Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Torcik

Grupy

Szukaj w grupach

 

Torcik

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-10 21:44:37

Temat: Torcik
Od: "net2" <n...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich
Bardzo prosze szanownych grupowiczów o pomoc w zrobieniu masy tortowej z
bitej śmietany. Zakupiłam 1 litr 30% śmietany i chyba 4 smietanki fix, czy
tyle wystarczy? Nigdy wcześniej nie robiłam takiej masy, zawsze była
jajeczna, ubijana na parze, ale tym razem chciałam odmienić. Ile powinnam
dodac cukru, żeby masa nie była za słodka. Czy można dodać do jednej części
masy troche Cappuccino np orzechowego, zeby zmienic smak? Co radzicie? I czy
nasączać biszkopt pod taką masę? Chciałabym wypasc dobrze bo robie torcik
dla mojej córci na 1 roczek.

Z góry dziekuje za pomoc
pozdrawiam Joanna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-11 06:18:25

Temat: Re: Torcik
Od: magda <maggie_@_gazeta..pl> szukaj wiadomości tego autora

net2 wrote:
> Witam wszystkich
> Bardzo prosze szanownych grupowiczów o pomoc w zrobieniu masy tortowej z
> bitej śmietany. Zakupiłam 1 litr 30% śmietany i chyba 4 smietanki fix, czy
> tyle wystarczy? Nigdy wcześniej nie robiłam takiej masy, zawsze była
> jajeczna, ubijana na parze, ale tym razem chciałam odmienić. Ile powinnam
> dodac cukru, żeby masa nie była za słodka. Czy można dodać do jednej części
> masy troche Cappuccino np orzechowego, zeby zmienic smak? Co radzicie? I czy
> nasączać biszkopt pod taką masę? Chciałabym wypasc dobrze bo robie torcik
> dla mojej córci na 1 roczek.
>
ja biszkopt zawsze nasączam, a kiedyś posypywałam też jednym opakowaniem
smietan fixu to tak nie rozmakał od śmietany.
Przy unijaniu śmietany zawsze dodaję sok z cytryny i cukier puder - do
smaku, każdy lubi inaczej. A na smietan fixie znajdziesz proporcje na
jaką ilość śmietany. Można go zastąpić żelatyną rozpuszczoną, też działa :)
Niestety nie mam doświadczeń z dodawaniem Cappucino, ale to chyba dobry
pomysł. Ja dodaję do takiej masy owoce- np. brzoskwinie, a do śmietany
dolewam odrobinę soku z puszki, ale z tym trzeba już uważać.

Smacznego, daj znać jak wyszła masa cappucino
magda

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-11 07:44:36

Temat: Re: Torcik
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Witam wszystkich
> Bardzo prosze szanownych grupowiczów o pomoc w zrobieniu masy tortowej z
> bitej śmietany. Zakupiłam 1 litr 30% śmietany i chyba 4 smietanki fix, czy
> tyle wystarczy? Nigdy wcześniej nie robiłam takiej masy, zawsze była
> jajeczna, ubijana na parze, ale tym razem chciałam odmienić. Ile powinnam
> dodac cukru, żeby masa nie była za słodka. Czy można dodać do jednej części
> masy troche Cappuccino np orzechowego, zeby zmienic smak? Co radzicie? I czy
> nasączać biszkopt pod taką masę? Chciałabym wypasc dobrze bo robie torcik
> dla mojej córci na 1 roczek.
>
> Z góry dziekuje za pomoc
> pozdrawiam Joanna

Pamiętaj, że łatwiej ubije Ci się śmietanka, gdy będzie porządnie schłodzona.
Miskę przed ubijaniem, też na godzinkę wstaw do lodówki :-) Pozdrawiam Areta

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-12 06:13:29

Temat: Re: Torcik
Od: "Jeannette" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Można dodać do masy kawę cappuccino. Ja robię to w ten sposób, że 3-4 łyżki
kawy zalewam niewielka ilością wrzątku, tak aby powstała gęsta papka,
mieszam i dodaję do pozostałych składników masy w czasie ucierania.
Jeannette


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Jaka surówka?
lody z musem jablkowym
nalesniki z mąki gryczanej
kotlet pozarski - jak sie robi?
piatek, dzień postu czy obżarstwa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »