Strona główna Grupy pl.sci.psychologia Spicie......

Grupy

Szukaj w grupach

 

Spicie......

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 104


« poprzedni wątek następny wątek »

81. Data: 2010-10-29 04:18:32

Temat: Re: Spicie......
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> wrote in message
news:4cc9f277$0$21002$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "bazzzant" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:91542200-77c6-4e4b-903c-d3a7e1dec438@a37g2000yq
i.googlegroups.com...
>
> Wystarczy ..., zostawić na noc, ... potem wystarczy, no naprawdę
> Veronika, robi się samo.
> ....................................................
..........................
>
> Jak dla mnie to akurat takie żarcie robi się samo. Żadna filozofia napchać
> śliwek do mięsa i posypać przyprawami, a następnie wstawić do piekarnika.
> Spróbuj zrobić na przykład krokiety z pieczarkami. No to cholera się nijak
> samo nie zrobi. Parę godzin w plecy.
>
> V-V

Wolne żarty, kup sobie robot Fenomen Zelmera i maszynkę do mielenia
mięsa 986 też Zelmera i wszystkie prace skrócą się do paru minut. Takie
pieczarki surowe czy gotowane mielesz lub siekasz. Ciasto na krokiety
wystarczy zmiksować w mikserze i zostawić na co najmniej pół godziny w tym
samym mikserze - można potem wylewać prosto z dzbanka miksera na patelnię
naleśnikową lub nalesnikarkę, którą warto mieć gdy jada się tego typu ciasta
często i wieloosobowo. Dobra też jest patelnia do naleśników ale odwrotna -
wypukłością do góry...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


82. Data: 2010-10-29 04:20:35

Temat: Re: Spicie......
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:iacsid$gbd$1@news.onet.pl...
>W dniu 2010-10-28 23:31, Veronika pisze:
>
>> Tak naprawdę to najłatwiej upiec jakieś mięso. Mało zmywania i piecze
>> się samo.
>> Wystarczy kawałek schabu bez kości, trzeba zrobić w nim nożem dziurę, w
>> środku, napchać tam suszonych śliwek, posmarować olejem, posypać
>> przyprawami, solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem, czym tam lubisz,
>> owinąć folią aluminiową i na noc do lodówki.
>
> Ja robię dziurki i w dziurki plasterki czosnku, posypuję przyprawą do
> szaszłyków, odrobina oleju, w naczynie żaroodporne i od razu do pieca :)
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha

Szpikować pieczeń można nie tylko czosnkiem, ale też paskami słoniny,
boczku surowego lub wędzonego, czy papryką.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


83. Data: 2010-10-29 04:23:55

Temat: Re: Spicie......
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Paweł" <z...@...ll> wrote in message news:iacsvk$iha$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał w wiadomości
> news:iacslo$gbd$2@news.onet.pl...
>>W dniu 2010-10-28 22:35, Paweł pisze:
>>
>>>> Maggi też śmierdzi.
>>>
>>> Ale nie tak jak frytki.
>>> Albo brokuły. Zwłaszcza w przecierze dla niemowląt. Niuniusiowi też
>>> zupełnie nie pasowało - wywaliłem słoiczek do kosza :)
>>
>> Może być. Pamiętam, ze młodej jakiś słoik z mięsem z indyka nie pasował.
>> Teraz też nie przepada ;)
>
> Nie, no, brokuły są super. Takie szybko podgotowane w wodzie, dodane do
> zapieczonej soli pod beszamelem i zapieczone też pycha.
> Ale smród zostaje, jak po kapuście :)
>
> Dziękuję wszystkim za podpowiedzi kulinarne. Muszę się zebrać. Tylko
> jeszcze wyprostować parę spraw.
>
> P.

Można do gotowania kapusty, brokułów ziemniaków dodać zielone badyle
kopru a nawet ogonki selera czy pietruszki - czyli to, co zazwyczaj
wyrzucaliśmy też wyrzucamy - ale po ugotowaniu...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


84. Data: 2010-10-29 10:37:28

Temat: Re: Spicie......
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-10-29 00:20, Paweł pisze:

> Dziękuję wszystkim za podpowiedzi kulinarne. Muszę się zebrać. Tylko
> jeszcze wyprostować parę spraw.

Wszyscy się do porad rzucili, a ja Cię doskonale rozumiem, bo kiedy
zostaję sama, też nie mam ochoty stać przy garach.
Chociaż ostatnio nawet ciasto wyprodukowałam - ale miałam dodatkową
motywację ;)

--
Pozdrawiam - Aicha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


85. Data: 2010-10-29 10:48:36

Temat: Re: Spicie......
Od: "Vilar" <v...@U...TO.op.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Aicha" <b...@t...ja> napisał w wiadomości
news:iae858$s7i$1@news.onet.pl...
>W dniu 2010-10-29 00:20, Paweł pisze:
>
>> Dziękuję wszystkim za podpowiedzi kulinarne. Muszę się zebrać. Tylko
>> jeszcze wyprostować parę spraw.
>
> Wszyscy się do porad rzucili, a ja Cię doskonale rozumiem, bo kiedy
> zostaję sama, też nie mam ochoty stać przy garach.
> Chociaż ostatnio nawet ciasto wyprodukowałam - ale miałam dodatkową
> motywację ;)
>
> --
> Pozdrawiam - Aicha
>

Polecę wam grzybową (zupę mrożoną) Hortexu.
Się bierze kostkę, zupę, trochę śmietany, sól i pieprz....
I w 15 minut jest coś pysznie ciepłego do zjedzenia.
Naprawdę udała im się ta zupa.

MK


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


86. Data: 2010-10-29 12:12:54

Temat: Re: Spicie......
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-10-29 00:17, Aicha pisze:
> W dniu 2010-10-28 21:37, medea pisze:
>
>> proponuję przepis Nigelli na pierś z kurczaka. Filet (pojedynczy) z
>> kurczaka kroi się na około 5 części. Moczy się te kawałki w maślance
>> przez kilka godzin (to bardzo ważne, żeby długo moczyć! można rano
>> włożyć do miseczki i zalać maślanką, a w porze obiadowej wyjąć). Potem
>> te kawałki wyjmuje się z maślanki i obtacza się w pokruszonych słonych
>> krakersach (np. Krakusa, nie trzeba dodatkowo używać soli), układa się
>> je na ruszcie z piekarnika i piecze około 20-30 minut na termoobiegu w
>> 180st. Wychodzą takie fajne chrupiące kawałki.
>
> Ja ostatnio zrobiłam coś a la tempura - zamoczyłam pokrojone kawałki
> piersi w ubitym białku z solą i czosnkiem granulowanym. Kilka minut
> smażenia i gotowe.

Hm, też brzmi ciekawie. Chociaż nie wiem, co to ta tempura.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


87. Data: 2010-10-29 12:39:19

Temat: Re: Spicie......
Od: Qrczak <q...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2010-10-29 14:12, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2010-10-29 00:17, Aicha pisze:
>> W dniu 2010-10-28 21:37, medea pisze:
>>
>>> proponuję przepis Nigelli na pierś z kurczaka. Filet (pojedynczy) z
>>> kurczaka kroi się na około 5 części. Moczy się te kawałki w maślance
>>> przez kilka godzin (to bardzo ważne, żeby długo moczyć! można rano
>>> włożyć do miseczki i zalać maślanką, a w porze obiadowej wyjąć). Potem
>>> te kawałki wyjmuje się z maślanki i obtacza się w pokruszonych słonych
>>> krakersach (np. Krakusa, nie trzeba dodatkowo używać soli), układa się
>>> je na ruszcie z piekarnika i piecze około 20-30 minut na termoobiegu w
>>> 180st. Wychodzą takie fajne chrupiące kawałki.
>>
>> Ja ostatnio zrobiłam coś a la tempura - zamoczyłam pokrojone kawałki
>> piersi w ubitym białku z solą i czosnkiem granulowanym. Kilka minut
>> smażenia i gotowe.
>
> Hm, też brzmi ciekawie. Chociaż nie wiem, co to ta tempura.

Różnych rzeczy obtoczone w cieście i krótko smażone w głębokim tłuszczu.

Qra
--
Piszę na newsach od lat, mając na względzie poziom interlokutorów.
Używam prostych zdań z jednym podmiotem i jednym orzeczeniem.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


88. Data: 2010-10-29 12:44:09

Temat: Re: Spicie......
Od: "Vilar" <v...@U...TO.op.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Qrczak" <q...@o...pl> napisał w wiadomości
news:iaef9h$i02$4@news.onet.pl...
> Dnia 2010-10-29 14:12, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2010-10-29 00:17, Aicha pisze:
>>> W dniu 2010-10-28 21:37, medea pisze:
>>>
>>>> proponuję przepis Nigelli na pierś z kurczaka. Filet (pojedynczy) z
>>>> kurczaka kroi się na około 5 części. Moczy się te kawałki w maślance
>>>> przez kilka godzin (to bardzo ważne, żeby długo moczyć! można rano
>>>> włożyć do miseczki i zalać maślanką, a w porze obiadowej wyjąć). Potem
>>>> te kawałki wyjmuje się z maślanki i obtacza się w pokruszonych słonych
>>>> krakersach (np. Krakusa, nie trzeba dodatkowo używać soli), układa się
>>>> je na ruszcie z piekarnika i piecze około 20-30 minut na termoobiegu w
>>>> 180st. Wychodzą takie fajne chrupiące kawałki.
>>>
>>> Ja ostatnio zrobiłam coś a la tempura - zamoczyłam pokrojone kawałki
>>> piersi w ubitym białku z solą i czosnkiem granulowanym. Kilka minut
>>> smażenia i gotowe.
>>
>> Hm, też brzmi ciekawie. Chociaż nie wiem, co to ta tempura.
>
> Różnych rzeczy obtoczone w cieście i krótko smażone w głębokim tłuszczu.
>
> Qra
> --
> Piszę na newsach od lat, mając na względzie poziom interlokutorów.
> Używam prostych zdań z jednym podmiotem i jednym orzeczeniem.
>


Eee, takie rzeczy to jem od wielkiego dzwonu.
Oszczędzam się.
Tzn...oszczędzam połcie.

W sumie to tempury jem... w barach sushi :]

MK


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


89. Data: 2010-10-29 14:35:57

Temat: Re: Spicie......
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2010-10-29 14:39, Qrczak pisze:
> Dnia 2010-10-29 14:12, niebożę medea wylazło do ludzi i marudzi:
>> W dniu 2010-10-29 00:17, Aicha pisze:
>>> W dniu 2010-10-28 21:37, medea pisze:
>>>
>>>> proponuję przepis Nigelli na pierś z kurczaka. Filet (pojedynczy) z
>>>> kurczaka kroi się na około 5 części. Moczy się te kawałki w maślance
>>>> przez kilka godzin (to bardzo ważne, żeby długo moczyć! można rano
>>>> włożyć do miseczki i zalać maślanką, a w porze obiadowej wyjąć). Potem
>>>> te kawałki wyjmuje się z maślanki i obtacza się w pokruszonych słonych
>>>> krakersach (np. Krakusa, nie trzeba dodatkowo używać soli), układa się
>>>> je na ruszcie z piekarnika i piecze około 20-30 minut na termoobiegu w
>>>> 180st. Wychodzą takie fajne chrupiące kawałki.
>>>
>>> Ja ostatnio zrobiłam coś a la tempura - zamoczyłam pokrojone kawałki
>>> piersi w ubitym białku z solą i czosnkiem granulowanym. Kilka minut
>>> smażenia i gotowe.
>>
>> Hm, też brzmi ciekawie. Chociaż nie wiem, co to ta tempura.
>
> Różnych rzeczy obtoczone w cieście i krótko smażone w głębokim tłuszczu.

A, racja. Nawet jadłam. Bardzo ciężko chyba zrobić dobrą, tzn. taką,
żeby nie ociekała tłuszczem. Tylko raz mi się zdarzyło taką jeść w
jakiejś knajpie. To powiadacie, że tę otoczkę to z białka się robi?

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


90. Data: 2010-10-29 15:10:13

Temat: Re: Spicie......
Od: "kiwiko" <k...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Paweł" <z...@...ll> napisał w wiadomości
news:iaclhk$qgu$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Veronika" <veronika_veronika@spam_op.pl> napisał w
> wiadomości news:4cc9d8ff$0$22795$65785112@news.neostrada.pl
>> Użytkownik "kiwiko" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
>> news:4cc9ca54$6$21009$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>>> wybacz, ale komuś kto jest i ojcem i matką takie skrzydełka niewiele
>>> siły dadzą
>>
>> Nie chodziło o to żeby się najeść do syta. Wrzuciłam dla smaku.
>> Ale jak chcesz to możesz sobie udka w ten sposób zrobić. Tylko dłużej
>> pomocz.
>> A do skrzydełek to se frytki można zrobić.
>> I tak niezdrowe i tak.
>
> Nie, nie lubię zapachu pofrytkowego a kuchnia jest połączona z saloonem.
>
> Ale zaczynam mieć wyrzuty sumienia. Tyle qr.
>
> P.
ale wisz, że nie o to mi chodziło?

kiwiko


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 8 . [ 9 ] . 10 . 11


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

"Vilarze szczęście"
Szybkie pytanie
JKM historyjka o piwie
Wojna homo z homo.
TVN7, godz.20.00 - Piękny Umysł

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem
O tym jak w WB/UK rząd nieudolnie walczy z otyłością u dzieci
Trump jak stereotypowy "twój stary". Obsługa iPhone'a go przerasta
Wspierajmy Trzaskowskiego!
I co? Jest wojna w Europie, prawda?

zobacz wszyskie »