Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsfeed.neostrada.pl!a
tlantis.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: Panslavista <P...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szybki deser
Date: Fri, 08 May 2009 11:30:06 +0200
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 38
Message-ID: <gu0u6q$i91$1@atlantis.news.neostrada.pl>
References: <a...@t...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: aedo83.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.neostrada.pl 1241775130 18721 79.186.92.83 (8 May 2009
09:32:10 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 8 May 2009 09:32:10 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.0; pl-PL; rv:1.8.1.21)
Gecko/20090403 SeaMonkey/1.1.16
In-Reply-To: <a...@t...googlegroups.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:322171
Ukryj nagłówki
z gracją i szykiem obciągam z połykiem [cool]
Użytkownik JaMyszka napisał:
> Och, niektórym tylko przypomnę, a niektórym...
>
> Ptasie mleczko
> Składniki:
> 1. Torebka galaretki (smak wg uznania)
> 2. Mleko zagęszczone niesłodzone z puszki
>
> Przygotować galaretkę w mniejszej ilości wody (400-450 ml) i odstawić
> do stężenia. Jak już zacznie się wiązać, ubijać ręczną trzepaczką
> wlewając powoli mleko z puszki.
> Ubijanie przeprowadzać w misce z ochroną (pokrywka z dziurką), bo
> proces jest "chlapiący" i całą kuchnię możemy upaćkać. Niestety,
> zastosowanie miksera nie nadaje właściwej pulchności potrawie.
> Po wymieszaniu przełożyć do foremek/miseczek.
>
> Sernik na zimno
> Składniki:
> 1. Torebka galaretki (smak wg uznania)
> 2. Serek śmietankowy "Zielona łąka" 500 g
> 3. Bakalie (sparzone rodzynki, plasterki migdałów, żurawina
> kandyzowana itp.)
> Przygotować galaretkę w mniejszej ilości wody (400-450 ml) i odstawić
> do stężenia. Jak już zacznie się wiązać, wymieszać z serem i następnie
> dodać bakalie. Sernik jest pyszniejszy, gdy wbijamy serek trzepaczką
> powoli go dodając.
> Po wymieszaniu przełożyć do foremek.
>
> --
> Pozdrawiam :)
> JM
> http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
> Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
|