Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!ne
wspeer.ebone.net!psinet-eu-nl!news1.kpn.net!212.115.192.220.MISMATCH!news2.zeel
andnet.nl!dreaderd.zeelandnet!not-for-mail
From: "Dana" <j...@z...nl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <TbRt4.7250$WD.169824@news.tpnet.pl>
<3...@j...krakow.pl>
<JORx4.5928$Sf1.168588@news.tpnet.pl>
Subject: Surowka z bialej kapusty
Date: Thu, 9 Mar 2000 21:44:50 +0100
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Lines: 46
Message-ID: <38c80d5c$0$61705@news2.zeelandnet.nl>
NNTP-Posting-Host: kbl-goes323.zeelandnet.nl
X-Trace: dreaderd.zeelandnet 952634716 61705 212.92.65.67
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24539
Ukryj nagłówki
A czy ktos kiedys probowal najbardziej prostacka, a jednoczesnie pyszna
surowke z bialej kapuchy?
Po prostu poszatkowac lub drobno posiekac w malakserze ( zalezy kto jakie ma
zeby ) kapustke, cwiartka wystarczy na 2-3 osoby i to przyprawic ziolowym
sosoikiem winegret lub, co jest jeszcze smaczniejsze, jednym z gotowych
sosikow salatkowych Knorra, tych w malych, zielonych torebeczkach. Wystarczy
je wymieszac z olejem i woda i gotowe. Tak poszatkowana kapustke wymiachac
z tym sosikiem i - jak dla mnie i mego chlopka - palce lizac.
Jako wariant mozna dodac do kapusty starta drobno marchewke. Naprawde,
tanie, szybkie i smaczne.
Danka
Jacek <j...@b...gnet.pl> schreef in berichtnieuws
JORx4.5928$S...@n...tpnet.pl...
> Ja robię w podobny sposób surówkę z buraków.
> Właściwie to są one (buraki ugotowane, więc nie wiem czy to surówka)
> Trzeba je zetrzeć na grubej tarce, dodać jabłko (też starte w ten sposób)
> Cebulę drobno posiekaną (ja drobno siekam, a później wygniatam chwilę ręką
,
> niech trochę puści sok)
> Mieszam wszystko i doprawiam kwaskiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem.
> Dodaję olej i pól łyżeczki musztardy (albo można więcej)
>
> Aneta
>
> >
> > > > > Witam wszystkich klubowiczow. Chcialbym zaskoczyć zone pyszną
surowka z
> > > czerwonej kapusty.Prosze o pomoc.
> >
> > Niedużą główkę czerwonej kapusty zetrześ na tarce (jak marchew, nie
> > szatkować), posolić i mocno pouciskać, bynajmniej nie odlewając soku!
> > Dodać starte jabłko, drobno posiekaną cebulę, skropić oliwą i doprawić
do
> > smaku cukrem, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solą.
> >
> > Joanna
> >
>
>
>
>
|