Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ryba na grillu ?

Grupy

Szukaj w grupach

 

ryba na grillu ?

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 8


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2005-08-03 11:21:21

Temat: ryba na grillu ?
Od: wodorotlenek <w...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dzien dobry sloneczny,
chcialbym zrobic cos nietypowego i podac rybe na grilu.
Czy trzeba ja specjalnie jakos przedtem przyrzadzic ?
I wlasciwie jakia to moglaby byc ryba (komponujaca sie do
salatek, kielbasek i innych biwakowych specjalow) ?

Wiem tylko tyle (sam sie taka kiedys raczylem), ze powinna sie smazyc
na folii, ale nic poza tym.

Pomozecie ?

HOX

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


2. Data: 2005-08-03 11:28:17

Temat: Re: ryba na grillu ?
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "wodorotlenek" <w...@a...pl> napisal w wiadomosci
news:dcq9d1$62s$1@news.onet.pl...
> Dzien dobry sloneczny,
> chcialbym zrobic cos nietypowego i podac rybe na grilu.
> Czy trzeba ja specjalnie jakos przedtem przyrzadzic ?
> I wlasciwie jakia to moglaby byc ryba (komponujaca sie do
> salatek, kielbasek i innych biwakowych specjalow) ?
>
> Wiem tylko tyle (sam sie taka kiedys raczylem), ze powinna sie smazyc
> na folii, ale nic poza tym.
>
> Pomozecie ?
>

Kazda jedna ryba jest dobra na grilu...
folia nie jest konieczna znacznie lepsza jest taka specjalna siatka
co sie rybke zamyka we srodku i latwiej ja obracac potem

a rybke wystarczy wypatroszyc oplukac osuszyc lekko posolic
do brzuszka wlozyc troche ziela: szczawiu, pokrzywy, natki pietruszki
i grilowac smarujac co jakis czas oliwa..

Ja w taki sposób karpia przyzadzam co to mozna go nabyc w pobliskim stawie
zawsze sie udaje i wbrew powszechnie krazacym opiniom nie smierdzi mulem

zamiast ziela to mozna posluzyc sie lyzka dobrego masla wymieszanego z natka
pietruszki
czosnek tez nie zawadzi


mozna tez rybke oblozyc z zewnatrz plastrami boczku ale to jush spor
arozzutnosc

a jak sie podaje to dobrze cytrynke podac...i dobrze schlodzone biale winko
:)))))

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-08-03 11:31:35

Temat: Re: ryba na grillu ?
Od: Konrad Kosmowski <k...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

*** wodorotlenek <w...@a...pl>:

> Dzien dobry sloneczny, chcialbym zrobic cos nietypowego i podac rybe
> na grilu.

Całkiem typowe. :)

> Czy trzeba ja specjalnie jakos przedtem przyrzadzic ?

Zależy jaka ryba. Np. takiego pstrąga to w sumie wystarczy opruszyć
solą, ew. dodać ziół/czosnku, wrzucić w folię aluminiową (ważne) i na
grill. Innych metod (niż folia) nie znam.

> I wlasciwie jakia to moglaby byc ryba (komponujaca sie do salatek,
> kielbasek i innych biwakowych specjalow) ?

Pstrąg, łosoś (dzwonki), praktycznie cokolwiek oprócz filetów i
mniejszych ryb (wyschną).

> Wiem tylko tyle (sam sie taka kiedys raczylem), ze powinna sie smazyc
> na folii, ale nic poza tym.

--
+ .-. .
Pozdrawiam, . * ) )
Konrad Kosmowski . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-08-03 11:48:38

Temat: Re: ryba na grillu ?
Od: "jacenty" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> > Dzien dobry sloneczny, chcialbym zrobic cos nietypowego i podac rybe
> > na grilu.
>

Okoń, szczupak lub tusze z dorsza (ze skórką).W środek plaster cebuli, na
wierzch sól i sok z cytryny. Drapierzne ryby mają ścisłe mięso i łatwiej
nimi manipulować. Jak napisał zresztą Marek W są specjalne siatki do
pieczenia ryb. A jak ktoś nie ma to pobawić się w dzwonka i nadziać na
szpadelki do szaszłyków.
Pozdro Jacenty



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-08-03 12:16:27

Temat: Re: ryba na grillu ?
Od: wodorotlenek <w...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora


Dzieki wszystkim !
Teraz chyba juz sobie poradze.

Niestety nie posiadam tej specjalnej siatki na rybe, wiec
pozostane przy pierwotnych metodach.
Sory tez za glupie pytanie, ale dacze mam od niedawna
i dopiero co sie wprawiam w "ogrodowych" kulinariach.

Pozdrowienia

HOX

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-08-03 12:23:39

Temat: Re: ryba na grillu ?
Od: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "wodorotlenek" <w...@a...pl> napisal w wiadomosci
news:dcqcko$ctk$1@news.onet.pl...
>
> Dzieki wszystkim !
> Teraz chyba juz sobie poradze.
>
> Niestety nie posiadam tej specjalnej siatki na rybe, wiec
> pozostane przy pierwotnych metodach.
> Sory tez za glupie pytanie, ale dacze mam od niedawna
> i dopiero co sie wprawiam w "ogrodowych" kulinariach.
>
> Pozdrowienia
>
> HOX

Nie jest konieczna do szczescie...mozna próbowac rybke obracac delikatnie..

a poza tym to urzadzenie jest do nabycia w kazdym idiotenszopie z niezbyt
wygórowana kase

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-08-04 12:11:32

Temat: Re: ryba na grillu ?
Od: "Irro" <Z...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Konrad Kosmowski" <k...@g...com> napisał w wiadomości
news:nhm6s2-ca4.ln1@kosmosik.ath.cx...
> Zależy jaka ryba. Np. takiego pstrąga to w sumie wystarczy opruszyć
> solą, ew. dodać ziół/czosnku, wrzucić w folię aluminiową (ważne)
oż ty w życiu. odkąd zjadłem z grilla bez folii, nie będę już raczej zawijał
pstrąga w koszulki ;)
naprawdę dużo smaczniejsze, chyba że ktoś lubi ryby gotowane, bo tak smakuje
z folii.

polecam nie chować go za aluminium

Irro


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-08-04 12:12:15

Temat: Re: ryba na grillu ?
Od: "Irro" <Z...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora


Uzytkownik "wodorotlenek" <w...@a...pl> napisal w wiadomosci
news:dcqcko$ctk$1@news.onet.pl...
>
> Dzieki wszystkim !
> Teraz chyba juz sobie poradze.
>
> Niestety nie posiadam tej specjalnej siatki na rybe, wiec
> pozostane przy pierwotnych metodach.
w markecie taka siatka podwójna 6 zl

pozdr

Irro


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

MARYNATY - gruszki i sliwki
(OT) Humorek ;)
klopsiki w zalewie octowej
Do właścicielie Zelmera Fenomen
wolowina - mawynowanie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Panslavista
Szybkowar - dobrodziejstwo, czy profanacja?
Głupie pytanie o ser żółty
Wakacyjne miłości
Boeuf Bourguignon...

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X