Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Tatar ???
Date: Tue, 30 Apr 2002 11:01:13 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 32
Sender: j...@p...onet.pl@nat.kabaty.2a.pl
Message-ID: <aalmjr$fhm$1@news.onet.pl>
References: <1...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1020157371 15926 213.25.123.147 (30 Apr 2002 09:02:51 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 30 Apr 2002 09:02:51 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:106329
Ukryj nagłówki
Użytkownik <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1ece.0000047d.3cce59ca@newsgate.onet.pl...
> Witam wszystki gorącą
> Dzisiaj mam gości i muszę zrobić tatara
> Mam gorącą prośbę o przepis
> Wiem że jest potrzebna zmielona wołowina ,
Nigdy w życiu!
Na tatara wołowinę skrobie się nożem.
Potrzebna jest polędwica wołowa i delikatnie skrobie się ją nożem w poprzek
włókien - tak jakby wyciąga mięso z błonek... Polędwica to jest gładziutkie
mięso, ale jednak się to skrobie, a nie mieli... Jak się pojawi tak trochę
tych żyłek to się je odcina, żeby nie przeszkadzały i dalej się skrobie.
> cebula i co dalej nie wiem
cebulka drobno pokrojona, sól, pieprz, oliwa i żółtko z jaja.
> Proszę o podpowiedź
Można wszystko wymieszać, ale jak się chce mieć elegancko podane, to:
Naskrobane mięsko mieszamy z przyprawami i olejem.
Układamy na spodeczku kopczyk z mięsaka z wgłębieniem w środku.
Naokoło obsypujemy drobno pokrojoną cebulką a na środeczek kładziemy żółtko
z przepiórczego jaja. można położyć też listek natki.
są tacy co dodaję jeszcze drobno pokrojone ogóreczki kiszone...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|