« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-10 10:16:21
Temat: Twarog dla poloniiTo ja tez sie pochwale, ze porwalam sie na twarog dla polonii (gwarancja
sukcesu Ewy Niesz). Mleko ze smietana stoi juz 60 godzin i pachnie nawet po
polsku. Troche sie cykam bo czas juz to zlewac, tylko nie wiem za bardzo
jak. Chyba maz bedzie musial trzymac sciere nad garnkiem za cztery rogi a ja
bede przelewac. I bede musiala chyba wziac stare przescieradlo a nie sciere,
bo zrobilam to z 6 litrow mleka ! Trzymajcie kciuki - w poludnie zlewam nasz
jutrzejszy obiad (oby nie przelecialo obok przescieradla).
******
m-gosia
******
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-10 10:25:37
Temat: Re: Twarog dla polonii
Użytkownik <m...@h...com> napisał w wiadomości
news:9v2242$shg$1@news1.xs4all.nl...
> To ja tez sie pochwale, ze porwalam sie na twarog dla polonii (gwarancja
> sukcesu Ewy Niesz). Mleko ze smietana stoi juz 60 godzin i pachnie nawet
po
> polsku. Troche sie cykam bo czas juz to zlewac, tylko nie wiem za bardzo
> jak.
Ale zanim przelejesz zawartośc gara przez scierke to chyba najpierw bedziesz
to ogrzewac na wolniutkim ogniu zeby otrzymac twarog, bo bez ogrzenia to
bedzie geste kwasne mleko a nie twarog.
pozdrawiam serdecznie
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-10 15:37:58
Temat: Re: Twarog dla polonii> Ale zanim przelejesz zawartośc gara przez scierke to chyba najpierw
bedziesz to ogrzewac na wolniutkim ogniu zeby otrzymac twarog, bo bez
ogrzenia to bedzie geste kwasne mleko a nie twarog.
> pozdrawiam serdecznie
> Basia
>
Dzieki ze przypomnialas, bo juz chcialam zlewac. Teraz stygnie to i synek ma
nadzieje, ze nie wyjdzie jak ten ukrainski, ktory nam znajomy przywiozl.
W zielonym worku plastikowym, porozwalany w grudkach, bez zadnego ksztaltu,
zoltawy i smier-dza-cy. W ogole nie odcisniety, chyba. Podobno tam takie na
rynku sprzedaja. Po szoku jaki przezylismy najodwazniejszy wzial to w rece i
wyniosl do kubla na dwor.
Moj (Ewy) na pewno bedzie lepszy. Pa!
******
m-gosia
******
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-10 19:44:59
Temat: Re: Twarog dla polonii
m...@h...com a écrit :
>
> >
> Dzieki ze przypomnialas, bo juz chcialam zlewac. Teraz stygnie to i synek ma
> nadzieje, ze nie wyjdzie jak ten ukrainski, ktory nam znajomy przywiozl.
> W zielonym worku plastikowym, porozwalany w grudkach, bez zadnego ksztaltu,
> zoltawy i smier-dza-cy. W ogole nie odcisniety, chyba. Podobno tam takie na
> rynku sprzedaja. Po szoku jaki przezylismy najodwazniejszy wzial to w rece i
> wyniosl do kubla na dwor.
> Moj (Ewy) na pewno bedzie lepszy. Pa!
> ******
> m-gosia
> ******
> >
> >
Czesc, to ja Ewa Niesz (jestem u Ani, wiec jej podpis...-))))
Nie zapomnij, don't forget, ze ser jest tlusty jezeli mleko kompletnie
ostudzisz, no i chudy jezeli jeszcze cieple odciskasz...
Bonne chance !
Ewcia
(i Ania)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-11 10:20:56
Temat: Re: Twarog dla polonii<m...@h...com> a écrit dans le message :
9v2242$shg$...@n...xs4all.nl...
> To ja tez sie pochwale, ze porwalam sie na twarog dla polonii (gwarancja
> sukcesu Ewy Niesz). Mleko ze smietana stoi juz 60 godzin i pachnie nawet
po
> polsku. Troche sie cykam bo czas juz to zlewac, tylko nie wiem za bardzo
> jak. Chyba maz bedzie musial trzymac sciere nad garnkiem za cztery rogi a
ja
> bede przelewac. I bede musiala chyba wziac stare przescieradlo a nie
sciere,
> bo zrobilam to z 6 litrow mleka ! Trzymajcie kciuki - w poludnie zlewam
nasz
> jutrzejszy obiad (oby nie przelecialo obok przescieradla).
>
No i jak Ci wyszedl ? Odcisnelas dobrze ?
Z 6 litrow powinnas miec jakies 2 kg sera, jezeli dobrze odcisniety...
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-11 12:16:02
Temat: Re: Twarog dla polonii> No i jak Ci wyszedl ? Odcisnelas dobrze ?
> Z 6 litrow powinnas miec jakies 2 kg sera, jezeli dobrze odcisniety...
>
> Ewcia
>
T o t a l n y BAJER! Twarog marzenie i swiete slowa wypowiedzialas mowiac
ze jest lepszy od kazdego z Polski.
Zlalam go kiedy byl cieplawy, wiec jest ni tlusty ni chudy, pieknie sie
kroi, nie rozpada. Dobrze odcisnelam ok. 4 godz. wiec wyszla genialna plaska
kulka. Ale nie 2 kg, gdzies moze z max. 1 kg. Wlasnie maz usmazyl nalesniki,
wiec sie kazdy moze domyslic co dzisiaj na obiad. Zadna sensacja dla
polskich rezydentow, tutaj natomiast prawie swieto.
Super !
******
m-gosia
******
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-11 13:02:11
Temat: Re: Twarog dla polonii<m...@h...com> a écrit dans le message :
9v4tgj$sf4$...@n...xs4all.nl...
> T o t a l n y BAJER! Twarog marzenie i swiete slowa wypowiedzialas
mowiac
> ze jest lepszy od kazdego z Polski.
> Zlalam go kiedy byl cieplawy, wiec jest ni tlusty ni chudy, pieknie sie
> kroi, nie rozpada. Dobrze odcisnelam ok. 4 godz. wiec wyszla genialna
plaska
> kulka. Ale nie 2 kg, gdzies moze z max. 1 kg. Wlasnie maz usmazyl
nalesniki,
> wiec sie kazdy moze domyslic co dzisiaj na obiad. Zadna sensacja dla
> polskich rezydentow, tutaj natomiast prawie swieto.
> Super !
>
Oh, bardzo sie ciesze !
Troszke jestem zdziwiona,ze tak malo Ci wyszlo, mozliwe sa dwie hipotezy :
a. ja mniej odciskam
b. wasze mleko jest bardziej "nawodnionie" (jezeli uzylas pelnego).
... moze mozna "ulepszyc" mlekiem w proszku (jeszcze nie probowalam, ale
zaeksperymentuje nastepnym razem)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-11 22:00:55
Temat: Odp: Twarog dla polonii
W ogole nie odcisniety, chyba. Podobno tam takie na
> rynku sprzedaja. Po szoku jaki przezylismy najodwazniejszy wzial to w rece
i
> wyniosl do kubla na dwor.
> Moj (Ewy) na pewno bedzie lepszy. Pa!
> ******
> m-gosia
> ******
W ciężkich czasach ja też robiłam sery w domu i chcąc mięć twaróg bardzo
delikatny wcale go nie podgrzewałam ale do kwaśnego mleka wlewałam wrzące
słodkie mleko w proporcji na 1l kwaśnego 1/2 słodkiego. Zostawiałam to na
chwilę i potem przelewałam przez szmatkę-
najlepsza była z tetry. Ser był obłędny.
Pozdrawiam Ramzes.
PS. Poza tym chyba go było więcej niż tradycyjną metodą.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-11 22:47:25
Temat: Re: Twarog dla polonii>
> W ciężkich czasach ja też robiłam sery w domu i chcąc mięć twaróg bardzo
delikatny wcale go nie podgrzewałam ale do kwaśnego mleka wlewałam wrzące
słodkie mleko w proporcji na 1l kwaśnego 1/2 słodkiego. Zostawiałam to na
chwilę i potem przelewałam przez szmatkę-
> najlepsza była z tetry. Ser był obłędny.
> Pozdrawiam Ramzes.
> PS. Poza tym chyba go było więcej niż tradycyjną metodą.
>
Ta-ak Ramzes, ale my tu o twarogu z mleka z ktorego nie da sie zrobic
twarogu. A Ewa obmyslila patent dla polonii i ja nie wierzylam, ze da sie to
zrobic (po tylu przeroznych probach). To jest zu-pel-nie inna sprawa,
i-n-n-e mleko. Z tego co wiem to duzo ludzi tutaj sie z tym problemem meczy.
A ja nie, bo mam juz twarozek mam, mam, mam
******
m-gosia
******.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-13 21:27:24
Temat: Re: Twarog dla poloniiA ktorej smietany uzylas? Czy cos z Mon Chou czy cos innego?
Pozdr.,
Danka
<m...@h...com> schreef in bericht
news:9v62gf$ag3$1@news1.xs4all.nl...
> >
> ( ciach)
> To jest zu-pel-nie inna sprawa,
> i-n-n-e mleko. Z tego co wiem to duzo ludzi tutaj sie z tym problemem
meczy.
> A ja nie, bo mam juz twarozek mam, mam, mam
>
> ******
> m-gosia
> ******.
> >
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |