« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-02 14:12:03
Temat: wolowina - mawynowanieczy ma ktos przepis na marynowana wolowine? Cos takiego jak podaja w
chinskich barach. Wolowina w paseczki.
ps.
czy moge maryowawac wolowina, ktora byla wczesniej zamrozona?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-02 17:13:43
Temat: Re: wolowina - mawynowanieOn Tue, 02 Aug 2005 16:12:03 +0200, tomjaw wrote:
> czy ma ktos przepis na marynowana wolowine? Cos takiego jak podaja w
> chinskich barach. Wolowina w paseczki.
Samą czy w sosie? Bo to spora różnica. Marynat jest zresztą całe
mnóstwo. Najprostsza składa się z imbiru (świeżego, zmielonego), sosu
sojowego i wina ryżowego (oraz niewielkiej ilości cukru do smaku). Tyle,
że mięso musi być przyzwoitej jakości.
> ps.
>
> czy moge maryowawac wolowina, ktora byla wczesniej zamrozona?
IMO taką dużo łatwiej się kroi.
--
Magdalena Fabrykowska Młotek
Obecnie czytane: "Omega", "Absolution Gap", "NeoAddix", "Zbójecki gościniec"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-08-02 18:20:09
Temat: Re: wolowina - mawynowanieIn article <p...@s...waw.pl>,
Magdalena Fabrykowska-Młotek <m...@s...waw.pl> wrote:
> On Tue, 02 Aug 2005 16:12:03 +0200, tomjaw wrote:
>
> > czy ma ktos przepis na marynowana wolowine? Cos takiego jak podaja w
> > chinskich barach. Wolowina w paseczki.
>
> Samą czy w sosie? Bo to spora różnica. Marynat jest zresztą całe
> mnóstwo. Najprostsza składa się z imbiru (świeżego, zmielonego), sosu
> sojowego i wina ryżowego (oraz niewielkiej ilości cukru do smaku).
Zawsze sądziłem, że najprostsze marynaty to słona woda lub woda z octem.
> Tyle,
> że mięso musi być przyzwoitej jakości.
I, że marynata służy do poprawiania jakości mięsa gorszej jakości.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-08-02 18:45:08
Temat: Re: wolowina - mawynowanie
Le mardi 2 aoűt 2005 ŕ 20:20:09, dans <w...@n...gazeta.pl>
vous écriviez :
>> Tyle,
>> że mięso musi być przyzwoitej jakości.
> I, że marynata służy do poprawiania jakości mięsa gorszej jakości.
Niekoniecznie.
Je sie na prc dowiedzialam ze do tego moze sluzyc.
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-08-02 18:45:39
Temat: Re: wolowina - mawynowanieIn article <2921972572$20050802204518@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> Le mardi 2 aoűt 2005 ŕ 20:20:09, dans
> <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
> >> Tyle,
> >> że mięso musi być przyzwoitej jakości.
>
> > I, że marynata służy do poprawiania jakości mięsa gorszej jakości.
>
> Niekoniecznie.
>
> Je sie na prc dowiedzialam ze do tego moze sluzyc.
aprzedtem myślałaś, że do czego? Fillet de boeuf wsadzałaś do marynaty?
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-08-02 19:30:56
Temat: Re: wolowina - mawynowanie
Le mardi 2 aoűt 2005 ŕ 20:45:39, dans <w...@n...gazeta.pl>
vous écriviez :
>> > I, że marynata służy do poprawiania jakości mięsa gorszej jakości.
>>
>> Niekoniecznie.
>>
>> Je sie na prc dowiedzialam ze do tego moze sluzyc.
> aprzedtem myślałaś, że do czego? Fillet de boeuf wsadzałaś do marynaty?
Nie, oczywiscie. Ale nie zawahalabym sie zamarynowac filet de boeuf w
marynacie z truflami... gdyby mnie bylo stac na trufle ;)
Inny przyklad do kuchnia z Karaibow francuskich : tam sie wszystkie miesa,
niezaleznie czy dobre czy mniej dobre marynuje (to znaczy obklada
warzywami) przed obrobka termiczna.
No i jagniecina : wlasciwie zawsze troche ja marynuje. A dziczyzne to
wlasciwie wszytkie przepisy kaza marynowac, nie ?
To znaczy ja nie neguje ze naprawde dobre mieso nie potrzebuje zadnej
marynaty. I ze naprawde podle lepiej zamarynowac jezeli chce sie z
tego zrobic cos zjadliwego. Ale pozatym raczej nie sadze zeby glownym
zadaniem marynaty bylo polepszenie nienajlepszego miesa. Marynata moze
do tego sluzyc... i z tego co na prc czytam wnioskuje ze polskie
supermarkiety doskonale to zrozumialy.
Ale polskie supermarkiety akurat nie sa dla mnie referencja kulinarna,
chyba zreszta dla nikogo nie...
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-08-02 19:35:29
Temat: Re: wolowina - mawynowanieIn article <9348089902$20050802213105@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> Le mardi 2 aoűt 2005 ŕ 20:45:39, dans
> <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
> >> > I, że marynata służy do poprawiania jakości mięsa gorszej jakości.
