Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!orion.cst.tpsa.pl!ne
ws.tpnet.pl!not-for-mail
From: "Jacek" <j...@b...gnet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <TbRt4.7250$WD.169824@news.tpnet.pl>
<3...@j...krakow.pl>
Subject: Odp: Surowka
Lines: 31
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
Message-ID: <JORx4.5928$Sf1.168588@news.tpnet.pl>
Date: Thu, 09 Mar 2000 18:10:49 GMT
NNTP-Posting-Host: 212.160.31.42
X-Complaints-To: a...@t...pl
X-Trace: news.tpnet.pl 952625449 212.160.31.42 (Thu, 09 Mar 2000 19:10:49 MET)
NNTP-Posting-Date: Thu, 09 Mar 2000 19:10:49 MET
Organization: TPNET - http://www.tpnet.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24532
Ukryj nagłówki
Ja robię w podobny sposób surówkę z buraków.
Właściwie to są one (buraki ugotowane, więc nie wiem czy to surówka)
Trzeba je zetrzeć na grubej tarce, dodać jabłko (też starte w ten sposób)
Cebulę drobno posiekaną (ja drobno siekam, a później wygniatam chwilę ręką ,
niech trochę puści sok)
Mieszam wszystko i doprawiam kwaskiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem.
Dodaję olej i pól łyżeczki musztardy (albo można więcej)
Aneta
Użytkownik Joanna Sereinig <j...@j...krakow.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:3...@j...krakow.pl...
>
>
> Jarek K. napisał(a):
>
> > Witam wszystkich klubowiczow. Chcialbym zaskoczyć zone pyszną surowka z
> > czerwonej kapusty.Prosze o pomoc.
>
> Niedużą główkę czerwonej kapusty zetrześ na tarce (jak marchew, nie
> szatkować), posolić i mocno pouciskać, bynajmniej nie odlewając soku!
> Dodać starte jabłko, drobno posiekaną cebulę, skropić oliwą i doprawić do
> smaku cukrem, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solą.
>
> Joanna
>
|