Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Szalwia

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Szalwia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-06-15 07:39:28

Temat: Re: Szalwia
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


-----Original Message-----
From: Joanna Pulawska <j...@i...isk.skierniewice.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 14 czerwca 2000 15:22
Subject: Szalwia


>Do jakiej potrawy pasuje swieza szalwia? Wlasnie troche dostalam i nie wiem
>co z nia zrobic.
>Pozdrawiam
>Aska
scallopini saltimbocca - czyli wysmienite wloskie sznycelki cielece na
ktorych ukladasz plasterek szynki parmenskiej i listek szalwi, spinasz
wykalaczka, posmazasz na oliwie i podlewasz kapka wina. Moze tez byc kaczka
po wlosku z pomaranczami i winkiem, maselko ziolowe, smazona watrobka (o
ile dobrze pamietam to tez wloski wynalazek).Tak poza tym uzywa sie szalwi
raczej tylko w postaci suszonej np. do sosu szalwiowego podawanego do
stekow - i to w sladowych ilosciach, bo latwo przedobrzyc i wtedy potrawa
staje sie po prostu gorzka i nie do jedzenia. Ja suszonej uzywam tez do
takiego domowego kebabu albo szaszlyczkow z cieleciny + odrobina miety. No i
sa jeszcze takie ekstrawagancje jak myszki z szalwi (swieze galazki szalwi
obtoczone w ciescie i smazone w glebokim tluszczu).
Herbatka


--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: kebab, czy kebap? -Odpowiedz
Re: Szalwia
Selerowa francuska surowka
Szalwia
Nowy uczestnik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »