Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szybki deser

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szybki deser

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 11


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-05-08 08:24:57

Temat: Szybki deser
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Och, niektórym tylko przypomnę, a niektórym...

Ptasie mleczko
Składniki:
1. Torebka galaretki (smak wg uznania)
2. Mleko zagęszczone niesłodzone z puszki

Przygotować galaretkę w mniejszej ilości wody (400-450 ml) i odstawić
do stężenia. Jak już zacznie się wiązać, ubijać ręczną trzepaczką
wlewając powoli mleko z puszki.
Ubijanie przeprowadzać w misce z ochroną (pokrywka z dziurką), bo
proces jest "chlapiący" i całą kuchnię możemy upaćkać. Niestety,
zastosowanie miksera nie nadaje właściwej pulchności potrawie.
Po wymieszaniu przełożyć do foremek/miseczek.

Sernik na zimno
Składniki:
1. Torebka galaretki (smak wg uznania)
2. Serek śmietankowy "Zielona łąka" 500 g
3. Bakalie (sparzone rodzynki, plasterki migdałów, żurawina
kandyzowana itp.)
Przygotować galaretkę w mniejszej ilości wody (400-450 ml) i odstawić
do stężenia. Jak już zacznie się wiązać, wymieszać z serem i następnie
dodać bakalie. Sernik jest pyszniejszy, gdy wbijamy serek trzepaczką
powoli go dodając.
Po wymieszaniu przełożyć do foremek.

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-05-08 09:30:06

Temat: Re: Szybki deser
Od: Panslavista <P...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

z gracją i szykiem obciągam z połykiem [cool]




Użytkownik JaMyszka napisał:
> Och, niektórym tylko przypomnę, a niektórym...
>
> Ptasie mleczko
> Składniki:
> 1. Torebka galaretki (smak wg uznania)
> 2. Mleko zagęszczone niesłodzone z puszki
>
> Przygotować galaretkę w mniejszej ilości wody (400-450 ml) i odstawić
> do stężenia. Jak już zacznie się wiązać, ubijać ręczną trzepaczką
> wlewając powoli mleko z puszki.
> Ubijanie przeprowadzać w misce z ochroną (pokrywka z dziurką), bo
> proces jest "chlapiący" i całą kuchnię możemy upaćkać. Niestety,
> zastosowanie miksera nie nadaje właściwej pulchności potrawie.
> Po wymieszaniu przełożyć do foremek/miseczek.
>
> Sernik na zimno
> Składniki:
> 1. Torebka galaretki (smak wg uznania)
> 2. Serek śmietankowy "Zielona łąka" 500 g
> 3. Bakalie (sparzone rodzynki, plasterki migdałów, żurawina
> kandyzowana itp.)
> Przygotować galaretkę w mniejszej ilości wody (400-450 ml) i odstawić
> do stężenia. Jak już zacznie się wiązać, wymieszać z serem i następnie
> dodać bakalie. Sernik jest pyszniejszy, gdy wbijamy serek trzepaczką
> powoli go dodając.
> Po wymieszaniu przełożyć do foremek.
>
> --
> Pozdrawiam :)
> JM
> http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
> Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-05-08 09:35:02

Temat: Re: Szybki deser
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Panslavista" <P...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gu0u6q$i91$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> z gracją i szykiem obciągam z połykiem [cool]

Podszywacz z prymitywnym tekstem.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-05-08 09:42:42

Temat: Re: Szybki deser
Od: "Qrczak" <q...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

W Usenecie JaMyszka <f...@g...com> tak oto plecie:
>
> Och, niektórym tylko przypomnę, a niektórym...
>
> Ptasie mleczko
> Składniki:
> 1. Torebka galaretki (smak wg uznania)
> 2. Mleko zagęszczone niesłodzone z puszki
>
> Przygotować galaretkę w mniejszej ilości wody (400-450 ml) i odstawić
> do stężenia. Jak już zacznie się wiązać, ubijać ręczną trzepaczką
> wlewając powoli mleko z puszki.
> Ubijanie przeprowadzać w misce z ochroną (pokrywka z dziurką), bo
> proces jest "chlapiący" i całą kuchnię możemy upaćkać. Niestety,
> zastosowanie miksera nie nadaje właściwej pulchności potrawie.
> Po wymieszaniu przełożyć do foremek/miseczek.

