« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-03 11:34:00
Temat: Sałatka z ziemniaków - dodatek do dań z rusztu (grilla) itp...Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy, po czym je kroimy w kawałki,
talarki bądź grubą kostkę.
Kiszone ogórki (lepiej mniejsze niż większe) kroimy w cieniutkie plasterki.
Do tego cabulkę kroimy w półksiężyce lub jeszcze troszkę mniejsze kawałki -
może być też w żulinkę albo w piórka.
Cabulkę mieszamy z ogórkami, posypujemy pieprzem i podlewamy octem
balsamicznym lub zwykłym z białego wina, dosypujemy oregano, solimy i
cukrzymy. Mieszamy razem i odstawiamy na godzinkę. Po godzince wrzucamy do
całości pokrojone ziemniaki.
Mieszamy.
Do kubka wyciskamu sok z połowy cytryny.
Do soku dodajemy dwie kopiaste łyżeczki musztardy. Cukier i sól. Mieszamy
ze sobą aż do połączenia. Kiedy sok i musztarda będą połączone, dodajemy
oliwę (ja użyłem oliwy z oliwek wymieszanej z olejem). Dodajemy po troszę
mieszając energicznie. Oliwa i musztarda z kwaskiem powinny w połączeniu
stworzyć ładną emulsję. Może być mocno wyrazista w smaku (ziemniaki i tak
wciągną "nadwyżki" smakowe). Ilość tej emulsji regulujemy ilością oliwy.
Powstałym sosem zalewamy sałatkę, mieszamy i odstawiamy na godzinkę do
lodówki.
I to tyle jeśli chodzi o sałatkę.
--
Artur Nowacki
Dom GG: 9856 Praca GG 4624321
http://www.toya.net.pl/~artnow | http://artnow.blox.pl
http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorname=artnow
_*_Ludzie dziela sie na tych, ktorzy robia backupy i na tych, ktorzy beda robili
backupy._*_
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |