Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "eM" <...@...c>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Surówka z selera lisciowego
Date: Mon, 24 Jan 2005 13:53:19 -0000
Organization: news.onet.pl
Lines: 26
Sender: m...@p...onet.pl@81.171.158.34
Message-ID: <ct2ukf$hco$1@news.onet.pl>
References: <ct2olr$881$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 81.171.158.34
X-Trace: news.onet.pl 1106574799 17816 81.171.158.34 (24 Jan 2005 13:53:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Jan 2005 13:53:19 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:228950
Ukryj nagłówki
"JerzyN" pisze:
> Jak zrobić aby było to smaczne?
Rzeczywiscie, w selerze naciowym trzeba sie zakochac od pierwszego
wejrzenia, albo wcale ;-). Mi tam nie przypadl do gustu (zreszta bylam
juz uczuciowo zwiazana z innym warzywem), a ze w babskich pismach
zawsze pisza, jakie to on ma cudowne ujemne kalorie, wiec jego obecnosc
na talerzu pokornie toleruje, aczkolwiek ze zmarszczonym czolem.
Proponuje sie do surowek nie zmuszac, a uzyc lodygi (czy tam liscia - w
zaleznosci, czy czlowiek wierzy wlasnym oczom, czy naukowcom) do
mieszania bloody mary, wtedy seler przejdzie jej smakiem i jest calkiem
znosny (ujemne kalorie pewno szlag trafia, ale co tam!).
Poza tym w surowkach to on sie calkiem dobrze komponuje z jablkiem i
orzechami wloskimi. Szczegolow, niestety, nie pamietam. Aha, i
radzilabym raczej szczerze osolic, bo podobnie jak ogorek, smak ma -
ze tak powiem - czasami pusty ;-).
Pozdrawiam serdecznie,
eM
|