> >>
> >> Niekoniecznie.
> >>
> >> Je sie na prc dowiedzialam ze do tego moze sluzyc.
>
> > aprzedtem myślałaś, że do czego? Fillet de boeuf wsadzałaś do marynaty?
>
> Nie, oczywiscie. Ale nie zawahalabym sie zamarynowac filet de boeuf w
> marynacie z truflami... gdyby mnie bylo stac na trufle ;)
Nie sądzę, żeby to był dobry pomysł. Lepiej dodać trufle później.
>
> Inny przyklad do kuchnia z Karaibow francuskich : tam sie wszystkie miesa,
> niezaleznie czy dobre czy mniej dobre marynuje (to znaczy obklada
> warzywami) przed obrobka termiczna.
Kuchnia Karaibów, to, o ile wiem, kuchnia ludowa, i jej przepisy nie
dotyczą mies wysokiej jakości.
>
> No i jagniecina : wlasciwie zawsze troche ja marynuje.
Marynuje się raczej baraninę, ze względu na zapach. Ale kto obecnie jada
baraninę? Jej "namiastką" stała się jagnięcina (zabawne -- lepsze
namiastką gorszego), i zapewne dlatego są przepisy w których jagnięcinę
się marynuje. Jednak zwykle nie wymaga ona marynowania.
> A dziczyzne to
> wlasciwie wszytkie przepisy kaza marynowac, nie ?
Dlatego, że jest sucha i często ma specyficzny zapaszek. Ponadto
dziczyzna pochodzi często ze starcych sztuk, takich, jakie udało się
upolować.
>
> To znaczy ja nie neguje ze naprawde dobre mieso nie potrzebuje zadnej
> marynaty. I ze naprawde podle lepiej zamarynowac jezeli chce sie z
> tego zrobic cos zjadliwego. Ale pozatym raczej nie sadze zeby glownym
> zadaniem marynaty bylo polepszenie nienajlepszego miesa.
Oczywiście marynata służy też do konserwacji.
> i z tego co na prc czytam wnioskuje ze polskie
> supermarkiety doskonale to zrozumialy.
????
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-08-02 20:07:23
Temat: Re: wolowina - mawynowanie
Le mardi 2 aoűt 2005 ŕ 21:35:29, dans <w...@n...gazeta.pl>
vous écriviez :
>> Nie, oczywiscie. Ale nie zawahalabym sie zamarynowac filet de boeuf w
>> marynacie z truflami... gdyby mnie bylo stac na trufle ;)
> Nie sądzę, żeby to był dobry pomysł. Lepiej dodać trufle później.
To znaczy ja bym je dodala pozniej tez. Wyobrazalam sobie marynate
"neutralny olej + trufle", potem obrobka cieplna i dodanie trufli w
ostatniej chwili (trufli z marynaty oczywiscie).
> Kuchnia Karaibów, to, o ile wiem, kuchnia ludowa, i jej przepisy nie
> dotyczą mies wysokiej jakości.
Fakt.
>> i z tego co na prc czytam wnioskuje ze polskie
>> supermarkiety doskonale to zrozumialy.
> ????
Mialam na mysli ich rozmaite praktyki z niezupelnie swiezym miesem (w
tym marynowanie).
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2005-08-02 22:23:42
Temat: Re: wolowina - mawynowanieOn Tue, 02 Aug 2005 21:35:29 +0200, Wladyslaw Los <w...@o...pl>
wrote:
[...]
>> i z tego co na prc czytam wnioskuje ze polskie
>> supermarkiety doskonale to zrozumialy.
>
>????
Marynowanie miesa w Ace albo innym wybielaczu...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2005-08-03 04:49:23
Temat: Re: wolowina - mawynowanieIn article <3998832055$20050802220725@ewcia.kloups>,
"Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> wrote:
> Le mardi 2 aoűt 2005 ŕ 21:35:29, dans
> <w...@n...gazeta.pl> vous écriviez :
>
> >> Nie, oczywiscie. Ale nie zawahalabym sie zamarynowac filet de boeuf w
> >> marynacie z truflami... gdyby mnie bylo stac na trufle ;)
>
> > Nie sądzę, żeby to był dobry pomysł. Lepiej dodać trufle później.
>
>
> To znaczy ja bym je dodala pozniej tez. Wyobrazalam sobie marynate
> "neutralny olej + trufle", potem obrobka cieplna i dodanie trufli w
> ostatniej chwili (trufli z marynaty oczywiscie).
>
> > Kuchnia Karaibów, to, o ile wiem, kuchnia ludowa, i jej przepisy nie
> > dotyczą mies wysokiej jakości.
>
> Fakt.
>
> >> i z tego co na prc czytam wnioskuje ze polskie
> >> supermarkiety doskonale to zrozumialy.
>
> > ????
>
> Mialam na mysli ich rozmaite praktyki z niezupelnie swiezym miesem (w
> tym marynowanie).
Eh, to kolejna wersja przedwiecznej legendy.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |