Date: Sat, 11 Sep 2004 08:18:25 +0200
From: magda <maggie_@_gazeta..pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.7) Gecko/20040514
X-Accept-Language: pl, en-us, en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Torcik
References: <cht7ed$3m9$1@nemesis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <cht7ed$3m9$1@nemesis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
NNTP-Posting-Host: 83.25.252.177
Message-ID: <4...@n...home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1094883502 83.25.252.177 (11 Sep 2004 08:18:22 +0200)
Organization: home.pl news server
Lines: 22
X-Authenticated-User: s...@g...home.pl
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.home.net.pl!not-for-
mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:214370
Ukryj nagłówki
net2 wrote:
> Witam wszystkich
> Bardzo prosze szanownych grupowiczów o pomoc w zrobieniu masy tortowej z
> bitej śmietany. Zakupiłam 1 litr 30% śmietany i chyba 4 smietanki fix, czy
> tyle wystarczy? Nigdy wcześniej nie robiłam takiej masy, zawsze była
> jajeczna, ubijana na parze, ale tym razem chciałam odmienić. Ile powinnam
> dodac cukru, żeby masa nie była za słodka. Czy można dodać do jednej części
> masy troche Cappuccino np orzechowego, zeby zmienic smak? Co radzicie? I czy
> nasączać biszkopt pod taką masę? Chciałabym wypasc dobrze bo robie torcik
> dla mojej córci na 1 roczek.
>
ja biszkopt zawsze nasączam, a kiedyś posypywałam też jednym opakowaniem
smietan fixu to tak nie rozmakał od śmietany.
Przy unijaniu śmietany zawsze dodaję sok z cytryny i cukier puder - do
smaku, każdy lubi inaczej. A na smietan fixie znajdziesz proporcje na
jaką ilość śmietany. Można go zastąpić żelatyną rozpuszczoną, też działa :)
Niestety nie mam doświadczeń z dodawaniem Cappucino, ale to chyba dobry
pomysł. Ja dodaję do takiej masy owoce- np. brzoskwinie, a do śmietany
dolewam odrobinę soku z puszki, ale z tym trzeba już uważać.
Smacznego, daj znać jak wyszła masa cappucino
magda
|