., nastepnie
dodajemy ok.2 lyzek koncentratu pomidorowego, solimy, dodajemy przyprawe do
spaghetti Kamisa, mozna dodatkowo doprawic pieprzem oraz bazylia lub oregano
(ja doprawiam oregano). Po kolejnych 3 min. danie gotowe.Nizapomnij posypac
startym serem zoltym.
Iza


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-17 10:57:35

Temat: Re: Spaghetti
Od: "Danka" <d...@i...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

PRZEPIS NA SPAGHETTI.
Danie dla 4 osób.

0,5 kg mielonego mięsa, 1 kg pomidorów, 2 łyżki
koncentratu pomidorowego, 2 cebule, 3 łyżki
"Przyprawy do spaghetti", 1/2 szklanki bulionu, 2
łyżki masła, olej, 2 łyżki tartego żółtego sera
(najlepiej parmezanu), 30 dag makaronu
spaghetti. Pomidory pokroić na ćwiartki, udusić
na maśle i przetrzeć przez sito. Dodać koncentrat
pomidorowy, bulion i przyprawę. Całość
gotować ok.10 minut. Cebulę posiekać,
podsmażyć razem z mięsem. Na ugotowany
makaron nałożyć mięso, polać sosem i posypać
serem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-17 12:07:37

Temat: Odp: Spaghetti
Od: "Marcin M" <h...@k...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Blanszujesz (krotko obogotowujesz) kwiaty brokulow. W rondlu rupuszczasz
sporo masla (tyle, na ile nerwy Ci pozwola :) i wrzucasz brokuly. Dusisz,
mozesz dolac trosze wody. Solisz, pipszysz, jak lubisz czosnek, to mozesz
dac jeszcze przed brokulami. konczysz jak brokuly lekko sie rozpadaja.

Niekoniecznie na spaghetti, raczej pappardelle, ale sos prosty, dobry i
oryginalny (tzn. nie -czerwony:)

MM


Użytkownik MHM <m...@j...wroc.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@j...wroc.pl...
> Czy moglbym prosic o przepisy na sosy do spaghetti ?
>
> Z gory dziekuje :))
>
> Maciej


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-17 13:51:33

Temat: Odp: Spaghetti
Od: "Marcin M" <h...@k...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Blanszujesz (krotko obogotowujesz) kwiaty brokulow. W rondlu rupuszczasz
sporo masla (tyle, na ile nerwy Ci pozwola :) i wrzucasz brokuly. Dusisz,
mozesz dolac trosze wody. Solisz, pipszysz, jak lubisz czosnek, to mozesz
dac jeszcze przed brokulami. konczysz jak brokuly lekko sie rozpadaja.

Niekoniecznie na spaghetti, raczej pappardelle, ale sos prosty, dobry i
oryginalny (tzn. nie -czerwony:)

MM


Użytkownik MHM <m...@j...wroc.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@j...wroc.pl...
> Czy moglbym prosic o przepisy na sosy do spaghetti ?
>
> Z gory dziekuje :))
>
> Maciej


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-17 13:53:37

Temat: Odp: Spaghetti - parmezan
Od: "Marcin M" <h...@k...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

taka generalna uwaga - w spaghetti bardzo sie liczy parmezan - a z tym w
Polsce krucho. Rodizme podrobki w smaku nawe tnie przypominaja oryginalu.
Jak nie masz skad sciagnac parmiggiano, mozna czasami dostac w marketach
(np. Billa) grano padano - zupełnie niezły.

MM



Użytkownik MHM <m...@j...wroc.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@j...wroc.pl...
> Czy moglbym prosic o przepisy na sosy do spaghetti ?
>
> Z gory dziekuje :))
>
> Maciej


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-18 09:31:01

Temat: Re: Spaghetti
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

| Czy moglbym prosic o przepisy na sosy do spaghetti ?

A czy ktoś zna przepis na sos do makaronu karbonariuszy (Spaghetti
Carbonara)? Bardzo lubię, a nie wiem, jak zrobić.
--
----------------------------------------------------
------------------
Konrad J. Brywczyński
b...@w...pdi.net v 4...@s...plusgsm.pl
www.kjb.w.pl UIN:27412398

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-18 10:40:14

Temat: Odp: Spaghetti - parmezan
Od: "Ilcia" <n...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Ja osobiscie radze uwazac ze wszelkimi serami tartymi okreslanymi czesto
mianem "parmezan tarty". Sa w smaku najczesciej paskudne, a poniewaz ja
bardzo lubie duzo sera w spaghetti, to taki paskudny ser zniesmacza mnie do
calego dania. Najlepiej utrzec samemu kawalek zoltego sera, dobierajac
samemu ulubiona marke.
Iza


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-18 14:12:03

Temat: Re: Spaghetti
Od: Slavek <s...@u...net> szukaj wiadomości tego autora

Wczoraj wrocilem z pracy do domu a tu ani obiadku ani zony (jeszcze w
pracy) a ja glodny.
I popelnilem spagetti "z niczego" czyli to co bylo w domu.

