« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-02-15 21:25:47
Temat: Tortille/wrapsyIle czasu i w jakich warunkach można przechowywać placki do tortilli -
suche? Troszkę mi się ich za dużo wyprodukowało i nie wiem, czy mrozić?
Czy wystarczy do lodówki, a może po prostu w woreczek i do szafki?
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-02-15 22:30:17
Temat: Re: Tortille/wrapsyW dniu 2011-02-15 22:25, Aicha pisze:
> Ile czasu i w jakich warunkach można przechowywać placki do tortilli - suche?
Troszkę mi się ich za
> dużo wyprodukowało i nie wiem, czy mrozić? Czy wystarczy do lodówki, a może po
prostu w woreczek i
> do szafki?
>
Można zamrozić z powodzeniem. Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy położyć na
rozgrzaną suchą
patelnię, i po chwili staje się miękki. Sam mam zamrożone kilkadziesiąt placków od
sierpnia, i
korzystam z nich cały czas
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-02-15 22:39:17
Temat: Re: Tortille/wrapsyW dniu 2011-02-15 23:30, vcore pisze:
> Można zamrozić z powodzeniem. Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy położyć na
rozgrzaną suchą
> patelnię, i po chwili staje się miękki. Sam mam zamrożone kilkadziesiąt placków od
sierpnia, i
> korzystam z nich cały czas
Nie doczytałem że masz suche, ja mroziłem zaraz po zrobieniu więc były miękkie. Suche
bym wsadził do
szafki, ale zamiast foliowego worka użyłbym lnianego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-02-16 04:13:43
Temat: Re: Tortille/wrapsyW dniu 2011-02-15 23:39, vcore pisze:
> Nie doczytałem że masz suche, ja mroziłem zaraz po zrobieniu więc były
> miękkie. Suche bym wsadził do szafki, ale zamiast foliowego worka
> użyłbym lnianego
Dzięki. To był mój debiut - uśredniłam dwa przepisy, a i tak mąki
dosypywałam potem na "czuja", bo było za rzadkie ciasto. Przy trzecim
placku zoptymalizowałam grubość ciasta, przy którymś kolejnym - czas
smażenia. Niestety w moim mieszkaniu wilgotność jest poniżej wszelkich
norm, więc nawet te wilgotne, mimo przykrycia ściereczką, wyschły, choć
były lekko elastyczne. Fajna zabawa :) I rzeczywiście, dobrze, że można
narobić więcej i potem korzystać na bieżąco.
Teraz, zamiast termometru do piekarnika, będę szukać spryskiwacza ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-02-16 06:00:38
Temat: Re: Tortille/wrapsy
"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:ijfitp$cgo$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-02-15 23:39, vcore pisze:
>
>> Nie doczytałem że masz suche, ja mroziłem zaraz po zrobieniu więc były
>> miękkie. Suche bym wsadził do szafki, ale zamiast foliowego worka
>> użyłbym lnianego
>
> Dzięki. To był mój debiut - uśredniłam dwa przepisy, a i tak mąki
> dosypywałam potem na "czuja", bo było za rzadkie ciasto. Przy trzecim
> placku zoptymalizowałam grubość ciasta, przy którymś kolejnym - czas
> smażenia. Niestety w moim mieszkaniu wilgotność jest poniżej wszelkich
> norm, więc nawet te wilgotne, mimo przykrycia ściereczką, wyschły, choć
> były lekko elastyczne. Fajna zabawa :) I rzeczywiście, dobrze, że można
> narobić więcej i potem korzystać na bieżąco.
> Teraz, zamiast termometru do piekarnika, będę szukać spryskiwacza ;)
Możesz pokruszyć i zalać mlekiem.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-02-16 06:11:19
Temat: Re: Tortille/wrapsyW dniu 2011-02-16 07:00, Panslavista pisze:
> Możesz pokruszyć i zalać mlekiem.
Do mleka to mam płatki. A placki są do obiadu :)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-02-16 06:42:23
Temat: Re: Tortille/wrapsy
Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4d5b681e$0$2447$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
> news:ijfitp$cgo$1@news.onet.pl...
>>W dniu 2011-02-15 23:39, vcore pisze:
>>
>>> Nie doczytałem że masz suche, ja mroziłem zaraz po zrobieniu więc były
>>> miękkie. Suche bym wsadził do szafki, ale zamiast foliowego worka
>>> użyłbym lnianego
>>
>> Dzięki. To był mój debiut - uśredniłam dwa przepisy, a i tak mąki
>> dosypywałam potem na "czuja", bo było za rzadkie ciasto. Przy trzecim
>> placku zoptymalizowałam grubość ciasta, przy którymś kolejnym - czas
>> smażenia. Niestety w moim mieszkaniu wilgotność jest poniżej wszelkich
>> norm, więc nawet te wilgotne, mimo przykrycia ściereczką, wyschły, choć
>> były lekko elastyczne. Fajna zabawa :) I rzeczywiście, dobrze, że można
>> narobić więcej i potem korzystać na bieżąco.
>> Teraz, zamiast termometru do piekarnika, będę szukać spryskiwacza ;)
>
> Możesz pokruszyć i zalać mlekiem.
.... mlekiem, ktore jest niczym "prawie woda" dla doroslego organizmu :-)
(czytaj 95% wartosci odzywczych jest przez starsze osoby nie trawione).
Szczegolnie jesli uzywa sie mleka "odtluszczonego".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-02-16 07:32:24
Temat: Re: Tortille/wrapsy
"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:ijfpq9$2fg$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-02-16 07:00, Panslavista pisze:
>
>> Możesz pokruszyć i zalać mlekiem.
>
> Do mleka to mam płatki. A placki są do obiadu :)
>
Dlaczego wszystkie tak mają?
Zalej śmietaną pocięte na makaron.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-02-16 07:33:19
Temat: Re: Tortille/wrapsy
"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4d5b71cd$1$2446$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4d5b681e$0$2447$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> "Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
>> news:ijfitp$cgo$1@news.onet.pl...
>>>W dniu 2011-02-15 23:39, vcore pisze:
>>>
>>>> Nie doczytałem że masz suche, ja mroziłem zaraz po zrobieniu więc były
>>>> miękkie. Suche bym wsadził do szafki, ale zamiast foliowego worka
>>>> użyłbym lnianego
>>>
>>> Dzięki. To był mój debiut - uśredniłam dwa przepisy, a i tak mąki
>>> dosypywałam potem na "czuja", bo było za rzadkie ciasto. Przy trzecim
>>> placku zoptymalizowałam grubość ciasta, przy którymś kolejnym - czas
>>> smażenia. Niestety w moim mieszkaniu wilgotność jest poniżej wszelkich
>>> norm, więc nawet te wilgotne, mimo przykrycia ściereczką, wyschły, choć
>>> były lekko elastyczne. Fajna zabawa :) I rzeczywiście, dobrze, że można
>>> narobić więcej i potem korzystać na bieżąco.
>>> Teraz, zamiast termometru do piekarnika, będę szukać spryskiwacza ;)
>>
>> Możesz pokruszyć i zalać mlekiem.
>
> .... mlekiem, ktore jest niczym "prawie woda" dla doroslego organizmu :-)
> (czytaj 95% wartosci odzywczych jest przez starsze osoby nie trawione).
> Szczegolnie jesli uzywa sie mleka "odtluszczonego".
Ty mużczina ili żeńszczina?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-02-16 08:09:04
Temat: Re: Tortille/wrapsyW dniu 2011-02-16 08:32, Panslavista pisze:
>>> Możesz pokruszyć i zalać mlekiem.
>>
>> Do mleka to mam płatki. A placki są do obiadu :)
>
> Dlaczego wszystkie tak mają?
Bo tak!
> Zalej śmietaną pocięte na makaron.
Ale ja chcę z mięskiem i jarzynami. I se zrobię, a co! Eviva Mexico e
exotica ;)
--
Pozdrawiam - Aicha
http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |