Data: 2009-05-08 09:42:42
Temat: Re: Szybki deser
Od: "Qrczak" <q...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W Usenecie JaMyszka <f...@g...com> tak oto plecie:
>
> Och, niektórym tylko przypomnę, a niektórym...
>
> Ptasie mleczko
> Składniki:
> 1. Torebka galaretki (smak wg uznania)
> 2. Mleko zagęszczone niesłodzone z puszki
>
> Przygotować galaretkę w mniejszej ilości wody (400-450 ml) i odstawić
> do stężenia. Jak już zacznie się wiązać, ubijać ręczną trzepaczką
> wlewając powoli mleko z puszki.
> Ubijanie przeprowadzać w misce z ochroną (pokrywka z dziurką), bo
> proces jest "chlapiący" i całą kuchnię możemy upaćkać. Niestety,
> zastosowanie miksera nie nadaje właściwej pulchności potrawie.
> Po wymieszaniu przełożyć do foremek/miseczek.
Albo:
1. Torebka galaretki
2. Torebka tzw. "bitej śmietany" (np. "Śnieżka)
Galaretkę jak wyżej w przepisie potraktować. Następnie wlewać powoli do
przygotowanej wedle przepisu "Śnieżki". To można robić mikserem.
Qra
|