Najpierw makaron:
2 jajka cale i 2 lyz. mleka, 2 lyz. oliwy, sol, ugotowany w osolonej
wodzie z oliwa.
Teraz przyszedl czas improwizacji - sos:

1 1/2 cebuli pokrojonej w drobna kostke "przypieklem" na zloto na oliwie
na glebokiej patelni, oczywiscie sol i pieprz. 1 duza puszke wloskich
"sliwkowych" pomidorow posiekalem tasakiem i dodalem do cebuli i dalej
na duzym ogniu zeby odparowac nadmiar plynu.
Oregano, bazylia, tymianek i starty na pyl jeden suszony prawdziwek ( z
Polski) byly nastepne. Puszke pieczarek posiekalem i dorzucilem. Na
drugiej patelni odrobine oliwy. Duza piers kurczaka posiekalem tasakiem
i wrzucilem na oliwe. Pod koniec opiekania piersi dodalem 5
przecisnietych zabkow czosnku. Dodalem zawartosc patelni do glebokiej
patelni i dalej gotowane. Teraz lyzeczka pesto, lyzeczka musztardy
"grubej", wszystko obsypane pietruszka i jeszcze chwila gotowania jescze
pieprz, troche soli i gotowe.
Makaron na to sos i duzo tartego sera provalone i parmesan. Znalazlem
jeszcze buteleczke niezlego winka z Czile Cabernet Savinion - Reserva
1997 Santa Rosa.
I tak to z niczego w jedna godzine zrobilem obiad. Zona stwierdzila, ze
bardzo dobry.
Bylo znakomite i jeszcze zostalo na dzisiaj. A dzisaj zapowiadaja w
Toronto sniezny sztorm roku, mialo padac od rana a tu ciagle nic.

pozdrawiam,

Slav


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-02-18 14:53:37

Temat: Re: Spaghetti
Od: s...@n...gov (Agnieszka Szalewska-Palasz) szukaj wiadomości tego autora

At 09:12 AM 2/18/00 -0500, you wrote:
>Wczoraj wrocilem z pracy do domu a tu ani obiadku ani zony (jeszcze w
>pracy) a ja glodny.
>I popelnilem spagetti "z niczego" czyli to co bylo w domu.
>
>Najpierw makaron:
>2 jajka cale i 2 lyz. mleka, 2 lyz. oliwy, sol, ugotowany w osolonej
>wodzie z oliwa.
>Teraz przyszedl czas improwizacji - sos:
>
>1 1/2 cebuli pokrojonej w drobna kostke "przypieklem" na zloto na oliwie
>na glebokiej patelni, oczywiscie sol i pieprz. 1 duza puszke wloskich
>"sliwkowych" pomidorow posiekalem tasakiem i dodalem do cebuli i dalej
>na duzym ogniu zeby odparowac nadmiar plynu.
>Oregano, bazylia, tymianek i starty na pyl jeden suszony prawdziwek ( z
>Polski) byly nastepne. Puszke pieczarek posiekalem i dorzucilem. Na
>drugiej patelni odrobine oliwy. Duza piers kurczaka posiekalem tasakiem
>i wrzucilem na oliwe. Pod koniec opiekania piersi dodalem 5
>przecisnietych zabkow czosnku. Dodalem zawartosc patelni do glebokiej
>patelni i dalej gotowane. Teraz lyzeczka pesto, lyzeczka musztardy
>"grubej", wszystko obsypane pietruszka i jeszcze chwila gotowania jescze
>pieprz, troche soli i gotowe.
>Makaron na to sos i duzo tartego sera provalone i parmesan. Znalazlem
>jeszcze buteleczke niezlego winka z Czile Cabernet Savinion - Reserva
>1997 Santa Rosa.
>I tak to z niczego w jedna godzine zrobilem obiad. Zona stwierdzila, ze
>bardzo dobry.
>Bylo znakomite i jeszcze zostalo na dzisiaj. A dzisaj zapowiadaja w
>Toronto sniezny sztorm roku, mialo padac od rana a tu ciagle nic.
>
>pozdrawiam,
>
>Slav
>


zaraz, zaraz, w tym makaronie (bo jak rozumiem, wlasnej domowej produkcji
on byl) to pewnie jeszcze make uzyles??:-)) co na co innego jajka w nim by
byly potrzebne? ciasto:mleko maka, jajka, oliwa sol?? czy tez nie kojarze
czegos o tym pochmurnym poranku??

Ale cala reszta brzmi smakowicie, mniam, mniam, zaraz sobie wydrukuje i
wyprobuje przy okazji. Pewnie z gotowym sklepowym spaghetti.....
A ten snieg ma spasc??? czy alarm odwolany?? bo wybieram sie dzis wieczorem
do Buffalo....i nie wiem, ryzykowac, ze nie dojade, czy co??

uklony

aga


--
Internetowe Forum Dyskusyjne - http://www.newsgate.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re:pomidorowa
Re: Pomidorówka
Re: pomocy przyjaciele angielskojezyczni !!!
Re: Dłuuuugo mnie nie będzie (off ):
Re: Pomidorówka

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »