| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2009-05-08 08:24:57
Temat: Szybki deserOch, niektórym tylko przypomnę, a niektórym...
Ptasie mleczko
Składniki:
1. Torebka galaretki (smak wg uznania)
2. Mleko zagęszczone niesłodzone z puszki
Przygotować galaretkę w mniejszej ilości wody (400-450 ml) i odstawić
do stężenia. Jak już zacznie się wiązać, ubijać ręczną trzepaczką
wlewając powoli mleko z puszki.
Ubijanie przeprowadzać w misce z ochroną (pokrywka z dziurką), bo
proces jest "chlapiący" i całą kuchnię możemy upaćkać. Niestety,
zastosowanie miksera nie nadaje właściwej pulchności potrawie.
Po wymieszaniu przełożyć do foremek/miseczek.
Sernik na zimno
Składniki:
1. Torebka galaretki (smak wg uznania)
2. Serek śmietankowy "Zielona łąka" 500 g
3. Bakalie (sparzone rodzynki, plasterki migdałów, żurawina
kandyzowana itp.)
Przygotować galaretkę w mniejszej ilości wody (400-450 ml) i odstawić
do stężenia. Jak już zacznie się wiązać, wymieszać z serem i następnie
dodać bakalie. Sernik jest pyszniejszy, gdy wbijamy serek trzepaczką
powoli go dodając.
Po wymieszaniu przełożyć do foremek.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2009-05-08 09:30:06
Temat: Re: Szybki deserz gracją i szykiem obciągam z połykiem [cool]
Użytkownik JaMyszka napisał:
> Och, niektórym tylko przypomnę, a niektórym...
>
> Ptasie mleczko
> Składniki:
> 1. Torebka galaretki (smak wg uznania)
> 2. Mleko zagęszczone niesłodzone z puszki
>
> Przygotować galaretkę w mniejszej ilości wody (400-450 ml) i odstawić
> do stężenia. Jak już zacznie się wiązać, ubijać ręczną trzepaczką
> wlewając powoli mleko z puszki.
> Ubijanie przeprowadzać w misce z ochroną (pokrywka z dziurką), bo
> proces jest "chlapiący" i całą kuchnię możemy upaćkać. Niestety,
> zastosowanie miksera nie nadaje właściwej pulchności potrawie.
> Po wymieszaniu przełożyć do foremek/miseczek.
>
> Sernik na zimno
> Składniki:
> 1. Torebka galaretki (smak wg uznania)
> 2. Serek śmietankowy "Zielona łąka" 500 g
> 3. Bakalie (sparzone rodzynki, plasterki migdałów, żurawina
> kandyzowana itp.)
> Przygotować galaretkę w mniejszej ilości wody (400-450 ml) i odstawić
> do stężenia. Jak już zacznie się wiązać, wymieszać z serem i następnie
> dodać bakalie. Sernik jest pyszniejszy, gdy wbijamy serek trzepaczką
> powoli go dodając.
> Po wymieszaniu przełożyć do foremek.
>
> --
> Pozdrawiam :)
> JM
> http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
> Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2009-05-08 09:35:02
Temat: Re: Szybki deserUżytkownik "Panslavista" <P...@w...pl> napisał w wiadomości
news:gu0u6q$i91$1@atlantis.news.neostrada.pl...
> z gracją i szykiem obciągam z połykiem [cool]
Podszywacz z prymitywnym tekstem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2009-05-08 09:42:42
Temat: Re: Szybki deserW Usenecie JaMyszka <f...@g...com> tak oto plecie:
>
> Och, niektórym tylko przypomnę, a niektórym...
>
> Ptasie mleczko
> Składniki:
> 1. Torebka galaretki (smak wg uznania)
> 2. Mleko zagęszczone niesłodzone z puszki
>
> Przygotować galaretkę w mniejszej ilości wody (400-450 ml) i odstawić
> do stężenia. Jak już zacznie się wiązać, ubijać ręczną trzepaczką
> wlewając powoli mleko z puszki.
> Ubijanie przeprowadzać w misce z ochroną (pokrywka z dziurką), bo
> proces jest "chlapiący" i całą kuchnię możemy upaćkać. Niestety,
> zastosowanie miksera nie nadaje właściwej pulchności potrawie.
> Po wymieszaniu przełożyć do foremek/miseczek.
Albo:
1. Torebka galaretki
2. Torebka tzw. "bitej śmietany" (np. "Śnieżka)
Galaretkę jak wyżej w przepisie potraktować. Następnie wlewać powoli do
przygotowanej wedle przepisu "Śnieżki". To można robić mikserem.
Qra
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2009-05-08 10:04:38
Temat: Re: Szybki deserDnia Fri, 08 May 2009 01:24:57 -0700, JaMyszka napisał(a):
> Och, niektórym tylko przypomnę, a niektórym...
Dorzucam:
http://felinity.jogger.pl/2009/03/21/smietanowiec-tr
uskawkowy/
Pozdrawiam,
M.
--
http://felinity.jogger.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2009-05-08 12:32:09
Temat: Re: Szybki deserOn 8 Maj, 12:04, Felinity wrote:
> > Och, niektórym tylko przypomnę, a niektórym...
> Dorzucam:http://felinity.jogger.pl/2009/03/21/smieta
nowiec-truskawkowy/
Moja znajoma, gdy telefonicznie zapowiedzieli się jej goście, rzucała
się do kuchni i rozbijała jajka (tyle, ile miało być gości + jedno). Z
białek ubijała sztywną pianę, dodawała cukru i garść świeżych owoców i
dalej ubijała.
Potem przekładała do ozdobnych szklanek i wstawiała do lodówki.
Podawała w odpowiedniej chwili;p
Wyczytałam, że boisz się świeżych jajek (salmonella), ale jest ona
możliwa na zewnątrz - a nie wewnątrz skorupki. Dlatego odpowiednie
postępowanie (sparzenie jajek w wrzątku i mycie rąk po dotknięciu
skorupek) może uczynić jajko bezpiecznym daniem.
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2009-05-08 12:54:24
Temat: Re: Szybki deserDnia Fri, 08 May 2009 05:32:09 -0700, JaMyszka napisał(a):
> Wyczytałam, że boisz się świeżych jajek (salmonella), ale jest ona
> możliwa na zewnątrz - a nie wewnątrz skorupki. Dlatego odpowiednie
> postępowanie (sparzenie jajek w wrzątku i mycie rąk po dotknięciu
> skorupek) może uczynić jajko bezpiecznym daniem.
Nie ma szans, ja nie przełknę surowizny, nawet jakbym odtańczyła nad tymi
jajami taniec świętej Hermenegildy patronki kurczaków ;)
Fel z paranoją
--
http://felinity.jogger.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2009-05-22 19:26:40
Temat: Re: Szybki deserJaMyszka pisze:
> Wyczytałam, że boisz się świeżych jajek (salmonella), ale jest ona
> możliwa na zewnątrz - a nie wewnątrz skorupki.
Nieprawda. Salmonella najczęściej jest w żółtku.
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2009-05-22 22:16:53
Temat: Re: Szybki deserDnia Fri, 22 May 2009 21:26:40 +0200, medea napisał(a):
> JaMyszka pisze:
>
>> Wyczytałam, że boisz się świeżych jajek (salmonella), ale jest ona
>> możliwa na zewnątrz - a nie wewnątrz skorupki.
>
> Nieprawda. Salmonella najczęściej jest w żółtku.
>
> Ewa
I w całym jajku nawet. "Szczepi się" w jaju wewnątrz kury, nawet jeszcze
przed wytworzeniem skorupki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2009-05-22 22:48:53
Temat: Re: Szybki deserOn 8 Maj, 09:24, JaMyszka <f...@g...com> wrote:
> Ptasie mleczko
> Składniki:
> 1. Torebka galaretki (smak wg uznania)
> 2. Mleko zagęszczone niesłodzone z puszki
> Niestety, zastosowanie miksera nie nadaje właściwej pulchności potrawie.
Mleko z puszki - niesłodzone - ale bardzo schłodzone, świetnie daje
się ubić mikserem na piankę. Połączone z gęstniejącą galaretką
przygotowaną z mniejszej /niż w przepisie na opakowaniu/ ilości wody -
daje puszyste ptasie mleczko.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |