| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-06-15 07:39:28
Temat: Re: Szalwia
-----Original Message-----
From: Joanna Pulawska <j...@i...isk.skierniewice.pl>
To: p...@n...pl <p...@n...pl>
Date: 14 czerwca 2000 15:22
Subject: Szalwia
>Do jakiej potrawy pasuje swieza szalwia? Wlasnie troche dostalam i nie wiem
>co z nia zrobic.
>Pozdrawiam
>Aska
scallopini saltimbocca - czyli wysmienite wloskie sznycelki cielece na
ktorych ukladasz plasterek szynki parmenskiej i listek szalwi, spinasz
wykalaczka, posmazasz na oliwie i podlewasz kapka wina. Moze tez byc kaczka
po wlosku z pomaranczami i winkiem, maselko ziolowe, smazona watrobka (o
ile dobrze pamietam to tez wloski wynalazek).Tak poza tym uzywa sie szalwi
raczej tylko w postaci suszonej np. do sosu szalwiowego podawanego do
stekow - i to w sladowych ilosciach, bo latwo przedobrzyc i wtedy potrawa
staje sie po prostu gorzka i nie do jedzenia. Ja suszonej uzywam tez do
takiego domowego kebabu albo szaszlyczkow z cieleciny + odrobina miety. No i
sa jeszcze takie ekstrawagancje jak myszki z szalwi (swieze galazki szalwi
obtoczone w ciescie i smazone w glebokim tluszczu).
Herbatka
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |