Data: 2002-04-30 09:01:13
Temat: Re: Tatar ???
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <p...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1ece.0000047d.3cce59ca@newsgate.onet.pl...
> Witam wszystki gorącą
> Dzisiaj mam gości i muszę zrobić tatara
> Mam gorącą prośbę o przepis
> Wiem że jest potrzebna zmielona wołowina ,
Nigdy w życiu!
Na tatara wołowinę skrobie się nożem.
Potrzebna jest polędwica wołowa i delikatnie skrobie się ją nożem w poprzek
włókien - tak jakby wyciąga mięso z błonek... Polędwica to jest gładziutkie
mięso, ale jednak się to skrobie, a nie mieli... Jak się pojawi tak trochę
tych żyłek to się je odcina, żeby nie przeszkadzały i dalej się skrobie.
> cebula i co dalej nie wiem
cebulka drobno pokrojona, sól, pieprz, oliwa i żółtko z jaja.
> Proszę o podpowiedź
Można wszystko wymieszać, ale jak się chce mieć elegancko podane, to:
Naskrobane mięsko mieszamy z przyprawami i olejem.
Układamy na spodeczku kopczyk z mięsaka z wgłębieniem w środku.
Naokoło obsypujemy drobno pokrojoną cebulką a na środeczek kładziemy żółtko
z przepiórczego jaja. można położyć też listek natki.
są tacy co dodaję jeszcze drobno pokrojone ogóreczki kiszone...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|