Albo:
1. Torebka galaretki
2. Torebka tzw. "bitej śmietany" (np. "Śnieżka)

Galaretkę jak wyżej w przepisie potraktować. Następnie wlewać powoli do
przygotowanej wedle przepisu "Śnieżki". To można robić mikserem.

Qra

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-05-08 10:04:38

Temat: Re: Szybki deser
Od: Felinity <f...@j...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 08 May 2009 01:24:57 -0700, JaMyszka napisał(a):

> Och, niektórym tylko przypomnę, a niektórym...

Dorzucam:
http://felinity.jogger.pl/2009/03/21/smietanowiec-tr
uskawkowy/

Pozdrawiam,
M.



--
http://felinity.jogger.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-05-08 12:32:09

Temat: Re: Szybki deser
Od: JaMyszka <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 8 Maj, 12:04, Felinity wrote:
> > Och, niektórym tylko przypomnę, a niektórym...
> Dorzucam:http://felinity.jogger.pl/2009/03/21/smieta
nowiec-truskawkowy/

Moja znajoma, gdy telefonicznie zapowiedzieli się jej goście, rzucała
się do kuchni i rozbijała jajka (tyle, ile miało być gości + jedno). Z
białek ubijała sztywną pianę, dodawała cukru i garść świeżych owoców i
dalej ubijała.
Potem przekładała do ozdobnych szklanek i wstawiała do lodówki.
Podawała w odpowiedniej chwili;p

Wyczytałam, że boisz się świeżych jajek (salmonella), ale jest ona
możliwa na zewnątrz - a nie wewnątrz skorupki. Dlatego odpowiednie
postępowanie (sparzenie jajek w wrzątku i mycie rąk po dotknięciu
skorupek) może uczynić jajko bezpiecznym daniem.

--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-05-08 12:54:24

Temat: Re: Szybki deser
Od: Felinity <f...@j...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 08 May 2009 05:32:09 -0700, JaMyszka napisał(a):

> Wyczytałam, że boisz się świeżych jajek (salmonella), ale jest ona
> możliwa na zewnątrz - a nie wewnątrz skorupki. Dlatego odpowiednie
> postępowanie (sparzenie jajek w wrzątku i mycie rąk po dotknięciu
> skorupek) może uczynić jajko bezpiecznym daniem.

Nie ma szans, ja nie przełknę surowizny, nawet jakbym odtańczyła nad tymi
jajami taniec świętej Hermenegildy patronki kurczaków ;)

Fel z paranoją

--
http://felinity.jogger.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2009-05-22 19:26:40

Temat: Re: Szybki deser
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

JaMyszka pisze:

> Wyczytałam, że boisz się świeżych jajek (salmonella), ale jest ona
> możliwa na zewnątrz - a nie wewnątrz skorupki.

Nieprawda. Salmonella najczęściej jest w żółtku.

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2009-05-22 22:16:53

Temat: Re: Szybki deser
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 22 May 2009 21:26:40 +0200, medea napisał(a):

> JaMyszka pisze:
>
>> Wyczytałam, że boisz się świeżych jajek (salmonella), ale jest ona
>> możliwa na zewnątrz - a nie wewnątrz skorupki.
>
> Nieprawda. Salmonella najczęściej jest w żółtku.
>
> Ewa

I w całym jajku nawet. "Szczepi się" w jaju wewnątrz kury, nawet jeszcze
przed wytworzeniem skorupki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2009-05-22 22:48:53

Temat: Re: Szybki deser
Od: czeremcha <c...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 8 Maj, 09:24, JaMyszka <f...@g...com> wrote:

> Ptasie mleczko
> Składniki:
> 1. Torebka galaretki (smak wg uznania)
> 2. Mleko zagęszczone niesłodzone z puszki

> Niestety, zastosowanie miksera nie nadaje właściwej pulchności potrawie.

Mleko z puszki - niesłodzone - ale bardzo schłodzone, świetnie daje
się ubić mikserem na piankę. Połączone z gęstniejącą galaretką
przygotowaną z mniejszej /niż w przepisie na opakowaniu/ ilości wody -
daje puszyste ptasie mleczko.

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

SZPADEL
Lay's
szparagi
kto zna dokładniejszy przepis?
potrzebuję przepis na żołądki drobiowe

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »