| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-21 12:02:56
Temat: ciasto francuskiejak się robi ciasto francuskie?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-22 16:20:36
Temat: Re: ciasto francuskieUżytkownik " Magda Pisarsky" napisał w wiadomości
> jak się robi ciasto francuskie?
>
>
Przepis znaleziony w sieci.
FRANCUSKIE CIASTO
25 dkg masła, 25 dkg mąki, ok. 1 szklanki wody, szczypta soli
Z przesianej mąki, soli i wody wyrobić niezbyt gęste, gładki ciasto (jak na
pierogi), owinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę.
Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na
4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka
założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i
wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Znowu
rozwałkowywać i składać 5-6 razy i do lodówki na godzinę. Można to powtarzać
z 3-4 razy.
Przy krojeniu na mniejsze porcje należy robić to bardzo ostrym nożem, aby
nie zlepić brzegów, ponieważ nie będą się dobrze "listkowały". Ciasto piecze
się bardzo krótko w silnie nagrzanym piekarniku (200 - 220 ° C) i pilnować,
bo błyskawicznie się przypala. Blachy do pieczenia nie należy smarować
tłuszczem jedynie spłukać zimną wodą.
--
-----------------
pozdrawiam
http://www.poznan4u.com.pl/pyrypy/pyrypy.php?state=s
howuser&userid=5835360
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |