| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-10 21:44:37
Temat: TorcikWitam wszystkich
Bardzo prosze szanownych grupowiczów o pomoc w zrobieniu masy tortowej z
bitej śmietany. Zakupiłam 1 litr 30% śmietany i chyba 4 smietanki fix, czy
tyle wystarczy? Nigdy wcześniej nie robiłam takiej masy, zawsze była
jajeczna, ubijana na parze, ale tym razem chciałam odmienić. Ile powinnam
dodac cukru, żeby masa nie była za słodka. Czy można dodać do jednej części
masy troche Cappuccino np orzechowego, zeby zmienic smak? Co radzicie? I czy
nasączać biszkopt pod taką masę? Chciałabym wypasc dobrze bo robie torcik
dla mojej córci na 1 roczek.
Z góry dziekuje za pomoc
pozdrawiam Joanna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-11 06:18:25
Temat: Re: Torciknet2 wrote:
> Witam wszystkich
> Bardzo prosze szanownych grupowiczów o pomoc w zrobieniu masy tortowej z
> bitej śmietany. Zakupiłam 1 litr 30% śmietany i chyba 4 smietanki fix, czy
> tyle wystarczy? Nigdy wcześniej nie robiłam takiej masy, zawsze była
> jajeczna, ubijana na parze, ale tym razem chciałam odmienić. Ile powinnam
> dodac cukru, żeby masa nie była za słodka. Czy można dodać do jednej części
> masy troche Cappuccino np orzechowego, zeby zmienic smak? Co radzicie? I czy
> nasączać biszkopt pod taką masę? Chciałabym wypasc dobrze bo robie torcik
> dla mojej córci na 1 roczek.
>
ja biszkopt zawsze nasączam, a kiedyś posypywałam też jednym opakowaniem
smietan fixu to tak nie rozmakał od śmietany.
Przy unijaniu śmietany zawsze dodaję sok z cytryny i cukier puder - do
smaku, każdy lubi inaczej. A na smietan fixie znajdziesz proporcje na
jaką ilość śmietany. Można go zastąpić żelatyną rozpuszczoną, też działa :)
Niestety nie mam doświadczeń z dodawaniem Cappucino, ale to chyba dobry
pomysł. Ja dodaję do takiej masy owoce- np. brzoskwinie, a do śmietany
dolewam odrobinę soku z puszki, ale z tym trzeba już uważać.
Smacznego, daj znać jak wyszła masa cappucino
magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-11 07:44:36
Temat: Re: Torcik> Witam wszystkich
> Bardzo prosze szanownych grupowiczów o pomoc w zrobieniu masy tortowej z
> bitej śmietany. Zakupiłam 1 litr 30% śmietany i chyba 4 smietanki fix, czy
> tyle wystarczy? Nigdy wcześniej nie robiłam takiej masy, zawsze była
> jajeczna, ubijana na parze, ale tym razem chciałam odmienić. Ile powinnam
> dodac cukru, żeby masa nie była za słodka. Czy można dodać do jednej części
> masy troche Cappuccino np orzechowego, zeby zmienic smak? Co radzicie? I czy
> nasączać biszkopt pod taką masę? Chciałabym wypasc dobrze bo robie torcik
> dla mojej córci na 1 roczek.
>
> Z góry dziekuje za pomoc
> pozdrawiam Joanna
Pamiętaj, że łatwiej ubije Ci się śmietanka, gdy będzie porządnie schłodzona.
Miskę przed ubijaniem, też na godzinkę wstaw do lodówki :-) Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-12 06:13:29
Temat: Re: TorcikMożna dodać do masy kawę cappuccino. Ja robię to w ten sposób, że 3-4 łyżki
kawy zalewam niewielka ilością wrzątku, tak aby powstała gęsta papka,
mieszam i dodaję do pozostałych składników masy w czasie ucierania.
Jeannette
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |