| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-05-28 10:35:24
Temat: Uff jak goraco, jaka polecacie zupe na zimno !Jaka polecacie zupke na zimno , bo na cieplo nie ma sensu robic , takie upal
Pozdrwaiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-05-28 10:37:45
Temat: Re: Uff jak goraco, jaka polecacie zupe na zimno !Student wrote:
> Jaka polecacie zupke na zimno , bo na cieplo nie ma sensu robic , takie upal
> Pozdrwaiam
a zupa może być?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-05-28 10:53:24
Temat: Re: Uff jak goraco, jaka polecacie zupe na zimno !Student napisał(a):
> Jaka polecacie zupke na zimno , bo na cieplo nie ma sensu robic , takie upal
To nie calkiem zupka, ale u nas w domu na upaly sie sprawdza.
Peczek rzodkiewki, szczypiorek, sol, pieprz i zimny kefir (lub kwasne
mleko). Rzodkiewke i szczypiorek kroimy, zalewamy kefirem, doprawiamy do
smaku przyprawami. A potem zjadamy :).
--
pa!
Bastet_Milo "See you in space
www.baast.terramail.pl cowboy..."
gg:408044 http://bastet-milo.blog.pl Cowboy Bebop
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-05-28 11:22:44
Temat: Re: Uff jak goraco, jaka polecacie zupe na zimno !Dnia Sat, 28 May 2005 12:35:24 +0200, Waćpanna lub Waćpan *Student*, w
wiadomości news:<news:d79hhb$9he$1@dami.news.tkdami.net> zawarł, co
następuje:
> Jaka polecacie zupke na zimno , bo na cieplo nie ma sensu robic , takie upal
> Pozdrwaiam
chłodnik z maślanki z pomidorami, zielonym ogórkiem i koperkiem
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-05-28 14:56:57
Temat: Re: Uff jak goraco, jaka polecacie zupe na zimno !"Student" <m...@t...net> wrote in message
news:d79hhb$9he$1@dami.news.tkdami.net...
> Jaka polecacie zupke na zimno , bo na cieplo nie ma sensu robic , takie upal
Np. botwinka schlodzona (zdjac tluszcz) i zmiksowana z jogurtem badz zsiadlym mlekiem
z dodatkiem surowych warzyw, etc.
Ale po co zupka w upaly? Mozna np. zrobic salatke z miesem, np. salata, pomidory,
ogorki, etc. plus kawalki zimnego kurczaka z rozna lub innego miesa z jakims sosikiem
i do tego przasna grzanka.
--
><Uklony><eM eL><
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-05-28 20:33:09
Temat: Re: Uff jak goraco, jaka polecacie zupe na zimno !
Użytkownik "Student" <m...@t...net> napisał w wiadomości
news:d79hhb$9he$1@dami.news.tkdami.net...
> Jaka polecacie zupke na zimno , bo na cieplo nie ma sensu robic , takie
> upal
Gaspacio.
Chłodnik.
--
Edyta Czyż
>>Sowa<<
Kłamie ten, co zna słowa, a nut nie pamięta. Leśmian
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-05-29 13:52:37
Temat: Re: Uff jak goraco, jaka polecacie zupe na zimno !
Użytkownik "Student" <m...@t...net> napisał w wiadomości
news:d79hhb$9he$1@dami.news.tkdami.net...
> Jaka polecacie zupke na zimno , bo na cieplo nie ma sensu robic , takie
upal
> Pozdrwaiam
Tarator
Bułgarski chłodnik
Składniki: 300 - 400 g ogórków gruntowych, 500 g ssiadłego mleka, 3 - 4
orzechy włoskie, 5 - 6 ząbków czosnku, 1 łyżka oleju, świeży koperek, sól
lub wegeta, pieprz
Obieramy ogórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Zalewamy je
rozmieszanym jogurtem z odrobiną wody (300 ml). Dodajemy obrane i zmiażdżone
orzechy i czosnek, dodać łyżeczkę octu winnego. Na koniec dodajemy olej, 2
łyżki posiekanego koperku oraz przyprawiamy do smaku solą lub lepiej wegetą
i pieprzem. Tarator je się schłodzony. Jest on świetnym chłodnikiem w upalne
letnie dni.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-05-29 19:10:19
Temat: Re: Uff jak goraco, jaka polecacie zupe na zimno !
Użytkownik "Student" <m...@t...net> napisał w wiadomości
news:d79hhb$9he$1@dami.news.tkdami.net...
> Jaka polecacie zupke na zimno , bo na cieplo nie ma sensu robic , takie
> upal
Kiedys na tej grupie znalazlam taki przepis - wysmienita!
(niestety nie pamietam autorki)
cukiniowe vichyssoise
1 lyzka masla
35 dag porow (tylko biale i jasnozielone czesci), pokrojone w cieniutkie
plasterki(to jest okolo 3-4 srednich porow)
4 drobno posiekane zabki czosnku
50 dag maczystych ziemniakow, obranych i pokrojonych w gruba kostke(2-3 duze
ziemniaki)
30 dag cukinii, pokrojonej w plastry grubosci 1,5 cm (okolo 2 srednich lub
raczej malych cukinii)
2,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
0,5 szklanki smietany 12%
0,5 szklanki mleka 1%
sol i bialy pieprz do smaku
posiekany szczypiorek
Maslo roztapiamy w duzym garnku, dodajemy pory i czosnek i smazymy, az beda
miekkie - ok. 6-10 minut. Dodajemy ziemniaki i cukinie i smazymy jeszcze ok.
5 min. Nastepnie zalewamy calosc bulionem (i sie nie martwimy, ze nie
wszystko jest przykryte - tak ma byc) i gotujemy, az ziemniaki beda zupelnie
miekkie - ok. 15 min. Ochladzamy garnek (np. w misce z zimna woda).
Gdy zupa bedzie juz chlodna, miksujemy ja dokladnie mikserem tak dlugo, az
otrzymamy konsytencje gestego kremu, teraz dolewamy smietane i mleko,
mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i wstawiamy do lodowki na
przynajmniej 2 godziny. Jemy lodowata i posypana szczypiorkiem :-)
Kalina
--
akt | portret | reportaż | fotografia ślubna
www.kalina-studio.com
k a l i n a [a t] k a l i n a - s t u d i o . c o m
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-05-30 07:41:42
Temat: Re: Uff jak goraco, jaka polecacie zupe na zimno !
Użytkownik "Student" <m...@t...net> napisał w wiadomości
news:d79hhb$9he$1@dami.news.tkdami.net...
> Jaka polecacie zupke na zimno , bo na cieplo nie ma sensu robic , takie
upal
> Pozdrwaiam
>
>
Ano bierze sie sałate szczypior czosnek
rozdrabnia sie to lekko soli
i zalewa - KWASEM ŻYTNIM se śmietaną albo zsiadłym mlekiem
mozna dodać jajko na twardo
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-05-30 08:34:54
Temat: Re: Uff jak goraco, jaka polecacie zupe na zimno !Użytkownik "Student" <m...@t...net> napisał w wiadomości
news:d79hhb$9he$1@dami.news.tkdami.net...
> Jaka polecacie zupke na zimno , bo na cieplo nie ma sensu robic , takie
upal
> Pozdrwaiam
>
W sobotni upalny wieczór jadłam u znajomej pyszny chłodnik z podgotowanej
chwilkę i ostudzonej botwinki, do tego pęczek posiekanej rzodkiewki, ogórek
posiekany, koper, szczypiorek, do tego wszyskiego sól, pieprz i jogurt
naturalny. Do mocno schłodzonego podano jajo na twardo. Pychota. I była to
jedyna potrawa, którą zdołałam przełknąć w ten dzień.
Pozdrawiam
Gocha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |