Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tatarak do chleba?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tatarak do chleba?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 6


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-03-27 09:51:33

Temat: Tatarak do chleba?
Od: "Marek" <m...@...tkb.pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy mozna dodawać?

MP


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-03-27 11:34:51

Temat: Re: Tatarak do chleba?
Od: "ŁySy" <l...@w...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
news:e08cjm$ck7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy mozna dodawać?
>
> MP
>

Oj przypomniał mi się smak chleba pieczonego na liściach tataraku, ale nic
więcej na temat przygotowania nie mogę powiedzieć - za małe dziecię byłem
wtedy :)

Pozdrawiam, ŁySy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-03-27 12:11:31

Temat: Re: Tatarak do chleba?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
news:e08cjm$ck7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy mozna dodawać?

A po co??

Natomiast kiedyś chleb w piecu chlebowym piekło sie na liściach, m. in. z
tataraku.

DJD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-03-27 12:46:50

Temat: Re: Tatarak do chleba?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:e08kl0$khv$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
> news:e08cjm$ck7$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Czy mozna dodawać?
>
> A po co??
>
> Natomiast kiedyś chleb w piecu chlebowym piekło sie na liściach, m. in. z
> tataraku.
>
> DJD

Można piec na liściach z kapusty, jadałem tak pieczony pszenny chleb razowy
z niewielkim dodatkiem maki żytniej, aby się chleb nie kruszył i dodatkiem
utartego ziemniaka, aby dłużej był świeży. Ta kapusta dodawała wspaniały
smak i zapach, choć z liści zostawał tylko popiół lub płatki jakby papieru.
Nawet zupełnie czerstwy chleb, po zmoczeniu śliną dawał się zjeść, miał
wtedy posmak piernika, najlepiej smakował ze świeżym masłem i serem
twarogowym z Beskidu Niskiego...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-03-27 19:33:11

Temat: Re: Tatarak do chleba?
Od: "Fiora" <f...@c...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tataraku nie znam ale też wg. starego przepisu piekłam
chleb na lisciach chrzanu ( z własnego ogrodu!!).
Dokładnie jak papier do wypieków, ale jakie miłe i z zapachem!!
Polecam
Fiora
Użytkownik "Marek" <m...@...tkb.pl> napisał w wiadomości
news:e08cjm$ck7$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Czy mozna dodawać?
>
> MP
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-03-28 08:01:31

Temat: Re: Tatarak do chleba?
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Marek wrote:

> Czy mozna dodawać?
>
Niektóre litewskie chleby są pieczone na tatraku, tzn. tatarak
jest na spodzie chleba, nie w środku :)

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Czy ktoś ma może doświadczenie...
eskalopkii - jak?
Krewetki na glebokim oleju?
Tania Kawa
TANIE przekaski z ryb:)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »