Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Kalina" <t...@p...w.stopce>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Uff jak goraco, jaka polecacie zupe na zimno !
Date: Sun, 29 May 2005 21:10:19 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 45
Sender: m...@p...onet.pl@109-mia-9.acn.waw.pl
Message-ID: <d7d42r$746$1@news.onet.pl>
References: <d79hhb$9he$1@dami.news.tkdami.net>
NNTP-Posting-Host: 109-mia-9.acn.waw.pl
X-Trace: news.onet.pl 1117393819 7302 82.210.160.109 (29 May 2005 19:10:19 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 29 May 2005 19:10:19 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:240281
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Student" <m...@t...net> napisał w wiadomości
news:d79hhb$9he$1@dami.news.tkdami.net...
> Jaka polecacie zupke na zimno , bo na cieplo nie ma sensu robic , takie
> upal
Kiedys na tej grupie znalazlam taki przepis - wysmienita!
(niestety nie pamietam autorki)
cukiniowe vichyssoise
1 lyzka masla
35 dag porow (tylko biale i jasnozielone czesci), pokrojone w cieniutkie
plasterki(to jest okolo 3-4 srednich porow)
4 drobno posiekane zabki czosnku
50 dag maczystych ziemniakow, obranych i pokrojonych w gruba kostke(2-3 duze
ziemniaki)
30 dag cukinii, pokrojonej w plastry grubosci 1,5 cm (okolo 2 srednich lub
raczej malych cukinii)
2,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
0,5 szklanki smietany 12%
0,5 szklanki mleka 1%
sol i bialy pieprz do smaku
posiekany szczypiorek
Maslo roztapiamy w duzym garnku, dodajemy pory i czosnek i smazymy, az beda
miekkie - ok. 6-10 minut. Dodajemy ziemniaki i cukinie i smazymy jeszcze ok.
5 min. Nastepnie zalewamy calosc bulionem (i sie nie martwimy, ze nie
wszystko jest przykryte - tak ma byc) i gotujemy, az ziemniaki beda zupelnie
miekkie - ok. 15 min. Ochladzamy garnek (np. w misce z zimna woda).
Gdy zupa bedzie juz chlodna, miksujemy ja dokladnie mikserem tak dlugo, az
otrzymamy konsytencje gestego kremu, teraz dolewamy smietane i mleko,
mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i wstawiamy do lodowki na
przynajmniej 2 godziny. Jemy lodowata i posypana szczypiorkiem :-)
Kalina
--
akt | portret | reportaż | fotografia ślubna
www.kalina-studio.com
k a l i n a [a t] k a l i n a - s t u d i o . c o m
|