« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-21 12:35:21
Temat: Święta tuż tużMoi drodzy świeta tuż tuż i trzeba powoli zacząć mysleć o Wigilii. Może mi
podpowiecie jakie potrawy mogą się znaleść na Wigilijnym Stole? U mnie co
roku jest to samo a chciałabym choć odrobiny zmian. Pozdrawiam Anna
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-21 12:50:08
Temat: Re: Święta tuż tuż
ania331:
> Moi drodzy świeta tuż tuż i trzeba powoli zacząć mysleć o Wigilii. Może mi
> podpowiecie jakie potrawy mogą się znaleść na Wigilijnym Stole? U mnie co
> roku jest to samo a chciałabym choć odrobiny zmian. Pozdrawiam Anna
u mnie są m.in. białe kiełbaski w sosie piernikowym, czerwona kapusta
(surówka), kiełbaski smażone, makówki, kompot z suszonych owoców,
barszcz czerwony z uszkami, sałata zielona. Do tego piwa różne i wina
też różne. U teściów była sałatka buraczano-śledziowa.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 12:57:41
Temat: Re: Święta tuż tużWaldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> napisał(a):
>
>
> ania331:
> > Moi drodzy świeta tuż tuż i trzeba powoli zacząć mysleć o Wigilii. Może
mi
> > podpowiecie jakie potrawy mogą się znaleść na Wigilijnym Stole? U mnie co
> > roku jest to samo a chciałabym choć odrobiny zmian. Pozdrawiam Anna
>
> u mnie są m.in. białe kiełbaski w sosie piernikowym, czerwona kapusta
> (surówka), kiełbaski smażone, makówki, kompot z suszonych owoców,
> barszcz czerwony z uszkami, sałata zielona. Do tego piwa różne i wina
> też różne. U teściów była sałatka buraczano-śledziowa.
>
> Waldek
>
>
Troszeczke dziwne menu na Wigilię , szczególnie to piwo i kiełbaski jakos mi
nie pasują
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 13:01:34
Temat: Re: Święta tuż tuż
ania331 wrote:
> Moi drodzy świeta tuż tuż i trzeba powoli zacząć mysleć o Wigilii. Może mi
> podpowiecie jakie potrawy mogą się znaleść na Wigilijnym Stole? U mnie co
> roku jest to samo a chciałabym choć odrobiny zmian. Pozdrawiam Anna
>
Na wigilijnym stole czy na swieta?
Na Wiglie przygotowywujemy barszcz czerwony, lososia (nikt nie lubi
karpia), uszka z grzybami, kapuste z grzybami, kapuste zgrochem, fasola
jas dozjedzenia z barszczem, kompot z szuszu, ziemniaki z odrobina
przyprawy piernikowej, pierogi z kapusta.
Na Swieta brudne sledzia (z orzechami i musztarda), pieczen jakas zawsze
mama robi, salatke jarzynowa, pieczarkowa i kukurydziana. Salatka
owocowa.Z ciast sernik, piernik.Oprocz tego wedliny, owoce i przerozne
napoje.
--
Walkie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 13:02:30
Temat: Re: Święta tuż tuż"Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> wrote in message
news:3DDCD680.50203@ukbf.fu-berlin.de...
> u mnie są m.in. białe kiełbaski w sosie piernikowym, czerwona kapusta
> (surówka), kiełbaski smażone, makówki, kompot z suszonych owoców,
> barszcz czerwony z uszkami, sałata zielona. Do tego piwa różne i wina
> też różne. U teściów była sałatka buraczano-śledziowa.
>
> Waldek
Kiełbacha z piwem w Wigilię. Brzmi nieźe, ale jakoś tak wbrew tradycji.
U nas wymiennie: grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, zupa
rybna z karpia, pierogi z kapustą i grzybami, kutia, kapusta z grzybami,
karp smażony na masełku, karp w galarecie, karp gotowany, śledzie w różnych
postaciach, kluski z makiem, ciasta (makowiec, sernik, keks, piernik).
agnicha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 13:27:42
Temat: Re: Święta tuż tuż
Anna Świątek
>
>
> Troszeczke dziwne menu na Wigilię , szczególnie to piwo i kiełbaski jakos mi
> nie pasują
każdemu według zwyczajów. Te dania są od lat tradycyjne na śląskim stole
(przynajmniej u moich dziadków były). Te kiełbaski można było na święta
u naszego masarza koło Opola kupić. Masarza już dawno nie ma, ale
kiełbaski świąteczne np. w Berlinie są. Ponieważ jem to "od urodzenia"
mi pasuje. A karp nie ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 13:40:31
Temat: Odp: Święta tuż tużMyślę, że jak zajrzysz na www.wigilia.pl to juz będzie dobry początek.
A i Grzesiu pewnie niedługo cos wymysli.
pozdrawiam
cherokee znad stosu sprawdzianów z niemieckiego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 15:20:49
Temat: Re: ?wi?ta tu? tu?On Thu, 21 Nov 2002 13:50:08 +0100, Waldemar Krzok
<w...@u...fu-berlin.de> wrote:
>
>
>ania331:
>> Moi drodzy ?wieta tu? tu? i trzeba powoli zacz?? mysle? o Wigilii. Mo?e mi
>> podpowiecie jakie potrawy mog? si? znale?? na Wigilijnym Stole? U mnie co
>> roku jest to samo a chcia?abym cho? odrobiny zmian. Pozdrawiam Anna
>
>u mnie s? m.in. bia?e kie?baski w sosie piernikowym, czerwona kapusta
>(surówka), kie?baski sma?one, makówki, kompot z suszonych owoców,
>barszcz czerwony z uszkami, sa?ata zielona. Do tego piwa ró?ne i wina
>te? ró?ne. U te?ciów by?a sa?atka buraczano-?ledziowa.
>
>Waldek
>
mnie sie wydawalo, z emiesne mieso w wigilie to nie, tylko rybie
mieso...moze te kielbaski sa bezmiesne?
ja sie rozgladam za swiatecznymi przpeisami nie polskimi i nie
angielskimi zeby rozmaitosc wprowadzic
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 15:22:38
Temat: Re: Święta tuż tużOn Thu, 21 Nov 2002 14:02:30 +0100, "agnicha" <a...@t...pl>
wrote:
>"Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> wrote in message
>news:3DDCD680.50203@ukbf.fu-berlin.de...
>> u mnie są m.in. białe kiełbaski w sosie piernikowym, czerwona kapusta
>> (surówka), kiełbaski smażone, makówki, kompot z suszonych owoców,
>> barszcz czerwony z uszkami, sałata zielona. Do tego piwa różne i wina
>> też różne. U teściów była sałatka buraczano-śledziowa.
>>
>> Waldek
>Kiełbacha z piwem w Wigilię. Brzmi nieźe, ale jakoś tak wbrew tradycji.
>U nas wymiennie: grzybowa z łazankami, barszcz czerwony z uszkami, zupa
>rybna z karpia, pierogi z kapustą i grzybami, kutia, kapusta z grzybami,
>karp smażony na masełku, karp w galarecie, karp gotowany, śledzie w różnych
>postaciach, kluski z makiem, ciasta (makowiec, sernik, keks, piernik).
>agnicha
>
zalezy Jakiej tradycji...wlasnie przeczytalam odp. Waldka i
wiwdze, ze tez glupio napisalam - co kraj to obyczaj. U
Agnieszki w Szwecji pewnie zgnilego renifera beda wcinac ;)))) w
sosie z tranu, hehehehe
to lece za Slup
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-21 16:02:27
Temat: Re: Święta tuż tuż
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3DDCDF4E.4050306@ukbf.fu-berlin.de...
>
>
> Anna Świątek
> > Troszeczke dziwne menu na Wigilię , szczególnie to piwo i kiełbaski
jakos mi
> > nie pasują
> każdemu według zwyczajów. . Ponieważ jem to "od urodzenia"
> mi pasuje. A karp nie ;-)
> Waldek
a ja tradycyjnie od lat pieke karkowke i podaje na zimno
jak najbardziej na Wigilie i nastepne dni. A barszcz z pierogami z kapusta i
grzybami tez.
Tez wieloletnia tradycja . Kazdemu wedlug zwyczajow.
pozdrawiam Jola L-L (tolerancyjna)
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |