Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Wegeta !

Grupy

Szukaj w grupach

 

Wegeta !

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 35


« poprzedni wątek następny wątek »

21. Data: 2005-08-03 21:13:51

Temat: Re: Wegeta !
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mercredi 3 ao?t 2005 ? 22:51:54, dans <dcrapd$l74$1@atlantis.news.tpi.pl> vous
écriviez :

>> A ryba swieza czy zamrozona ?

> Rozmrozona, odsaczona na durszlaku, najczesciej filet. Ale swieza jest duzo
> lepsza:)

Dziekuje ci bardzo (i Larysie tysz). Czyli pierwszy eksperyment odbedzie sie
na filetach z zamrazalnika (akurat mam halibuta o ktorym niedawno byla
dyskusja), potem zas na dorszu.

Mam tez swiezego zamrozonego tunczyka, ale wszystko po kolei...



Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


22. Data: 2005-08-03 21:17:16

Temat: Re: Wegeta !
Od: "cherokee" <c...@n...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> napisal w wiadomosci
news:8093060310$20050803231356@ewcia.kloups...
> Dziekuje ci bardzo (i Larysie tysz). Czyli pierwszy eksperyment odbedzie
sie
> na filetach z zamrazalnika (akurat mam halibuta o ktorym niedawno byla
> dyskusja), potem zas na dorszu.

Ilosciowo wychodzi ok. 2, 5 lyzki do ilosci maki wystarczajacej do
opanierowania 1 kg filetów. Zawsze do tluszczu, w którym smaze wrzucam tez 1
zabek czosnku w lupince ( do frytek równiez), co gwarantuje efekt chrupkosci
skórki.

pozdr


cherokee


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


23. Data: 2005-08-03 21:47:15

Temat: Re: Vegeta !
Od: b...@m...pl (Barbara) szukaj wiadomości tego autora

---- Wiadomość oryginalna ----
Od: "Ewa (siostra Ani) N." n...@y...com

|
| | Ja dodaje do każdej zupy (z wyj, tych na słodko) , czasami do kurczaka
| | pieczonego, do mielonych - oczywiście nie solę wówczas potraw.
|
| To znaczy ze zawartosc soli (na opakowaniu nie podano proporcji
| poszczegolnych skladnikow) jest wystarczajace zeby uzyc ten produkt
| jako cos w rodzaju soli z aromatami ?
| Ewcia

Ewciu :-)

NIe nalezy tego uzywac w ten sposob, a wylacznie jako przyprawe.. czyli cos,
czego daje sie malo..."do smaku"

Nie stosuj tego czesto [przyprawa sie nie psuje mimo podanej daty waznosci
na opakowaniu], bo po pewnym czasie nie bedziesz mogla [i Twoi
goscie/domownicy tez] patrzec na to...

Ktos na poczatku rzucil dobra rade - na dlon - i sprobowac jezykiem..
Od razy mozgownica zacznie Ci podpowiadac do czego mozna..

a mozna np. doprawic malo wyrazisty rosl, kazda jarzynowa ..
to tak na poczatek..
jesli chodzi o stosowanie do ryb i in. potraw. - to - przyznam - nie
probowalam - i poki nasze miesiwo bedzie zjadliwe - probowac nie bede ..

a co do bialej pietruszki ... przeciez mozna kupic nasiona i posiac w
wysokich donicach... udaje sie , zatem moze sprobujesz?

Poczytaj tez artykul "Obiad u Robespierr'a" [wybacz, jesli blednie
napisalam] - dodatek Kuchnia Gazety Wyborczej.. najlpeiej trafic na Wojtka
Pszoniaka - sugeruje wrecz zapolowanie na niego, jesli wiadomo, ze jest w
Paryzu.
Wojtek jest czlowiekiem niezwykle wprost kontaktowym i witalnym.. on zapewne
wie co i gdzie w Paryzewie kupic.. a gotuje potrawy polskie ..
Pozdrowka :)
Barbara

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


24. Data: 2005-08-03 22:59:17

Temat: Re: Vegeta !
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le mercredi 3 aoűt 2005 ŕ 23:47:15, dans
<012b01c59874$dc21d440$60f8573e@homeb60zjvrlf5> vous écriviez :


> | To znaczy ze zawartosc soli (na opakowaniu nie podano proporcji
> | poszczegolnych skladnikow) jest wystarczajace zeby uzyc ten produkt
> | jako cos w rodzaju soli z aromatami ?

> NIe nalezy tego uzywac w ten sposob, a wylacznie jako przyprawe.. czyli cos,
> czego daje sie malo..."do smaku"

Alez o to wlasnie mi chodzilo....

> a mozna np. doprawic malo wyrazisty rosl, kazda jarzynowa ..
> to tak na poczatek..

Nie praktykuje zup, niestety (ku mojemu wielkiemu zalowi, tak
wyszlo)

> jesli chodzi o stosowanie do ryb i in. potraw. - to - przyznam - nie
> probowalam - i poki nasze miesiwo bedzie zjadliwe - probowac nie bede ..

> a co do bialej pietruszki ... przeciez mozna kupic nasiona i posiac w
> wysokich donicach... udaje sie , zatem moze sprobujesz?

Juz troche szukalam nasion, na razie bez skutku (ale nie trace
nadziei).

> Poczytaj tez artykul "Obiad u Robespierr'a" [wybacz, jesli blednie
> napisalam] - dodatek Kuchnia Gazety Wyborczej.. najlpeiej trafic na Wojtka
> Pszoniaka - sugeruje wrecz zapolowanie na niego, jesli wiadomo, ze jest w
> Paryzu.
> Wojtek jest czlowiekiem niezwykle wprost kontaktowym i witalnym.. on zapewne
> wie co i gdzie w Paryzewie kupic.. a gotuje potrawy polskie ..


Pszoniak, Pszoniak... kiedys bylismy sasiadami. To znaczy ja bylam
jego sasiadka, ale on nie byl moim sasiadem.
Tak czasami wychodzi... hmmm

W kazdym razie jakos nie mialam okazji zeby sie go wypytac o gotowanie.


Ewcia


--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


25. Data: 2005-08-04 06:32:09

Temat: Re: Wegeta !
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <dcr9b0$ev1$1@atlantis.news.tpi.pl>, "gsk" <c...@w...pl>
wrote:

> >
> > Wsyp do klozetu i spuść wodę.
> >
> > Władysław
>
> NIE! To zatruje środowisko! Ja też uważam, że lepiej wyrzucić, przeciez to
> sam glutaminian sodu - "wzmacniacz smaku i zapachu" co to w ogóle jest za
> syf?

O glutaminianie sodu wielokrotnie tu już pisano. Zob:

<http://tinylink.com/?wIrST3RW1N>

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


26. Data: 2005-08-04 06:33:55

Temat: Re: Wegeta !
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <1030718070$20050803224349@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:

> Le mercredi 3 aoűt 2005 ŕ 22:35:24, dans <dcr95b$e8n$1@atlantis.news.tpi.pl>
> vous écriviez :
>
> > Ja dodaje do każdej zupy (z wyj, tych na słodko) , czasami do kurczaka
> > pieczonego, do mielonych - oczywiście nie solę wówczas potraw.
>
> To znaczy ze zawartosc soli (na opakowaniu nie podano proporcji
> poszczegolnych skladnikow) jest wystarczajace zeby uzyc ten produkt
> jako cos w rodzaju soli z aromatami ?
>
>
>
> Ewcia

O ile tolerujesz glutaminian sodu. Tylko po co? Nie lepiej posolić i
przyprawić wg. smaku?

władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


27. Data: 2005-08-04 09:36:24

Temat: Re: Wegeta !
Od: " Zora" <z...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

gsk <c...@w...pl> napisał(a):


> NIE! To zatruje środowisko! Ja też uważam, że lepiej wyrzucić, przeciez to
> sam glutaminian sodu - "wzmacniacz smaku i zapachu" co to w ogóle jest za
> syf? Czy trzeba wzmacniać smak? Jak trzeba to proponuję ostrą papryczkę
> może?
> Gosia

Nie używam glutaminianu, mam uprzedzenia, ale jakiś dietetyk na TV tłumaczył
że glutaminian pozwala częściowo wyeliminować /zastąpić/ sól w potrawie, co ma
być dla nas korzystne. Może to i jakaś tam prawda.

Pozdrawiam

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


28. Data: 2005-08-04 10:48:38

Temat: Re: Wegeta !
Od: aniared <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

misiczka napisał(a):

>> Pokornie prosze o wskazowki bardziej ode mnie doswiadczone osoby
>> praktykujace wegete na tej grupie.
>
>
> Pamiętam z dzieciństwa, jak moja świętej pamięci Babcia robiła nam chleb
> z masłem posypany wegetą :)

A ja na studiach jadałam chleb ze smalcem i z vegetą - pyszne to było...

--
Ania
http://aniared.blog.onet.pl/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


29. Data: 2005-08-04 23:59:45

Temat: Re: Wegeta !
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-

> O ile tolerujesz glutaminian sodu. Tylko po co? Nie lepiej posolić i
> przyprawić wg. smaku?
===
Nie masz szans - to mafia.

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


30. Data: 2005-08-05 06:12:58

Temat: Re: Wegeta !
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <dcua5r$5tf$1@inews.gazeta.pl>, "waldek" <x...@o...pl>
wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-
>
> > O ile tolerujesz glutaminian sodu. Tylko po co? Nie lepiej posolić i
> > przyprawić wg. smaku?
> ===
> Nie masz szans - to mafia.
>
> waldek
> ===

Mafia wegetanów? Obok mafii wegetarianów i weganów?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Kwas chlebowy, problem ?
co myslicie o czosnku marynowanym?
ogon langusty-jak go zjesc?
Sałatka z ziemniaków - dodatek do dań z rusztu (grilla) itp...
ryba na grillu ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »