Data: 2008-02-16 19:26:29
Temat: Re: Tomku Wilicki-opuść tą grupę-prosimy Cię!!!!!
Od: "Szczepan Białek" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Janusz Kornaga" <k...@w...pl> napisał w wiadomości
news:op.t6msc5w8ai0wrd@localhost...
> Dnia 10-02-2008 o 00:33:55 tomek wilicki <t...@w...pl> napisał(a):
>
>> +/- się zgadza. Wychodzi, że 100 gram pieczywa bez dodatku ziaren, nie
>> licząc też innych dodatków białkowych (ot, chociażby tego co np drożdże
>> mogą wytworzyć)
>
> Drożdże syntetyzują własne białko, ale do tego zjadają białko z mąki,
> azotu chyba z powietrza nie biorą.
Potrzebują na to czasu. Chleb trdycyjny rósł pewnie dobę. Obecnie najwyżej
godzinę. To bardzo istotna różnica. Wszystkie zwierzęta jedzą ziarna
przefermentowane (długie godziny w wolu lub licznych żołądkach). Człowiek
robił to samo (w dzieży). Dzisiejszy chleb i kasze są raczej nijadalne.
Chodzi o to że drozdże mają skrobię zwierzęcą (jadalną dla człowieka) a
ziarna skrobię roślinną (nie kazdy ją trawi).
S*
|