Data: 2004-09-11 06:18:25
Temat: Re: Torcik
Od: magda <maggie_@_gazeta..pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
net2 wrote:
> Witam wszystkich
> Bardzo prosze szanownych grupowiczów o pomoc w zrobieniu masy tortowej z
> bitej śmietany. Zakupiłam 1 litr 30% śmietany i chyba 4 smietanki fix, czy
> tyle wystarczy? Nigdy wcześniej nie robiłam takiej masy, zawsze była
> jajeczna, ubijana na parze, ale tym razem chciałam odmienić. Ile powinnam
> dodac cukru, żeby masa nie była za słodka. Czy można dodać do jednej części
> masy troche Cappuccino np orzechowego, zeby zmienic smak? Co radzicie? I czy
> nasączać biszkopt pod taką masę? Chciałabym wypasc dobrze bo robie torcik
> dla mojej córci na 1 roczek.
>
ja biszkopt zawsze nasączam, a kiedyś posypywałam też jednym opakowaniem
smietan fixu to tak nie rozmakał od śmietany.
Przy unijaniu śmietany zawsze dodaję sok z cytryny i cukier puder - do
smaku, każdy lubi inaczej. A na smietan fixie znajdziesz proporcje na
jaką ilość śmietany. Można go zastąpić żelatyną rozpuszczoną, też działa :)
Niestety nie mam doświadczeń z dodawaniem Cappucino, ale to chyba dobry
pomysł. Ja dodaję do takiej masy owoce- np. brzoskwinie, a do śmietany
dolewam odrobinę soku z puszki, ale z tym trzeba już uważać.
Smacznego, daj znać jak wyszła masa cappucino
magda
|