Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Tortille/wrapsy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Tortille/wrapsy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 22


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-02-15 21:25:47

Temat: Tortille/wrapsy
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

Ile czasu i w jakich warunkach można przechowywać placki do tortilli -
suche? Troszkę mi się ich za dużo wyprodukowało i nie wiem, czy mrozić?
Czy wystarczy do lodówki, a może po prostu w woreczek i do szafki?

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-02-15 22:30:17

Temat: Re: Tortille/wrapsy
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-02-15 22:25, Aicha pisze:
> Ile czasu i w jakich warunkach można przechowywać placki do tortilli - suche?
Troszkę mi się ich za
> dużo wyprodukowało i nie wiem, czy mrozić? Czy wystarczy do lodówki, a może po
prostu w woreczek i
> do szafki?
>

Można zamrozić z powodzeniem. Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy położyć na
rozgrzaną suchą
patelnię, i po chwili staje się miękki. Sam mam zamrożone kilkadziesiąt placków od
sierpnia, i
korzystam z nich cały czas

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2011-02-15 22:39:17

Temat: Re: Tortille/wrapsy
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-02-15 23:30, vcore pisze:
> Można zamrozić z powodzeniem. Po wyjęciu z zamrażalnika wystarczy położyć na
rozgrzaną suchą
> patelnię, i po chwili staje się miękki. Sam mam zamrożone kilkadziesiąt placków od
sierpnia, i
> korzystam z nich cały czas

Nie doczytałem że masz suche, ja mroziłem zaraz po zrobieniu więc były miękkie. Suche
bym wsadził do
szafki, ale zamiast foliowego worka użyłbym lnianego

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2011-02-16 04:13:43

Temat: Re: Tortille/wrapsy
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-02-15 23:39, vcore pisze:

> Nie doczytałem że masz suche, ja mroziłem zaraz po zrobieniu więc były
> miękkie. Suche bym wsadził do szafki, ale zamiast foliowego worka
> użyłbym lnianego

Dzięki. To był mój debiut - uśredniłam dwa przepisy, a i tak mąki
dosypywałam potem na "czuja", bo było za rzadkie ciasto. Przy trzecim
placku zoptymalizowałam grubość ciasta, przy którymś kolejnym - czas
smażenia. Niestety w moim mieszkaniu wilgotność jest poniżej wszelkich
norm, więc nawet te wilgotne, mimo przykrycia ściereczką, wyschły, choć
były lekko elastyczne. Fajna zabawa :) I rzeczywiście, dobrze, że można
narobić więcej i potem korzystać na bieżąco.
Teraz, zamiast termometru do piekarnika, będę szukać spryskiwacza ;)

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2011-02-16 06:00:38

Temat: Re: Tortille/wrapsy
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:ijfitp$cgo$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-02-15 23:39, vcore pisze:
>
>> Nie doczytałem że masz suche, ja mroziłem zaraz po zrobieniu więc były
>> miękkie. Suche bym wsadził do szafki, ale zamiast foliowego worka
>> użyłbym lnianego
>
> Dzięki. To był mój debiut - uśredniłam dwa przepisy, a i tak mąki
> dosypywałam potem na "czuja", bo było za rzadkie ciasto. Przy trzecim
> placku zoptymalizowałam grubość ciasta, przy którymś kolejnym - czas
> smażenia. Niestety w moim mieszkaniu wilgotność jest poniżej wszelkich
> norm, więc nawet te wilgotne, mimo przykrycia ściereczką, wyschły, choć
> były lekko elastyczne. Fajna zabawa :) I rzeczywiście, dobrze, że można
> narobić więcej i potem korzystać na bieżąco.
> Teraz, zamiast termometru do piekarnika, będę szukać spryskiwacza ;)

Możesz pokruszyć i zalać mlekiem.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2011-02-16 06:11:19

Temat: Re: Tortille/wrapsy
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-02-16 07:00, Panslavista pisze:

> Możesz pokruszyć i zalać mlekiem.

Do mleka to mam płatki. A placki są do obiadu :)

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2011-02-16 06:42:23

Temat: Re: Tortille/wrapsy
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:4d5b681e$0$2447$65785112@news.neostrada.pl...
>
> "Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
> news:ijfitp$cgo$1@news.onet.pl...
>>W dniu 2011-02-15 23:39, vcore pisze:
>>
>>> Nie doczytałem że masz suche, ja mroziłem zaraz po zrobieniu więc były
>>> miękkie. Suche bym wsadził do szafki, ale zamiast foliowego worka
>>> użyłbym lnianego
>>
>> Dzięki. To był mój debiut - uśredniłam dwa przepisy, a i tak mąki
>> dosypywałam potem na "czuja", bo było za rzadkie ciasto. Przy trzecim
>> placku zoptymalizowałam grubość ciasta, przy którymś kolejnym - czas
>> smażenia. Niestety w moim mieszkaniu wilgotność jest poniżej wszelkich
>> norm, więc nawet te wilgotne, mimo przykrycia ściereczką, wyschły, choć
>> były lekko elastyczne. Fajna zabawa :) I rzeczywiście, dobrze, że można
>> narobić więcej i potem korzystać na bieżąco.
>> Teraz, zamiast termometru do piekarnika, będę szukać spryskiwacza ;)
>
> Możesz pokruszyć i zalać mlekiem.

.... mlekiem, ktore jest niczym "prawie woda" dla doroslego organizmu :-)
(czytaj 95% wartosci odzywczych jest przez starsze osoby nie trawione).
Szczegolnie jesli uzywa sie mleka "odtluszczonego".

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2011-02-16 07:32:24

Temat: Re: Tortille/wrapsy
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
news:ijfpq9$2fg$1@news.onet.pl...
>W dniu 2011-02-16 07:00, Panslavista pisze:
>
>> Możesz pokruszyć i zalać mlekiem.
>
> Do mleka to mam płatki. A placki są do obiadu :)
>

Dlaczego wszystkie tak mają?
Zalej śmietaną pocięte na makaron.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2011-02-16 07:33:19

Temat: Re: Tortille/wrapsy
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Misiek" <p...@o...pl> wrote in message
news:4d5b71cd$1$2446$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Użytkownik "Panslavista" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
> news:4d5b681e$0$2447$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> "Aicha" <b...@t...ja> wrote in message
>> news:ijfitp$cgo$1@news.onet.pl...
>>>W dniu 2011-02-15 23:39, vcore pisze:
>>>
>>>> Nie doczytałem że masz suche, ja mroziłem zaraz po zrobieniu więc były
>>>> miękkie. Suche bym wsadził do szafki, ale zamiast foliowego worka
>>>> użyłbym lnianego
>>>
>>> Dzięki. To był mój debiut - uśredniłam dwa przepisy, a i tak mąki
>>> dosypywałam potem na "czuja", bo było za rzadkie ciasto. Przy trzecim
>>> placku zoptymalizowałam grubość ciasta, przy którymś kolejnym - czas
>>> smażenia. Niestety w moim mieszkaniu wilgotność jest poniżej wszelkich
>>> norm, więc nawet te wilgotne, mimo przykrycia ściereczką, wyschły, choć
>>> były lekko elastyczne. Fajna zabawa :) I rzeczywiście, dobrze, że można
>>> narobić więcej i potem korzystać na bieżąco.
>>> Teraz, zamiast termometru do piekarnika, będę szukać spryskiwacza ;)
>>
>> Możesz pokruszyć i zalać mlekiem.
>
> .... mlekiem, ktore jest niczym "prawie woda" dla doroslego organizmu :-)
> (czytaj 95% wartosci odzywczych jest przez starsze osoby nie trawione).
> Szczegolnie jesli uzywa sie mleka "odtluszczonego".

Ty mużczina ili żeńszczina?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2011-02-16 08:09:04

Temat: Re: Tortille/wrapsy
Od: Aicha <b...@t...ja> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-02-16 08:32, Panslavista pisze:

>>> Możesz pokruszyć i zalać mlekiem.
>>
>> Do mleka to mam płatki. A placki są do obiadu :)
>
> Dlaczego wszystkie tak mają?

Bo tak!

> Zalej śmietaną pocięte na makaron.

Ale ja chcę z mięskiem i jarzynami. I se zrobię, a co! Eviva Mexico e
exotica ;)

--
Pozdrawiam - Aicha

http://wroclawdailyphoto.blogspot.com/
Jak nie pisać po angielsku

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

SPAM fajowe noclegi koło Zakopanego
TERMOMETR NIE TYLKO DLA AISZY
czosnek - jak rozpoznać
szare jaja - kuchnia poznańska
Najprostszy przepis na przepiórkę z truflami

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »