Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Surówka z selera lisciowego

Grupy

Szukaj w grupach

 

Surówka z selera lisciowego

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-01-24 12:07:37

Temat: Surówka z selera lisciowego
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak zrobić aby było to smaczne?
W archiwum i sieci nie ma nic interesującego.

--
Pozdrawiam, Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2005-01-24 12:10:17

Temat: Re: Surówka z selera lisciowego
Od: "Margola Sularczyk" <margola@nu_spamie_pagadi.ruczaj.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> napisał w wiadomości
news:ct2olr$881$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jak zrobić aby było to smaczne?
> W archiwum i sieci nie ma nic interesującego.


zastosować jako dodatek. Solo to nieszczególnie sobie wyobrażam. Por,
kukurydza, seler naciowy, śmietana, odrobina majonezu. Albo bez śmietany i
majonezu, z oliwą. Albo kapusta pekińska, papryka, seler naciowy. Plus sos.
W sezonie letnim pomidory, kapusta pekińska, seler naciowy. Tak to zwykle
stosuję.

Margola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-24 13:53:19

Temat: Re: Surówka z selera lisciowego
Od: "eM" <...@...c> szukaj wiadomości tego autora


"JerzyN" pisze:

> Jak zrobić aby było to smaczne?

Rzeczywiscie, w selerze naciowym trzeba sie zakochac od pierwszego
wejrzenia, albo wcale ;-). Mi tam nie przypadl do gustu (zreszta bylam
juz uczuciowo zwiazana z innym warzywem), a ze w babskich pismach
zawsze pisza, jakie to on ma cudowne ujemne kalorie, wiec jego obecnosc
na talerzu pokornie toleruje, aczkolwiek ze zmarszczonym czolem.

Proponuje sie do surowek nie zmuszac, a uzyc lodygi (czy tam liscia - w
zaleznosci, czy czlowiek wierzy wlasnym oczom, czy naukowcom) do
mieszania bloody mary, wtedy seler przejdzie jej smakiem i jest calkiem
znosny (ujemne kalorie pewno szlag trafia, ale co tam!).

Poza tym w surowkach to on sie calkiem dobrze komponuje z jablkiem i
orzechami wloskimi. Szczegolow, niestety, nie pamietam. Aha, i
radzilabym raczej szczerze osolic, bo podobnie jak ogorek, smak ma -
ze tak powiem - czasami pusty ;-).

Pozdrawiam serdecznie,
eM



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-24 14:08:30

Temat: Re: Surówka z selera lisciowego
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "eM" <...@...c>
[...]
> Poza tym w surowkach to on sie calkiem dobrze komponuje z jablkiem i
> orzechami wloskimi. Szczegolow, niestety, nie pamietam. Aha, i
> radzilabym raczej szczerze osolic, bo podobnie jak ogorek, smak ma -
> ze tak powiem - czasami pusty ;-).

Właśnie go jem, na surowo bez niczego.
Całkiem dobry :-)
--
Pozdrawiam, Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-24 15:08:25

Temat: Re: Surówka z selera lisciowego
Od: Marynatka <m...@f...net> szukaj wiadomości tego autora

On 2005-01-24, JerzyN <> wrote:
>
> Właśnie go jem, na surowo bez niczego.
> Całkiem dobry :-)

A próbowałeś z róznymi sosami/dipami?
Np. czosnkowym, majerankowym, serowym itp?
Taki maczany w dipie jest rewelacyjny :)
Polecam.

--
Marynatka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-24 15:18:09

Temat: Re: Surówka z selera lisciowego
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Marynatka" <m...@f...net>
> A próbowałeś z róznymi sosami/dipami?
> Np. czosnkowym, majerankowym, serowym itp?
> Taki maczany w dipie jest rewelacyjny :)

To miała być wersja niskokaloryczna :-)
--
Pozdrawiam, Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-24 15:26:08

Temat: Re: Surówka z selera lisciowego
Od: Marynatka <m...@f...net> szukaj wiadomości tego autora

On 2005-01-24, JerzyN <> wrote:
> Użytkownik "Marynatka" <m...@f...net>
>> A próbowałeś z róznymi sosami/dipami?
>> Np. czosnkowym, majerankowym, serowym itp?
>> Taki maczany w dipie jest rewelacyjny :)
>
> To miała być wersja niskokaloryczna :-)

W takim razie zrób dip, postaw przed sobą i chrup samo ziele bez maczania
;)))

--
Marynatka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-24 17:21:36

Temat: Re: Surówka z selera lisciowego
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

eM wrote:

> Poza tym w surowkach to on sie calkiem dobrze komponuje z jablkiem i
> orzechami wloskimi. Szczegolow, niestety, nie pamietam. Aha, i
> radzilabym raczej szczerze osolic, bo podobnie jak ogorek, smak ma -
> ze tak powiem - czasami pusty ;-).

A ja lubie. Uzwam glownie jako narzedzie do wydlubywania roznych gestych
sosow z miski, obok innych warzyw pokrojonych w slupki (ogorka zielonego
tez ;))

--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-24 18:35:31

Temat: Re: Surówka z selera lisciowego
Od: "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> szukaj wiadomości tego autora

"JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> wrote in message
news:ct2olr$881$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Jak zrobić aby było to smaczne?
> W archiwum i sieci nie ma nic interesującego.

Seler naciowy dodawany jest zwykle do salatek - szczegolnie zawierajacych ryby,
miekkie warzywa i/albo mieso, np. indyka czy kurczaka) jako element dodajacy
"chrupkosci."

Ale mozna tez uzyc same "chrupkie" warzywka - np. klasyczna w USA mieszanka marchwi,
cebuli i selera naciowego (cebula drobno pociapana marchewka pokrojona w krazki a
seler w kawalki grubosci 1/2 cm.) Zmieszac to z pikatnym sosem do salatek i posypac
np. mieta, zielona pietruszka czy inna bazylia.

--
><eM eL><Washington, D.C.><
><There's no place like 127.0.0.1><


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2005-01-25 11:14:46

Temat: Re: Surówka z selera lisciowego
Od: "JerzyN" <N0,007,SPAM@megapolis.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "eM eL" <badbatz99@hotmailCUT_THIS_OUT.com> napisał
> Seler naciowy dodawany jest zwykle do salatek - szczegolnie
zawierajacych ryby,
> miekkie warzywa i/albo mieso, np. indyka czy kurczaka) jako element
dodajacy
> "chrupkosci."
[...]

W końcu wylądował [pokrojony] razem z kukurydzą z puszki w majonezie.
Świetne to było i myślę, że dodatek np. szynki lub ww. produktów też
podniósłby walory smakowe.
--
Pozdrawiam, Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Gotowanie w mikrofali
a gdzie w W mozna kupic oslonki na kielbase? (do robienia w domu)
szukam przepisu na tort kajmakowy (taki jak podają w Tchibo caffe)
drożdżowe ciasto z tupperware - pomocy!
misa ze stali nierdzewnej

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »