Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Carl Hagen" <c...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krewetki na glebokim oleju?
Date: Mon, 27 Mar 2006 12:46:23 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 37
Message-ID: <e08fq0$t8t$1@news.onet.pl>
References: <e0756c$aeo$1@nemesis.news.tpi.pl> <e0761a$9gr$1@atlantis.news.tpi.pl>
<e076tf$d4u$1@nemesis.news.tpi.pl> <e084mo$6dn$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 83.238.130.138
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1143456385 29981 83.238.130.138 (27 Mar 2006 10:46:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 27 Mar 2006 10:46:25 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Sender: nmOD/WMiFX5G8MkPnlFI1qt76AkBqWzf
X-Antivirus-Status: Clean
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-Antivirus: avast! (VPS 0612-4, 2006-03-25), Outbound message
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:264112
Ukryj nagłówki
Użytkownik "czeremcha " <c...@g...SKASUJ-TO.pl> napisał w
wiadomości news:e084mo$6dn$1@inews.gazeta.pl...
> Marsjasz <m...@p...NOSPAM.neostrada.pl> napisał(a):
>
>
> Dlaczego "oczywiście? Szybko przewertowałam parę książek kucharskich.
> Tylko
> kuchnia angielska proponuje krewetki smażone na maśle. Pozostałe
> przepisy /Chiny, Włochy, Japonia/ mówią właśnie o smażeniu na głębokim
> oleju. Owszem, masło dobre, jak kto lubi, ale smak np. frytek smażonych
> na "głębokim maśle" raczej odbiegałby od standardu, ale czy w dobrą
> stronę?
>
> A co do kuchni angielskiej - nie byłam w Anglii, nie próbowałam. Ale
> wystarczy mi fama, która się za tą kuchnią ciągnie. Co nie znaczy, że
> oczywiście nie spróbowałabym typowych potraw, gdyby mnie na Wyspy
> zaniosło.Po to, żeby wyrobić sobie własne zdanie.
>
> A krewetki w cieście sezamowym, usmażone na głębokim oleju...
>
> Ania
>
Masło jest zupełnie wystarczające, krewetki smaży się szybciutko,
przynajmniej jeśli jest to smażenie "na jeden rzut". Jeśli będziesz smażyć
kilka porcji, to by nie myć patelni za każdym razem lepiej użyć w tym celu
oliwy. Masło się przypali i od razu pancerzyk krewetki łapie taki przypalony
zapach. Odrobina czosnku wskazana, podobnie jak wszelkie kombinacje
ciastowo-sosowe.
Smażenie krewetek na maśle uprawiali kucharze na południu Francji co sam
widziałem.
Pozdrawiam
Carl Hagen
|