« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-14 08:03:31
Temat: TunczykMam male pytanko.
Niedawno widzialem w rybnym niedaleko tuszki z Tuńczyka, świeże (tzn nie
mrożone).
Zasatanowilo mnie tylko to, że były wielkości bardziej wyrośniętego
śledzia.
Ktoś ma z czymś takim doświadczenie ???
Warto spróbować ???
Jeśli tak to co z tego zrobić ???
--
"Tak czy inaczej, wszystko jest symbolem erotycznym." (Luis Bunuel)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-07-14 15:21:04
Temat: Re: TunczykArtur Nowacki @ Work wrote:
> Mam male pytanko.
> Niedawno widzialem w rybnym niedaleko tuszki z Tuńczyka, świeże (tzn nie
> mrożone).
>
> Zasatanowilo mnie tylko to, że były wielkości bardziej wyrośniętego
> śledzia.
> Ktoś ma z czymś takim doświadczenie ???
> Warto spróbować ???
> Jeśli tak to co z tego zrobić ???
Byc moze jest to tunczyk srebrzysty, zwany tez trewalem. Najczesniej
spotykane tusze tej rybki maja ok. 20-40 dag. Ja kupuje wedzonego trewala i
bardzo mi smakuje - troche tlusty, ale delikatny w smaku, nie za slony.
Mysle, ze na pewno warto sprobowac. Proponuje jakis przepis jak dla lososia.
Pozdrawiam,
Nik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-15 06:06:38
Temat: Re: TunczykUżytkownik Nikodem Kuźnik napisał:
> Byc moze jest to tunczyk srebrzysty, zwany tez trewalem. Najczesniej
> spotykane tusze tej rybki maja ok. 20-40 dag. Ja kupuje wedzonego trewala i
> bardzo mi smakuje - troche tlusty, ale delikatny w smaku, nie za slony.
> Mysle, ze na pewno warto sprobowac. Proponuje jakis przepis jak dla lososia.
OK jak dla Lososia - czyli sugerujesz usmazyc ??? Moze ktoś ma jeszcze
jakieś ciekawe propozycje (także z gatunków tych dla Łososia ;-))
Dzieki za już, proszę o jeszcze.
--
"Jeśli "a" oznacza szczęście, to a=x+y+z; x - to praca, y - rozrywki, z
- umiejętność trzymania języka za zębami." (Albert Einstein)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-15 07:55:59
Temat: Re: Tunczyk
>
> OK jak dla Lososia - czyli sugerujesz usmazyc ??? Moze ktoś ma jeszcze
> jakieś ciekawe propozycje (także z gatunków tych dla Łososia ;-))
>
>
posolic (oproszyc pieprzem), smazyc na patelni pol na pol na masle i oliwie,
zaczynajac od skornej strony. W trakcie smazenia obficie posypac rybe
posiekanym swiezym koperkiem.
Podawac z ziemniakami i lekka surowka albo sama.
wkn :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-07-15 10:47:19
Temat: Re: TunczykOn Tue, 2003-07-15 at 08:06, Artur Nowacki @ Work wrote:
> Użytkownik Nikodem Kuźnik napisał:
>
> > Byc moze jest to tunczyk srebrzysty, zwany tez trewalem. Najczesniej
> > spotykane tusze tej rybki maja ok. 20-40 dag. Ja kupuje wedzonego trewala i
> > bardzo mi smakuje - troche tlusty, ale delikatny w smaku, nie za slony.
> > Mysle, ze na pewno warto sprobowac. Proponuje jakis przepis jak dla lososia.
>
>
>
> OK jak dla Lososia - czyli sugerujesz usmazyc ??? Moze ktoś ma jeszcze
> jakieś ciekawe propozycje (także z gatunków tych dla Łososia ;-))
Dzwonka (grube) rybki usmazyc na oleju, posolic lekko. A wczesniej
usmazyc ogromna ilosc cebuli drobno posiekanej, jak juz bardzo
miekka dodac lyzeczke cukru i smazyc na duzym ogniu az sie
skarmelizuje i bedzie slicznie brazowy. Wylozyc na dzwonka rybki,
podawac.
Kot
Ps. Czy ktos wie jak sie lamie linie w tym glupim evolutionie ???
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |