« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-04-09 11:16:42
Temat: Szkodliwe mikrofale?"Przygotowywanie warzyw w mikrofalówce jest szkodliwe dla zdrowia: zwiększa
ryzyko chorób nowotworowych i zwyrodnieniowych. Mikrofale eliminują bowiem
przeciwutleniacze chroniące nasze komórki przed rakiem. Najbezpieczniej
przyrządzać warzywa na parze" - donosi "New Scientist".
więcej ... http://www.blekitnawstazka.org.pl/index.php?action=c
iekawe&sub=10
Czy to prawda?
Pozdrawiam
Adam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-04-09 16:39:54
Temat: Re: Szkodliwe mikrofale?
"Shivman" <s...@e...pl> wrote in message
news:e1bb5v$os$1@nemesis.news.tpi.pl...
> "Przygotowywanie warzyw w mikrofalówce jest szkodliwe dla zdrowia:
> zwiększa
> ryzyko chorób nowotworowych i zwyrodnieniowych. Mikrofale eliminują bowiem
> przeciwutleniacze chroniące nasze komórki przed rakiem. Najbezpieczniej
> przyrządzać warzywa na parze" - donosi "New Scientist".
> więcej ...
> http://www.blekitnawstazka.org.pl/index.php?action=c
iekawe&sub=10
> Czy to prawda?
> Pozdrawiam
> Adam
E tam, najlepszym przeciwutleniaczem jest witamina C. A w mikroweli zostaje
jej prawie tyla samo co w surowiźnie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-04-09 17:47:39
Temat: Re: Szkodliwe mikrofale?In article <e1bdg2$62g$1@nemesis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> "Shivman" <s...@e...pl> wrote in message
> news:e1bb5v$os$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > "Przygotowywanie warzyw w mikrofalówce jest szkodliwe dla zdrowia:
> > zwiększa
> > ryzyko chorób nowotworowych i zwyrodnieniowych. Mikrofale eliminują bowiem
> > przeciwutleniacze chroniące nasze komórki przed rakiem. Najbezpieczniej
> > przyrządzać warzywa na parze" - donosi "New Scientist".
> > więcej ...
> > http://www.blekitnawstazka.org.pl/index.php?action=c
iekawe&sub=10
> > Czy to prawda?
> > Pozdrawiam
Wydaje się, że to brednie. Mikrofalówka nie wytwarza wyższych temperatur
niż inne metody gotowania i nie może to być przyczyną rozkładu
przeciwutleniaczy. Na dodatek powołanie się na New Scientist jest chyba
też wyssane z palca - w każdym razie na stronach
<http://www.newscientist.com> nic takiego nie znalazłem.
Władysław
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-04-09 18:46:40
Temat: Re: Szkodliwe mikrofale?Użytkownik "Wladyslaw Los" napisał:
> Mikrofalówka nie wytwarza wyższych temperatur niż inne metody
> gotowania i nie może to być przyczyną rozkładu przeciwutleniaczy.
Myślę, że o widmo fal chodzi, a nie o temperaturę. Skoro ultradźwieki
potrafią rozbijać całe komórki to dlaczego mikrofale nie mogłyby
rozbijać pewnych wiązań chemicznych?
Pozdrawiam - Aicha
--
Dozwolone od lat 18:
http://aicha.opowiadania.org
subject..Komentarz z Gniazda
komentarz..jesteś zboczonym facetem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-04-09 18:51:35
Temat: Re: Szkodliwe mikrofale?
"Aicha" <b...@m...pl> wrote in message
news:e1bkpv$2l3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Wladyslaw Los" napisał:
>
>> Mikrofalówka nie wytwarza wyższych temperatur niż inne metody
>> gotowania i nie może to być przyczyną rozkładu przeciwutleniaczy.
>
> Myślę, że o widmo fal chodzi, a nie o temperaturę. Skoro ultradźwieki
> potrafią rozbijać całe komórki to dlaczego mikrofale nie mogłyby
> rozbijać pewnych wiązań chemicznych?
>
> Pozdrawiam - Aicha
Działanie mikrofal polega na rozgrzaniu wody w tkankach nawet do pary,
jednocześnie (prawie) w całej objętości, dzięki czemu produkt podlega
obróbce termicznej równocześnie w całej masie, zachowując w ten sposób
witaminy i inne związki w małym stopniu uszkodzone, denaturyzacji podlegają
głównie białka, a o to nam najwięcej chodzi. Dlatego czas obróbki jest taki
krótki. Otrzymujemy produkt bezpieczny, gdyż giną bakterie, przetrwalniki,
wirusy, oraz wszystkie organizmy wyższe...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-04-09 19:16:56
Temat: Re: Szkodliwe mikrofale?Użytkownik "Wladyslaw Los" napisał:
Na dodatek powołanie się na New Scientist jest chyba
> też wyssane z palca - w każdym razie na stronach
> <http://www.newscientist.com> nic takiego nie znalazłem.
znalazłam na jakichś dalekich mirrorach www.fizjo.pl
This is supplemental to a review already posted. The info presented
doesn't reflect recent research on how microwaving destroys nutrients
(see below), so when preparing or reheating food, try to avoid using
the microwave; otherwise you might be better off using commercial
organic baby food.
"PARIS, Oct 22 (AFP) - Cooking by microwave is the worst way to
preserve a key nutrient in vegetables, while steaming is the best,
according to a Spanish study reported in New Scientist.
Researchers from the national scientific research council CEBAS-CSIC
measured antioxidants, a compound believed to protect cells from
damaging reactive chemicals called free radicals, in broccoli that had
been either steamed, pressure-cooked, boiled or microwaved.
Steaming the veggies left the antioxidants almost untouched, but
microwaving virtually eliminated them, probably because this heated
the broccoli from inside and generated too high a temperature."
Zwróć uwagę na datę. To wcale nie musi być październik 2005.
Pozdrawiam - Aicha
--
Dozwolone od lat 18:
http://aicha.opowiadania.org
subject..Komentarz z Gniazda
komentarz..jesteś zboczonym facetem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-04-09 19:18:12
Temat: Re: Szkodliwe mikrofale?
"Aicha" <b...@m...pl> wrote in message
news:e1bmih$9ht$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Użytkownik "Wladyslaw Los" napisał:
>
> Na dodatek powołanie się na New Scientist jest chyba
>> też wyssane z palca - w każdym razie na stronach
>> <http://www.newscientist.com> nic takiego nie znalazłem.
>
> znalazłam na jakichś dalekich mirrorach www.fizjo.pl
>
> This is supplemental to a review already posted. The info presented
> doesn't reflect recent research on how microwaving destroys nutrients
> (see below), so when preparing or reheating food, try to avoid using
> the microwave; otherwise you might be better off using commercial
> organic baby food.
> "PARIS, Oct 22 (AFP) - Cooking by microwave is the worst way to
> preserve a key nutrient in vegetables, while steaming is the best,
> according to a Spanish study reported in New Scientist.
>
> Researchers from the national scientific research council CEBAS-CSIC
> measured antioxidants, a compound believed to protect cells from
> damaging reactive chemicals called free radicals, in broccoli that had
> been either steamed, pressure-cooked, boiled or microwaved.
>
> Steaming the veggies left the antioxidants almost untouched, but
> microwaving virtually eliminated them, probably because this heated
> the broccoli from inside and generated too high a temperature."
>
> Zwróć uwagę na datę. To wcale nie musi być październik 2005.
>
> Pozdrawiam - Aicha
Wystarczy obficie posypać pietruszką, zjeść surową paprykę itd...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-04-09 19:55:08
Temat: Re: Szkodliwe mikrofale?In article <e1bkpv$2l3$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Aicha" <b...@m...pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" napisał:
>
> > Mikrofalówka nie wytwarza wyższych temperatur niż inne metody
> > gotowania i nie może to być przyczyną rozkładu przeciwutleniaczy.
>
> Myślę, że o widmo fal chodzi, a nie o temperaturę. Skoro ultradźwieki
> potrafią rozbijać całe komórki to dlaczego mikrofale nie mogłyby
> rozbijać pewnych wiązań chemicznych?
>
> Pozdrawiam - Aicha
Przeczytałaś odnośny artykuł?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-04-09 19:57:38
Temat: Re: Szkodliwe mikrofale?In article <e1bmih$9ht$1@atlantis.news.tpi.pl>,
"Aicha" <b...@m...pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" napisał:
>
> Na dodatek powołanie się na New Scientist jest chyba
> > też wyssane z palca - w każdym razie na stronach
> > <http://www.newscientist.com> nic takiego nie znalazłem.
>
> znalazłam na jakichś dalekich mirrorach www.fizjo.pl
>
> This is supplemental to a review already posted. The info presented
> doesn't reflect recent research on how microwaving destroys nutrients
> (see below), so when preparing or reheating food, try to avoid using
> the microwave; otherwise you might be better off using commercial
> organic baby food.
> "PARIS, Oct 22 (AFP) - Cooking by microwave is the worst way to
> preserve a key nutrient in vegetables, while steaming is the best,
> according to a Spanish study reported in New Scientist.
>
> Researchers from the national scientific research council CEBAS-CSIC
> measured antioxidants, a compound believed to protect cells from
> damaging reactive chemicals called free radicals, in broccoli that had
> been either steamed, pressure-cooked, boiled or microwaved.
>
> Steaming the veggies left the antioxidants almost untouched, but
> microwaving virtually eliminated them, probably because this heated
> the broccoli from inside and generated too high a temperature."
>
> Zwróć uwagę na datę. To wcale nie musi być październik 2005.
Czy ja coś pisałem 0 2005 r.? A ponadto nadal to nie jest New
Scientist. I wciąż te brednie o zbyt wysokiej temperaturze.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-04-09 20:01:58
Temat: Re: Szkodliwe mikrofale?Użytkownik "Wladyslaw Los" napisał:
> Czy ja coś pisałem 0 2005 r.? A ponadto nadal to nie jest New
> Scientist. I wciąż te brednie o zbyt wysokiej temperaturze.
Nic na to nie poradzę. I tak nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy
_gotowanie_ brokuła w mikrofali. I to jeszcze dla niemowlęcia :)
Pozdrawiam - Aicha
--
Dozwolone od lat 18:
http://aicha.opowiadania.org
subject..Komentarz z Gniazda
komentarz..jesteś zboczonym facetem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |