« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-03-26 22:37:25
Temat: Krewetki na glebokim oleju?Witam!
Takie szybkie pytanko: ktos probowal? :) I jak wyszly? Osobiscie nigdy
krewetek jeszcze nie probowalem, chcialbym to zmienic. Tak mysle, ze
wysmazone na glebokim oleju to dosc szybki i latwy sposob zeby sie z nimi
zapoznac :>
M.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-03-26 22:53:09
Temat: Re: Krewetki na glebokim oleju?
> Takie szybkie pytanko: ktos probowal? :) I jak wyszly? Osobiscie nigdy
> krewetek jeszcze nie probowalem, chcialbym to zmienic. Tak mysle, ze
> wysmazone na glebokim oleju to dosc szybki i latwy sposob zeby sie z nimi
> zapoznac :>
a nie lepiej na maselku ? :)
pozdrawiam
Monika
--
"We make a living by what we get,
we make a life by what we give " (Sir Winston Churchill)
->Dołącz do nas, zostań honorową krwinką !
www.krewniacy.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-03-26 23:05:57
Temat: Re: Krewetki na glebokim oleju?Alveaenerle napisał(a):
>
>> Takie szybkie pytanko: ktos probowal? :) I jak wyszly? Osobiscie nigdy
>> krewetek jeszcze nie probowalem, chcialbym to zmienic. Tak mysle, ze
>> wysmazone na glebokim oleju to dosc szybki i latwy sposob zeby sie z nimi
>> zapoznac :>
>
>
> a nie lepiej na maselku ? :)
>
> pozdrawiam
> Monika
>
oczywiscie ze lepiej...
z odrobina czosnku...
Mars
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-03-27 07:36:56
Temat: Re: Krewetki na glebokim oleju?Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> napisał(a):
> Alveaenerle napisał(a):
> >> Tak mysle, ze
> >> wysmazone na glebokim oleju to dosc szybki i latwy sposob zeby sie z
nimi
> >> zapoznac :>
> >
> >
> > a nie lepiej na maselku ? :)
> >
> > pozdrawiam
> > Monika
> >
> oczywiscie ze lepiej...
> z odrobina czosnku...
> Mars
Dlaczego "oczywiście? Szybko przewertowałam parę książek kucharskich. Tylko
kuchnia angielska proponuje krewetki smażone na maśle. Pozostałe
przepisy /Chiny, Włochy, Japonia/ mówią właśnie o smażeniu na głębokim
oleju. Owszem, masło dobre, jak kto lubi, ale smak np. frytek smażonych
na "głębokim maśle" raczej odbiegałby od standardu, ale czy w dobrą stronę?
A co do kuchni angielskiej - nie byłam w Anglii, nie próbowałam. Ale
wystarczy mi fama, która się za tą kuchnią ciągnie. Co nie znaczy, że
oczywiście nie spróbowałabym typowych potraw, gdyby mnie na Wyspy
zaniosło.Po to, żeby wyrobić sobie własne zdanie.
A krewetki w cieście sezamowym, usmażone na głębokim oleju...
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-03-27 08:07:10
Temat: Re: Krewetki na glebokim oleju?
Użytkownik "Mandella" <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:e0756c$aeo$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
> Takie szybkie pytanko: ktos probowal? :) I jak wyszly? Osobiscie nigdy
> krewetek jeszcze nie probowalem, chcialbym to zmienic. Tak mysle, ze
> wysmazone na glebokim oleju to dosc szybki i latwy sposob zeby sie z nimi
> zapoznac :>
ja jadłam krewetki smażone w oliwie z oliwek z czosnkiem, sola i pieprzem.
Były pyszne
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-03-27 09:11:20
Temat: Re: Krewetki na glebokim oleju?
"Syla" <s...@x...pl> wrote in message
news:e086da$8rt$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Mandella" <r...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:e0756c$aeo$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> Witam!
>> Takie szybkie pytanko: ktos probowal? :) I jak wyszly? Osobiscie nigdy
>> krewetek jeszcze nie probowalem, chcialbym to zmienic. Tak mysle, ze
>> wysmazone na glebokim oleju to dosc szybki i latwy sposob zeby sie z nimi
>> zapoznac :>
>
> ja jadłam krewetki smażone w oliwie z oliwek z czosnkiem, sola i pieprzem.
> Były pyszne
Najlepsze w cieście, maczane w sosie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-03-27 09:47:06
Temat: Re: Krewetki na glebokim oleju?Dnia 27.03.2006, o godzinie 11.11.20, na pl.rec.kuchnia, Panslavista
napisał(a):
> Najlepsze w cieście, maczane w sosie...
Jurek, a w jakim cieście i w jakim sosie? :)
--
Pozdrawiam,
*Habeck*
/Każda rzecz ma dwie strony. Fanatycy widzą tylko jedną/
- Schutzbach
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-03-27 10:46:23
Temat: Re: Krewetki na glebokim oleju?
Użytkownik "czeremcha " <c...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w
wiadomości news:e084mo$6dn$1@inews.gazeta.pl...
> Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> napisał(a):
>
>
> Dlaczego "oczywiście? Szybko przewertowałam parę książek kucharskich.
> Tylko
> kuchnia angielska proponuje krewetki smażone na maśle. Pozostałe
> przepisy /Chiny, Włochy, Japonia/ mówią właśnie o smażeniu na głębokim
> oleju. Owszem, masło dobre, jak kto lubi, ale smak np. frytek smażonych
> na "głębokim maśle" raczej odbiegałby od standardu, ale czy w dobrą
> stronę?
>
> A co do kuchni angielskiej - nie byłam w Anglii, nie próbowałam. Ale
> wystarczy mi fama, która się za tą kuchnią ciągnie. Co nie znaczy, że
> oczywiście nie spróbowałabym typowych potraw, gdyby mnie na Wyspy
> zaniosło.Po to, żeby wyrobić sobie własne zdanie.
>
> A krewetki w cieście sezamowym, usmażone na głębokim oleju...
>
> Ania
>
Masło jest zupełnie wystarczające, krewetki smaży się szybciutko,
przynajmniej jeśli jest to smażenie "na jeden rzut". Jeśli będziesz smażyć
kilka porcji, to by nie myć patelni za każdym razem lepiej użyć w tym celu
oliwy. Masło się przypali i od razu pancerzyk krewetki łapie taki przypalony
zapach. Odrobina czosnku wskazana, podobnie jak wszelkie kombinacje
ciastowo-sosowe.
Smażenie krewetek na maśle uprawiali kucharze na południu Francji co sam
widziałem.
Pozdrawiam
Carl Hagen
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-03-27 15:30:53
Temat: Re: Krewetki na glebokim oleju?> A krewetki w cieście sezamowym, usmażone na głębokim oleju...
Moglbym prosic o sprawdzony przepis? :)
Pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2006-03-27 15:59:28
Temat: Re: Krewetki na glebokim oleju?/w ciescie1. Krewetki w ciescie
Ciasto jak na nalesniki
Maka
Olej arachidowy
sos do polania lub maczania
Krewetki obrac, wyjac zylke, przeciac na pol z zawiasem. Oplukac,
rolowac w recznikach papierowych, az suche, maczac w ciescie i klasc na
gleboki olej, przewracajac paleczkami, az zmienia kolor na zloty.
Wyjac na reczniki papierowe i podac z sosem do maczania.
2. Krewetki w ciescie
Wszystko jak wyzej, tylko inne ciasto:
pol szklanki maki kartoflanej
pol szklanki maki pszennej
1 bialko
lodowata woda
Bialko roztrzepac z mala iloscia wody, wymieszac maki z lodowata woda az
bedzie ciasto bardziej geste, niz na nalesniki, dodac bialko i widelcem
dobrze wymieszac.
3. Krewetki w ciescie
Wszystko jak wyzej, tylko inne ciasto:
1 szklanka piwa
1 jajko
maka
Wymieszac, dodac tyle maki, zeby bylo geste ciasto, dalej jak wyzej.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |