« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-02-26 14:13:07
Temat: SurowkaWitam wszystkich klubowiczow. Chcialbym zaskoczyć zone pyszną surowka z
czerwonej kapusty.Prosze o pomoc.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-02-28 13:04:35
Temat: Re: SurowkaSurowka z czerwonej to chmmmm..... a nie będzie za twarda, może powinieneś
ją spżyć ( ale nie główkę, tyko wybrane liście ) a najlepiej zrobić na
krótko z jabłkiem i rodzynkami
--
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
pocieszyciel strapionych,
trapiciel ucieszonych
Member of Spammers Club
--------------------------------------
Jarek K. napisał(a) w wiadomości: ...
>Witam wszystkich klubowiczow. Chcialbym zaskoczyć zone pyszną surowka z
>czerwonej kapusty.Prosze o pomoc.
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-28 13:50:54
Temat: Re: SurowkaJoanna Sereinig napisał(a) w wiadomości:
<3...@j...krakow.pl>...
>Za twarda?! Nic podobnego!
>Kiedyś robiłam - wyszło pyszne, tylko w tej chwili nie pamiętam, mogę
wklepać
>dopiero w środę, bo jutro znikam. Tajemnica tkwi w tym, że główkę należy
>podzielić na 4 części i zetrzeć na tarce jak marchew, a nie szatkować.
Fakt -
>roboty i paprania się w soku co niemiara, ale efekt końcowy jest tego wart.
No w takim przypadku to się zgodę - a w kwesti roboty ( że dużo ) -
przecież mamy nasz ukochany Thermomix :))) Ach, użytkownicy - nie boicie się
czasami, że to urządzenie zje wam przygotowane potrawy ?:)))))))
-----IZBA PRZYJEC PSS-----
OS3 - 28752610
pocieszyciel strapionych,
trapiciel ucieszonych
Member of Spammers Club
--------------------------------------
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-28 14:43:31
Temat: Re: Surowka
ostry napisał(a):
> Surowka z czerwonej to chmmmm..... a nie będzie za twarda, może powinieneś
> ją spżyć ( ale nie główkę, tyko wybrane liście ) a najlepiej zrobić na
> krótko z jabłkiem i rodzynkami
>
Za twarda?! Nic podobnego!
Kiedyś robiłam - wyszło pyszne, tylko w tej chwili nie pamiętam, mogę wklepać
dopiero w środę, bo jutro znikam. Tajemnica tkwi w tym, że główkę należy
podzielić na 4 części i zetrzeć na tarce jak marchew, a nie szatkować. Fakt -
roboty i paprania się w soku co niemiara, ale efekt końcowy jest tego wart.
No, to do środy.
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-02-29 10:59:06
Temat: Re: SurowkaRobie czesto w celu uratowania przesolonego (po trzykroc) obiadu, bo jest
taka slodka, ze w duzych ilosciach skutecznie zabija moje naturalne
sklonnosci do przesalania wszystkiego co nie jest slodkie.
Zatem
1/4 glowki czerwonej kapusty (posztkowac drobno)
1/4 okolo pora (tej bardziej zielonej czesci), pokroic drobno w makaronik
1 duza marchew (starkowac na drobne wiórki)
1 lyzka oleju
2 plaskie lyzeczki cukru, sol (minimalnie), kwasek cytrynowy (szczypta,
wybaczcie purysci).
Wymieszac wszystkie skladniki, ewentualnie doprawic jeszcze czyms z listy
wyzej. (wyjadam polowe w czasie dosmaczania).
Pozdrofka .BaskaB.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-01 09:51:09
Temat: Re: Surowka
Jarek K. napisał(a):
> Witam wszystkich klubowiczow. Chcialbym zaskoczyć zone pyszną surowka z
> czerwonej kapusty.Prosze o pomoc.
Niedużą główkę czerwonej kapusty zetrześ na tarce (jak marchew, nie
szatkować), posolić i mocno pouciskać, bynajmniej nie odlewając soku!
Dodać starte jabłko, drobno posiekaną cebulę, skropić oliwą i doprawić do
smaku cukrem, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solą.
Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-09 18:10:49
Temat: Odp: SurowkaJa robię w podobny sposób surówkę z buraków.
Właściwie to są one (buraki ugotowane, więc nie wiem czy to surówka)
Trzeba je zetrzeć na grubej tarce, dodać jabłko (też starte w ten sposób)
Cebulę drobno posiekaną (ja drobno siekam, a później wygniatam chwilę ręką ,
niech trochę puści sok)
Mieszam wszystko i doprawiam kwaskiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem.
Dodaję olej i pól łyżeczki musztardy (albo można więcej)
Aneta
Użytkownik Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@j...krakow.pl...
>
>
> Jarek K. napisał(a):
>
> > Witam wszystkich klubowiczow. Chcialbym zaskoczyć zone pyszną surowka z
> > czerwonej kapusty.Prosze o pomoc.
>
> Niedużą główkę czerwonej kapusty zetrześ na tarce (jak marchew, nie
> szatkować), posolić i mocno pouciskać, bynajmniej nie odlewając soku!
> Dodać starte jabłko, drobno posiekaną cebulę, skropić oliwą i doprawić do
> smaku cukrem, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solą.
>
> Joanna
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-09 20:44:50
Temat: Surowka z bialej kapustyA czy ktos kiedys probowal najbardziej prostacka, a jednoczesnie pyszna
surowke z bialej kapuchy?
Po prostu poszatkowac lub drobno posiekac w malakserze ( zalezy kto jakie ma
zeby ) kapustke, cwiartka wystarczy na 2-3 osoby i to przyprawic ziolowym
sosoikiem winegret lub, co jest jeszcze smaczniejsze, jednym z gotowych
sosikow salatkowych Knorra, tych w malych, zielonych torebeczkach. Wystarczy
je wymieszac z olejem i woda i gotowe. Tak poszatkowana kapustke wymiachac
z tym sosikiem i - jak dla mnie i mego chlopka - palce lizac.
Jako wariant mozna dodac do kapusty starta drobno marchewke. Naprawde,
tanie, szybkie i smaczne.
Danka
Jacek <j...@b...gnet.pl> schreef in berichtnieuws
JORx4.5928$S...@n...tpnet.pl...
> Ja robię w podobny sposób surówkę z buraków.
> Właściwie to są one (buraki ugotowane, więc nie wiem czy to surówka)
> Trzeba je zetrzeć na grubej tarce, dodać jabłko (też starte w ten sposób)
> Cebulę drobno posiekaną (ja drobno siekam, a później wygniatam chwilę ręką
,
> niech trochę puści sok)
> Mieszam wszystko i doprawiam kwaskiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem.
> Dodaję olej i pól łyżeczki musztardy (albo można więcej)
>
> Aneta
>
> >
> > > > > Witam wszystkich klubowiczow. Chcialbym zaskoczyć zone pyszną
surowka z
> > > czerwonej kapusty.Prosze o pomoc.
> >
> > Niedużą główkę czerwonej kapusty zetrześ na tarce (jak marchew, nie
> > szatkować), posolić i mocno pouciskać, bynajmniej nie odlewając soku!
> > Dodać starte jabłko, drobno posiekaną cebulę, skropić oliwą i doprawić
do
> > smaku cukrem, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solą.
> >
> > Joanna
> >
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-09 21:07:28
Temat: Odp: Surowka z bialej kapustyz białej też robię, z marchewką z jabłkiem, cebulką
To wszystko skrapiam sokiem z cytryny , i dodaję oleju.
Lubię tez dodać kiełków rzodkiewki i np. posiekanej drobno pietruszki .
Wypróbuję Twój przepis.
Pozdrawiam
Aneta
Użytkownik Dana <j...@z...nl> w wiadomości do grup dyskusyj
nych napisał:38c80d5c$0$6...@n...zeelandnet.nl...
> A czy ktos kiedys probowal najbardziej prostacka, a jednoczesnie pyszna
> surowke z bialej kapuchy?
> Po prostu poszatkowac lub drobno posiekac w malakserze ( zalezy kto jakie
ma
> zeby ) kapustke, cwiartka wystarczy na 2-3 osoby i to przyprawic ziolowym
> sosoikiem winegret lub, co jest jeszcze smaczniejsze, jednym z gotowych
> sosikow salatkowych Knorra, tych w malych, zielonych torebeczkach. Wystarc
zy
> je wymieszac z olejem i woda i gotowe. Tak poszatkowana kapustke wymiacha
c
> z tym sosikiem i - jak dla mnie i mego chlopka - palce lizac.
> Jako wariant mozna dodac do kapusty starta drobno marchewke. Naprawde,
> tanie, szybkie i smaczne.
>
> Danka
>
>
> Jacek <j...@b...gnet.pl> schreef in berichtnieuws
> JORx4.5928$S...@n...tpnet.pl...
> > Ja robię w podobny sposób surówkę z buraków.
> > Właściwie to są one (buraki ugotowane, więc nie wiem czy to surówka)
> > Trzeba je zetrzeć na grubej tarce, dodać jabłko (też starte w ten sposó
b)
> > Cebulę drobno posiekaną (ja drobno siekam, a później wygniatam chwilę rę
ką
> ,
> > niech trochę puści sok)
> > Mieszam wszystko i doprawiam kwaskiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukre
m.
> > Dodaję olej i pól łyżeczki musztardy (albo można więcej)
> >
> > Aneta
> >
> > >
> > > > > > Witam wszystkich klubowiczow. Chcialbym zaskoczyć zone pyszną
> surowka z
> > > > czerwonej kapusty.Prosze o pomoc.
> > >
> > > Niedużą główkę czerwonej kapusty zetrześ na tarce (jak marchew, nie
> > > szatkować), posolić i mocno pouciskać, bynajmniej nie odlewając soku!
> > > Dodać starte jabłko, drobno posiekaną cebulę, skropić oliwą i doprawić
> do
> > > smaku cukrem, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solą.
> > >
> > > Joanna
> > >
> >
> >
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-09 21:08:18
Temat: Odp: Surowka z bialej kapustyz białej też robię, z marchewką z jabłkiem, cebulką
To wszystko skrapiam sokiem z cytryny , i dodaję oleju.
Lubię tez dodać kiełki rzodkiewki i np. posiekaną drobno pietruszkę .
Wypróbuję Twój przepis.
Pozdrawiam
Aneta
Użytkownik Dana <j...@z...nl> w wiadomości do grup dyskusyj
nych napisał:38c80d5c$0$6...@n...zeelandnet.nl...
> A czy ktos kiedys probowal najbardziej prostacka, a jednoczesnie pyszna
> surowke z bialej kapuchy?
> Po prostu poszatkowac lub drobno posiekac w malakserze ( zalezy kto jakie
ma
> zeby ) kapustke, cwiartka wystarczy na 2-3 osoby i to przyprawic ziolowym
> sosoikiem winegret lub, co jest jeszcze smaczniejsze, jednym z gotowych
> sosikow salatkowych Knorra, tych w malych, zielonych torebeczkach. Wystarc
zy
> je wymieszac z olejem i woda i gotowe. Tak poszatkowana kapustke wymiacha
c
> z tym sosikiem i - jak dla mnie i mego chlopka - palce lizac.
> Jako wariant mozna dodac do kapusty starta drobno marchewke. Naprawde,
> tanie, szybkie i smaczne.
>
> Danka
>
>
> Jacek <j...@b...gnet.pl> schreef in berichtnieuws
> JORx4.5928$S...@n...tpnet.pl...
> > Ja robię w podobny sposób surówkę z buraków.
> > Właściwie to są one (buraki ugotowane, więc nie wiem czy to surówka)
> > Trzeba je zetrzeć na grubej tarce, dodać jabłko (też starte w ten sposó
b)
> > Cebulę drobno posiekaną (ja drobno siekam, a później wygniatam chwilę rę
ką
> ,
> > niech trochę puści sok)
> > Mieszam wszystko i doprawiam kwaskiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukre
m.
> > Dodaję olej i pól łyżeczki musztardy (albo można więcej)
> >
> > Aneta
> >
> > >
> > > > > > Witam wszystkich klubowiczow. Chcialbym zaskoczyć zone pyszną
> surowka z
> > > > czerwonej kapusty.Prosze o pomoc.
> > >
> > > Niedużą główkę czerwonej kapusty zetrześ na tarce (jak marchew, nie
> > > szatkować), posolić i mocno pouciskać, bynajmniej nie odlewając soku!
> > > Dodać starte jabłko, drobno posiekaną cebulę, skropić oliwą i doprawić
> do
> > > smaku cukrem, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solą.
> > >
> > > Joanna
> > >
> >
> >
> >
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |