« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-01-24 12:07:37
Temat: Surówka z selera lisciowegoJak zrobić aby było to smaczne?
W archiwum i sieci nie ma nic interesującego.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-01-24 12:10:17
Temat: Re: Surówka z selera lisciowego
Użytkownik "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> napisał w wiadomości
news:ct2olr$881$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jak zrobić aby było to smaczne?
> W archiwum i sieci nie ma nic interesującego.
zastosować jako dodatek. Solo to nieszczególnie sobie wyobrażam. Por,
kukurydza, seler naciowy, śmietana, odrobina majonezu. Albo bez śmietany i
majonezu, z oliwą. Albo kapusta pekińska, papryka, seler naciowy. Plus sos.
W sezonie letnim pomidory, kapusta pekińska, seler naciowy. Tak to zwykle
stosuję.
Margola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 13:53:19
Temat: Re: Surówka z selera lisciowego
"JerzyN" pisze:
> Jak zrobić aby było to smaczne?
Rzeczywiscie, w selerze naciowym trzeba sie zakochac od pierwszego
wejrzenia, albo wcale ;-). Mi tam nie przypadl do gustu (zreszta bylam
juz uczuciowo zwiazana z innym warzywem), a ze w babskich pismach
zawsze pisza, jakie to on ma cudowne ujemne kalorie, wiec jego obecnosc
na talerzu pokornie toleruje, aczkolwiek ze zmarszczonym czolem.
Proponuje sie do surowek nie zmuszac, a uzyc lodygi (czy tam liscia - w
zaleznosci, czy czlowiek wierzy wlasnym oczom, czy naukowcom) do
mieszania bloody mary, wtedy seler przejdzie jej smakiem i jest calkiem
znosny (ujemne kalorie pewno szlag trafia, ale co tam!).
Poza tym w surowkach to on sie calkiem dobrze komponuje z jablkiem i
orzechami wloskimi. Szczegolow, niestety, nie pamietam. Aha, i
radzilabym raczej szczerze osolic, bo podobnie jak ogorek, smak ma -
ze tak powiem - czasami pusty ;-).
Pozdrawiam serdecznie,
eM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 14:08:30
Temat: Re: Surówka z selera lisciowegoUżytkownik "eM" <...@...c>
[...]
> Poza tym w surowkach to on sie calkiem dobrze komponuje z jablkiem i
> orzechami wloskimi. Szczegolow, niestety, nie pamietam. Aha, i
> radzilabym raczej szczerze osolic, bo podobnie jak ogorek, smak ma -
> ze tak powiem - czasami pusty ;-).
Właśnie go jem, na surowo bez niczego.
Całkiem dobry :-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 15:08:25
Temat: Re: Surówka z selera lisciowegoOn 2005-01-24, JerzyN <> wrote:
>
> Właśnie go jem, na surowo bez niczego.
> Całkiem dobry :-)
A próbowałeś z róznymi sosami/dipami?
Np. czosnkowym, majerankowym, serowym itp?
Taki maczany w dipie jest rewelacyjny :)
Polecam.
--
Marynatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 15:18:09
Temat: Re: Surówka z selera lisciowegoUżytkownik "Marynatka" <m...@f...net>
> A próbowałeś z róznymi sosami/dipami?
> Np. czosnkowym, majerankowym, serowym itp?
> Taki maczany w dipie jest rewelacyjny :)
To miała być wersja niskokaloryczna :-)
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 15:26:08
Temat: Re: Surówka z selera lisciowegoOn 2005-01-24, JerzyN <> wrote:
> Użytkownik "Marynatka" <m...@f...net>
>> A próbowałeś z róznymi sosami/dipami?
>> Np. czosnkowym, majerankowym, serowym itp?
>> Taki maczany w dipie jest rewelacyjny :)
>
> To miała być wersja niskokaloryczna :-)
W takim razie zrób dip, postaw przed sobą i chrup samo ziele bez maczania
;)))
--
Marynatka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 17:21:36
Temat: Re: Surówka z selera lisciowegoeM wrote:
> Poza tym w surowkach to on sie calkiem dobrze komponuje z jablkiem i
> orzechami wloskimi. Szczegolow, niestety, nie pamietam. Aha, i
> radzilabym raczej szczerze osolic, bo podobnie jak ogorek, smak ma -
> ze tak powiem - czasami pusty ;-).
A ja lubie. Uzwam glownie jako narzedzie do wydlubywania roznych gestych
sosow z miski, obok innych warzyw pokrojonych w slupki (ogorka zielonego
tez ;))
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-24 18:35:31
Temat: Re: Surówka z selera lisciowego"JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> wrote in message
news:ct2olr$881$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jak zrobić aby było to smaczne?
> W archiwum i sieci nie ma nic interesującego.
Seler naciowy dodawany jest zwykle do salatek - szczegolnie zawierajacych ryby,
miekkie warzywa i/albo mieso, np. indyka czy kurczaka) jako element dodajacy
"chrupkosci."
Ale mozna tez uzyc same "chrupkie" warzywka - np. klasyczna w USA mieszanka marchwi,
cebuli i selera naciowego (cebula drobno pociapana marchewka pokrojona w krazki a
seler w kawalki grubosci 1/2 cm.) Zmieszac to z pikatnym sosem do salatek i posypac
np. mieta, zielona pietruszka czy inna bazylia.
--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-01-25 11:14:46
Temat: Re: Surówka z selera lisciowegoUżytkownik "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> napisał
> Seler naciowy dodawany jest zwykle do salatek - szczegolnie
zawierajacych ryby,
> miekkie warzywa i/albo mieso, np. indyka czy kurczaka) jako element
dodajacy
> "chrupkosci."
[...]
W końcu wylądował [pokrojony] razem z kukurydzą z puszki w majonezie.
Świetne to było i myślę, że dodatek np. szynki lub ww. produktów też
podniósłby walory smakowe.
--
Pozdrawiam, Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |