« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-30 08:46:04
Temat: Tatar ???Witam wszystki gorącą
Dzisiaj mam gości i muszę zrobić tatara
Mam gorącą prośbę o przepis
Wiem że jest potrzebna zmielona wołowina ,
cebula i co dalej nie wiem
Proszę o podpowiedź
Kasia
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-04-30 09:01:13
Temat: Re: Tatar ???
Użytkownik <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1ece.0000047d.3cce59ca@newsgate.onet.pl...
> Witam wszystki gorącą
> Dzisiaj mam gości i muszę zrobić tatara
> Mam gorącą prośbę o przepis
> Wiem że jest potrzebna zmielona wołowina ,
Nigdy w życiu!
Na tatara wołowinę skrobie się nożem.
Potrzebna jest polędwica wołowa i delikatnie skrobie się ją nożem w poprzek
włókien - tak jakby wyciąga mięso z błonek... Polędwica to jest gładziutkie
mięso, ale jednak się to skrobie, a nie mieli... Jak się pojawi tak trochę
tych żyłek to się je odcina, żeby nie przeszkadzały i dalej się skrobie.
> cebula i co dalej nie wiem
cebulka drobno pokrojona, sól, pieprz, oliwa i żółtko z jaja.
> Proszę o podpowiedź
Można wszystko wymieszać, ale jak się chce mieć elegancko podane, to:
Naskrobane mięsko mieszamy z przyprawami i olejem.
Układamy na spodeczku kopczyk z mięsaka z wgłębieniem w środku.
Naokoło obsypujemy drobno pokrojoną cebulką a na środeczek kładziemy żółtko
z przepiórczego jaja. można położyć też listek natki.
są tacy co dodaję jeszcze drobno pokrojone ogóreczki kiszone...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-30 09:04:51
Temat: Re: Tatar ???
p...@p...onet.pl napisał(a) w wiadomości:
<1...@n...onet.pl>...
>Witam wszystki gorącą
>Dzisiaj mam gości i muszę zrobić tatara
>Mam gorącą prośbę o przepis
>Wiem że jest potrzebna zmielona wołowina ,
>cebula i co dalej nie wiem
albo konina, ale tego raczej tak łątwo nie dostaniesz.
Ja daję w zależności od ilości ze dwa zoltka do srodka, troche soli,
pieprzu, oliwy. Do tego zoltko na kazda porcje tataru, posiekana cebulka,
ogorek kiszony, czasem grzybki marnowane. Warto tez podac do tego maggi -
niektorzy uzywaja do smaku.
--
Catalina
GG # 186839
ICQ # 54287160
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-30 09:11:07
Temat: Re: Tatar ???
Użytkownik "Catalina" <c...@p...net> napisał w wiadomości
news:EEB9B3E23EE5BD4A88ADDC32582636E8471152@jplwant0
03.jasien.net...
> Warto tez podac do tego maggi -
> niektorzy uzywaja do smaku.
A maggi to ma smak?
przecież to jest zabijacz smaku... ;-)
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-30 09:18:07
Temat: Re: Tatar ???
>
> A maggi to ma smak?
> przecież to jest zabijacz smaku... ;-)
nie. Maggi może być. Do tego jeszcze anchovies (jak im było po polsku?)
oraz kapary.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-30 09:19:22
Temat: Re: Tatar ???
Użytkownik "Waldemar Krzok" <w...@u...fu-berlin.de> napisał w
wiadomości news:3CCE614F.CFB456CD@ukbf.fu-berlin.de...
>
> >
> > A maggi to ma smak?
> > przecież to jest zabijacz smaku... ;-)
>
> nie. Maggi może być. Do tego jeszcze anchovies (jak im było po polsku?)
> oraz kapary.
kapary? nie dodawałam nigdy, ale kapary mniam...
ale ryb bym do tatara nie dodawała...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-30 09:24:53
Temat: Re: Tatar ???
>>
>> A maggi to ma smak?
>> przecie? to jest zabijacz smaku... ;-)
>
>nie. Maggi mo?e by?. Do tego jeszcze anchovies (jak im by?o po polsku?)
>oraz kapary.
>
>Waldek
Maggi nie zabije smaku, jesli nie bedziesz tego lac i lac,
wystarczy raz siknac.
Waldek - sardele. anchois, tak elegancko z francuska
Krysia
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeeds.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Ulimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-30 09:35:46
Temat: Re: Tatar ???
Joanna Duszczyńska napisał(a) w wiadomości: ...
>
>Użytkownik "Catalina" <c...@p...net> napisał w wiadomości
>news:EEB9B3E23EE5BD4A88ADDC32582636E8471152@jplwant
003.jasien.net...
>> Warto tez podac do tego maggi -
>> niektorzy uzywaja do smaku.
>
>A maggi to ma smak?
>przecież to jest zabijacz smaku... ;-)
Nie wiem - ja nie uzywam ;-))
--
Catalina
GG # 186839
ICQ # 54287160
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-30 09:41:48
Temat: Re: Tatar ???
>
> Maggi nie zabije smaku, jesli nie bedziesz tego lac i lac,
> wystarczy raz siknac.
> Waldek - sardele. anchois, tak elegancko z francuska
dzięki. Jakoś mi sardele uciekły i sardynki mi się w mózgu zagnieździły,
ale wiedziałem, że to nie to.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-04-30 16:15:45
Temat: Re: Tatar ???
p...@p...onet.pl wrote:
>
> Dzisiaj mam gości i muszę zrobić tatara
> Mam gorącą prośbę o przepis
> Wiem że jest potrzebna zmielona wołowina ,
> cebula i co dalej nie wiem
Spocony koń :)))
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |