« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-02 00:36:59
Temat: Co można zrobić z papryki?Czy możecie polecić jakieś ciekawe przepisy na potrawy z papryki?
Coś takiego sezonowego.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam Hania
http://free.of.pl/p/polnocny_wiatr/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-02 01:30:47
Temat: Re: Co można zrobić z papryki?
Użytkownik "Midnight Wind" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dcmf7a$k80$1@opal.futuro.pl...
> Czy możecie polecić jakieś ciekawe przepisy na potrawy z papryki?
> Coś takiego sezonowego.
> Z góry dziękuję.
> Pozdrawiam Hania
> http://free.of.pl/p/polnocny_wiatr/
>
===
Jezusiczku, spodziewałem się na stronie o *TAKIEJ* nazwie zimniej, seksownej
brunetki, o klarownej figurze - a tam tylko materiał na chińskie kotlety!
Co do papryki, używam jej do prawie do wszystkiego. Nawet do flaków, ale
cicho sza. To tajemnica.
Teraz papryka tanieje, więc czas na faszerowaną w dużych ilościach. Dobrze
zrobiona, jest niezastąpiona.
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-08-02 15:47:15
Temat: Re: Co można zrobić z papryki?
Użytkownik "Midnight Wind" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dcmf7a$k80$1@opal.futuro.pl...
> Czy możecie polecić jakieś ciekawe przepisy na potrawy z papryki?
> Coś takiego sezonowego.
proponuje coś z Bułgarskiej kuchni
Czuszka Bjurek
http://www.bulgaricus.com/kuc_dan_20.php
a bardziej na ostro
http://www.bulgaricus.com/kuc_prz_08.php
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-08-02 23:07:25
Temat: Re: Co można zrobić z papryki?> Jezusiczku, spodziewałem się na stronie o *TAKIEJ* nazwie zimniej,
seksownej
> brunetki, o klarownej figurze - a tam tylko materiał na chińskie kotlety!
>
> Co do papryki, używam jej do prawie do wszystkiego. Nawet do flaków, ale
> cicho sza. To tajemnica.
Dzięki za list. Bardzo wiele on wniósł w moją kuchnie.
Hania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-08-03 08:12:34
Temat: Re: Co można zrobić z papryki?> Czy możecie polecić jakieś ciekawe przepisy na potrawy z papryki?
> Coś takiego sezonowego.
jak masz chwilkę czasu :-) to wymajsterkuj sobie adżikę bez gotowania.
Przepis wydobyłem od uroczej dziewczyny urodzonej w Karelii, którą losy
rzuciły na Ukrainę...
Adżika Tatiany (bez gotowania)
papryka czerwona - 1kg
papryka ostra, czerwona (w strąkach)- 2 sztuki
czosnek - 4 średniej wielkości główki
cukier - 2 łyżki (średnio czubate)
ocet 10% - 2,5 łyzki
sól - 4 łyżeczki (mniejsze od tych do herbaty)
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Czosnek - obrać z łupin.
Wszystko razem do maszynki do mięsa i zmielić. Wyjdzie tego (mniej więcej)
słoik po ogórkach konserwowych. Dodać cukier, ocet, sól - dobrze wymieszać
i do lodówki. Przez pierwsze trzy dni rano i wieczorem dobrze przemieszać.
Jeśli papryka była soczysta na wierzchu zbierać się będzie "woda". Zbierać
ją do słoiczka i wykorzystac jako dodatek do zup, sosów, mięsa itp. Ja po
trzech dniach "zagęściłem" adżikę za pomocą sitka, małej miseczki i
łyżeczki :-).Uzyskałem konsystencje rzadkiej musztardy.
Doskonałe jako dodatek do kiełbasy, mięsa, jajek, makaronu itp. Twór mocno
czosnkowy - ale następnego dnia po konsumpcji nie czuc charakterystycznego
zapaszku od konsumenta. Oczywiście mozna uzyć mniej czosnku, zaś sól,
cukier i ocet wedle własnego uznania...
Dokładnie tak samo mozna wykonac adżikę Tatiany w wersji zielonej -
używamy wówczas obu papryk w kolorze zielonym.
Czerwoną zrobiłem - zniknęła bardzo szybko :-(((, teraz kolej na zieloną.
--
serdeczności! zbisa (Wierny Czytacz Grupy)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-08-03 18:02:27
Temat: Re: Co można zrobić z papryki?> http://www.bulgaricus.com/kuc_dan_20.php
Dzięki. Może się skuszę na zrobienie tego przepisu.
Zastanawiam się jak upiec paprykę na suchej patelni. Bez tluszczu? Czy wtedy
skórka sama będzie chciała odejść?
Dziś zrobiłam leczo z papryki i cukini. Właśnie się objadam nim.
Pozdrawiam Hania
http://free.of.pl/p/polnocny_wiatr/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-08-04 14:58:30
Temat: Re: Co można zrobić z papryki?
Użytkownik "Midnight Wind" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dcr0rh$h16$1@opal.futuro.pl...
> > http://www.bulgaricus.com/kuc_dan_20.php
>
> Dzięki. Może się skuszę na zrobienie tego przepisu.
> Zastanawiam się jak upiec paprykę na suchej patelni. Bez tluszczu? Czy
wtedy
> skórka sama będzie chciała odejść?
> Dziś zrobiłam leczo z papryki i cukini. Właśnie się objadam nim.
bez tłuszczu, ale ja opiekam w piekarniku wtedy łatwiej schodzi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-08-05 00:08:50
Temat: Re: Co można zrobić z papryki?
Użytkownik "Midnight Wind" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:dcouba$m69$1@opal.futuro.pl...
> > Jezusiczku, spodziewałem się na stronie o *TAKIEJ* nazwie zimniej,
> seksownej
> > brunetki, o klarownej figurze - a tam tylko materiał na chińskie
kotlety!
> >
> > Co do papryki, używam jej do prawie do wszystkiego. Nawet do flaków, ale
> > cicho sza. To tajemnica.
>
> Dzięki za list. Bardzo wiele on wniósł w moją kuchnie.
===
Proszę bardzo. Naprawdę drobiazg. Zaledwie 10.800 przepisów:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=papryka+faszerow
ana&lr=
Przeczytać na głos?
waldek
===
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |